4 Ιουλ 2012

Η «πράσινη χημεία» στην ανάπτυξη της γεωργίας.


Νέους στόχους, οι οποίοι ήταν άγνωστοι πριν λίγα χρόνια μπορεί να κατακτήσει η γεωργία με την έλευση της «πράσινης» οικονομίας και ειδικότερα της προσθήκη νέων «καθαρών» και αποδοτικών τεχνολογιών.


Η γεωργία λοιπόν και ο βιομηχανικός τομέας έρχονται όλο και πιο κοντά μεταξύ τους χάρη στην «πράσινη χημεία», η οποία πρόκειται για μία οικολογική και εναλλακτική πρακτική που εφαρμόζεται στα προϊόντα της πετρολ-χημικής βιομηχανίας. Η συνεισφορά όμως της πράσινης χημείας δεν εξαντλείται στην πετρολ-χημική βιομηχανία αλλά επεκτείνεται ευρύτερα στη διαδικασία παραγωγής που στηρίζεται στη χρήση προϊόντων φυτικής προέλευσης, βιοδιασπώμενων, ανανεώσιμων και
με μειωμένες εκπομπές ρύπων.  


Οι αγροτικές καλλιέργειες μπορούν να προσφέρουν μεμονωμένα συστατικά με τα οποία μπορούν να παραχθούν εναλλακτικά  βιοδιασπώμενα προϊόντα, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από το πετρέλαιο. Η δημιουργία λοιπόν των βιο-διυλιστηρίων βοηθά στην εξάπλωση της ιδέας της ανακύκλωσης καθώς εκτός της παραγωγής ξεχωριστών προϊόντων είναι δυνατόν να παραχθεί ανανεώσιμη ενέργεια με στόχο τη μηδενική σπατάλη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα κατάλοιπα της βιομάζας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη λίπανση των εδαφών. Οι δεσμοί λοιπόν της πράσινης χημείας και της γεωργίας αποτελούν βασικά συστατικά της πράσινης οικονομίας και η στήριξη της διαδικασίας θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάδυση μίας αγρο-βιομηχανικής αλυσίδας που θα είχε αναμφισβήτητα οφέλη τόσο οικονομικά όσο περιβαλλοντικά. 

Tαγκαλάκη Έλενα

Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου