9 Ιουλ 2012

Πότισμα σωστό, για να μη λείψει το νερό.


Το μέλλον κάθε αγροτικής εκμετάλλευσης με ποτιστικά χωράφια εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα του αρδευτικού νερού, που θα μπορεί να έχει στην διάθεσή της.


Η αλόγιστη χρήση όπως υπεραρδεύσεις, κατακλίσεις γειτονικών χωραφιών και δρόμων, η χρήση ακατάλληλων ή ελαττωματικών συστημάτων μειώνει το διαθέσιμο νερό ή το καθιστά ακατάλληλο, π.χ. υφαλμύρωση υπογείων υδάτων.
Με την άρδευση δίνουμε στο έδαφος τόσο νερό όσο χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά η καλλιέργεια και η εφαρμογή του νερού να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες νερού και θρεπτικών στοιχείων από βαθιά διήθηση και επιφανειακή απορροή. Σε κάθε πότισμα πρέπει να εφαρμόζεται τόσο νερό ώστε να κορεστεί το έδαφος σε τόσο βάθος όσο το βάθος του ριζικού συστήματος.
Η επιφανειακή άρδευση εφαρμόζεται με αυλάκια ή παράλληλες λωρίδες και ποτίζονται
σκαλιστικές καλλιέργειες όπως λαχανικά, βαμβάκι, καλαμπόκι και άλλες· για την επιτυχία της οι καλλιέργειες πρέπει να είναι σπαρμένες γραμμικά. Τα μειονεκτήματα του επιφανειακού ποτίσματος είναι μεγάλη κατανάλωση νερού, έκπλυση θρεπτικών στοιχείων, ανομοιόμορφο πότισμα ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη και όταν η κλίση του χωραφιού ξεπερνά το 2-3% έχουμε μεγάλες απώλειες νερού από επιφανειακή απορροή.
Με την τεχνητή βροχή το νερό εφαρμόζεται σε όλο το χωράφι ομοιόμορφα. Ο ρυθμός ποτίσματος πρέπει να είναι ίδιος με το ρυθμό που το έδαφος απορροφά το νερό ώστε να μην έχουμε επιφανειακή απορροή. Για το σκοπό αυτό η επιλογή του μπεκ και της διάταξης των εκτοξευτήρων πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε η ένταση της τεχνητής βροχής σε χιλιοστά ανά ώρα να είναι ανάλογη με το είδος του εδάφους : 5 χιλιοστά/ώρα στα βαριά χωράφια, 15 στα μέτρια, 25 στα ελαφρά και 50 στα αμμουδερά χωράφια. Η τεχνητή βροχή δεν πρέπει να γίνεται τις μεσημεριανές ώρες και όταν φυσάει πάνω από 5 Beaufort.
Η άρδευση με σταγόνες είναι η καλύτερη από όλες τις απόψεις εκτός από το υψηλό αρχικό κόστος αγοράς και συντήρησης του συστήματος.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου