3 Σεπ 2012

Ασπίδα προστασίας για τις υποθήκες αγροτών στην ΑΤΕ.


«Δίχτυ» προστασίας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των υποθηκευμένων ακινήτων για δάνεια στην Αγροτική Τράπεζα, επεξεργάζονται πυρετωδώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών.

Το «δίχτυ» αφορά στην καταγραφή των υποθηκών, την ανάρτησή τους στο διαδίκτυο και την ενοικίαση σε εν δυνάμει ενδιαφερόμενους.
Όπως αποκαλύπτει στο τελευταίο της φύλλο η εφημερίδα Agrenda, η λύση που προωθείται αφορά σε πρώτη φάση τους αγρότες - φυσικά πρόσωπα με ενυπόθηκα δάνεια από την ATEbank, των οποίων (δανείων) η αποπληρωμή παρουσιάζει σοβαρή καθυστέρηση (μη ενήμερα για περισσότερο από έναν χρόνο).


Το «δίχτυ ασφαλείας» αφορά στην καταγραφή αυτών των υποθηκών, την ανάρτησή τους στο διαδίκτυο και την ενοικίαση (είτε πρόκειται για αγροκτήματα, είτε και για εγκαταστάσεις) σε εν δυνάμει ενδιαφερόμενους, χωρίς να απειλείται για μια μεγάλη περίοδο 10-15 ετών το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι το έσοδο από την ενοικίαση, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και οι ίδιοι οι οφειλέτες – ιδιοκτήτες, θα διατίθεται για την αποπληρωμή του δανείου, ενώ στο τέλος αυτής της μακράς περιόδου και εφ’ όσον το δάνειο δεν έχει αποπληρωθεί μ’ αυτή τη διαδικασία, ο οφειλέτης θα αναλαμβάνει το υπόλοιπο της υποχρέωσης, ώστε κάποια στιγμή να είναι δυνατή η εξόφληση του δανείου και η πλήρης «αποδέσμευση» του ακινήτου.

Πρόκειται για καινοτόμο ιδέα, η οποία έρχεται να δώσει μια ενδιαφέρουσα διέξοδο στη σημερινή κατάσταση με τα ενυπόθηκα δάνεια, χωρίς να οδηγήσει σε χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διενέξεις και χωρίς να απειλεί στην ουσία το ιδιοκτησιακό καθεστώς των υποθηκών επί αγροτεμαχίων και ακινήτων αγροτικής χρήσης.

Στην προετοιμασία της ρύθμισης αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δημοσιοποιώντας για πρώτη φορά στοιχεία με βάση τα οποία το 80% των δανείων που έχουν δοθεί σε αγρότες φυσικά πρόσωπα είναι ενήμερα και μόνο το 20% παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις, ενώ αντίστροφη είναι η εικόνα που παρατηρείται σε ότι αφορά τα δάνεια των συνεταιρισμών.




Ενήμεροι οι  περισσότεροι αγρότες, στο «κόκκινο» η πλειοψηφία των ΕΑΣ

Την ώρα που τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης εργάζονται από κοινού πάνω στη ρύθμιση που θα κατοχυρώνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων που έχουν υποθηκευτεί για τα μη ενήμερα αγροτικά δάνεια, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται και από το «μέτωπο» των ενήμερων ή εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόκειται για το 80%, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών δανείων  της «παλαιάς» Αγροτικής τα οποία (μαζί με όλο το υπόλοιπο «υγιές» δανειακό της χαρτοφυλάκιο) έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα Πειραιώς. Τυπικά, το «μπαλάκι» βρίσκεται στο γήπεδο της τελευταίας, όμως όλες οι ενέργειες γίνονται σε «ανοικτή γραμμή» με την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda και του Agronews, τα τεχνικά κλιμάκια της Πειραιώς περνούν αυτό το διάστημα από «κόσκινο» όλες τις δανειακές συμβάσεις οι οποίες αφορούν χορηγήσεις προς τον αγροτικό τομέα εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σχέση δανείων και εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Από τους πρώτους ελέγχους έχει προκύψει ότι η αξία των υποθηκευμένων ακινήτων και, ιδίως, των αγροτικών εκτάσεων στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πολλαπλάσια της αξίας του χορηγούμενου δανείου.

Αυτό ήρθε ως… φυσική συνέπεια του προνομίου που εκ του νόμου είχε η «παλαιά» ΑΤΕbank να δεσμεύει γη πολύ μεγαλύτερης αξίας του προνόμιο» εκ του νόμου να υποθηκεύει πολύ μεγαλύτερης αξίας γη, για κάθε αγροτικό δάνειο που χορηγούσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ – σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία - τα μεταφερόμενα στην Πειραιώς ενήμερα δάνεια προς τους αγρότες είναι 1,8 δισ. ευρώ, η αξία των εγγυήσεων σε γη ξεπερνά… τα 20 δισ. ευρώ. Δηλαδή περισσότερες από 10 φορές πάνω!

Με αυτό το δεδομένο, στις προτεραιότητες της τράπεζας είναι να προχωρήσει, αφ’ ης στιγμής ολοκληρωθούν όλες οι τεχνικές διαδικασίες, στην «απελευθέρωση» ενός μεγάλου τμήματος της υποθηκευμένης γεωργικής γης απαλλάσσοντας ταυτόχρονα και τους αγρότες δανειολήπτες από ένα δυσβάστακτο βάρος. Μια πρώτη γεύση των προθέσεων της Πειραιώς είχε δώσει μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προ μηνός ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος και τον επιβεβαίωσε με τις τελευταίες του δηλώσεις στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας.

«Υπάρχει μια πρώτη αίσθηση ότι οι εγγυήσεις σε αγροτική γη που έχουν δοθεί για ενήμερα δάνεια είναι πολλαπλάσιας αξίας από τα ίδια τα δάνεια. Διαφαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει περιθώριο αποδέσμευσης σημαντικής αγροτικής γης προς όφελος των αγροτών μας. Εκτιμώ ότι σύντομα θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία επ’ αυτού», είπε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτη.

Αν και είναι προφανές ότι η σχέση δανείου-υποθηκών διαφέρει ανά περίπτωση  – κι επομένως προϋποθέτει ούτως ή άλλως εξατομικευμένη αντιμετώπιση από την πλευρά της Πειραιώς - είναι πολύ πιθανό και για το θέμα αυτό να υπάρξει μια γενική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην υπάρξουν νομικά «κωλύματα».


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου