9 Σεπ 2012

Νάξος: Ένα παράδειγμα επιτυχημένου συνεταιρισμού.


Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ) αποτελεί την «καρδιά» της τοπικής οικονομίας. Ο πρόεδρός της, Δημήτρης Καπούνης, μιλά για την ευλογία του να ηγείται ενός συνεταιρισμού που διαθέτει σπουδαία προϊόντα, όπως η γραβιέρα και η πατάτα.

Η Νάξος είναι από τα λίγα μέρη της Ελλάδας όπου η κτηνοτροφία αποτελεί κύριο μοχλό της τοπικής οικονομίας. Στο νησί εκτρέφονται 9.000 βοοειδή και 140.000 αιγοπρόβατα, ενώ η ΕΑΣ Νάξου -ιδρύθηκε το 1926- παραλαμβάνει ετησίως από τους περίπου 500 συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους, 11.000 τόνους αγελαδινό γάλα, 225 τόνους πρόβειο και 960 τόνους γίδινο. Ο κύκλος εργασιών της ανέρχεται σε περίπου 17 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Ο ρόλος του Συνεταιρισμού δεν πρέπει να εξαντλείται στην πρωτογενή παραγωγή και τυποποίηση, αλλά και στην πρόβλεψη σε σχέση με τη διάθεση των προϊόντων στις
αγορές. Εμείς ως συνεταιρισμός οφείλουμε να παίρνουμε από τον καθέναν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, αποτελώντας τελικά ασφαλιστική δικλίδα για όλους», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και συνεχίζει: «Δεν αρκεί να διαθέτεις ένα εξαιρετικό προϊόν όπως η γραβιέρα Νάξου, που είναι μάλιστα και Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, αλλά πρέπει να το γνωστοποιήσεις, να πείσεις για την ποιότητά του, να το πουλήσεις. Εμείς καταφέραμε μέσω συντονισμένων ενεργειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να μην έχουμε απούλητα κεφάλια γραβιέρας».

Η περίφημη γραβιέρα


Η Γραβιέρα Νάξου είναι ένα θαυμάσιο ημίσκληρο τυρί που παράγεται κατά 80% από αγελαδινό γάλα και 20% από αιγοπρόβειο, από φυλές ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά στο νησί, διατηρώντας τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες. Τα ζώα αρμέγονται δύο φορές καθημερινά και το γάλα τους, 100% αγνό, τυροκομείται χωρίς να γίνει αποβουτύρωση και χωρίς επιπλέον αλάτι, διατηρώντας όλα εκείνα τα συστατικά που της προσδίδουν γλυκιά γεύση. Η πολυβραβευμένη γραβιέρα ωριμάζει πάνω σε ξύλινα ράφια για 90 ημέρες, όπως ορίζει η παράδοση, και μετά συσκευάζεται και είναι έτοιμη για κατανάλωση.







Η παραγωγή της κυμαίνεται γύρω στους 900 τόνους ετησίως και γι' αυτό η ΕΑΣ Νάξου συμμετέχει σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα προβολής και προώθησης ελληνικών Π.Ο.Π. προϊόντων, στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ουκρανία, στη Ρωσία και στην Κίνα.


Εκτός όμως από την παραγωγή γραβιέρας, η ΕΑΣ αποδεικνύεται ιδιαίτερα δραστήρια, καθώς, όπως λέει ο κ. Καπούνης, «παράγει και διαχειρίζεται κεφαλοτύρι, λευκό τυρί, φρέσκο βούτυρο, γιαούρτι και φρέσκο παστεριωμένο γάλα. Ολα τα προϊόντα φέρουν τον λογότυπο της ΕΑΣ Νάξου και διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Επίσης, η Σποροπαραγωγική Επιχείρηση της ΕΑΣ Νάξου διαθέτει επιλεγμένα κι ελεγμένα αγροτεμάχια τα οποία χρησιμοποιεί για την παραγωγή πιστοποιημένου πατατόσπορου. Η ξακουστή πατάτα Νάξου είναι κατοχυρωμένο Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης και η γεύση της είναι πραγματικά μοναδική».


Στο θέμα της πατάτας, ο κ. Καπούνης είναι προβληματισμένος από τη φετινή στάση των μεσολαβητών και των σούπερ μάρκετ σχετικά με τη συμπίεση της τιμής της προς τους πατατοπαραγωγούς: «Δεν είναι δυνατόν, ειδικά φέτος, που είναι μία καλή χρονιά για την πατάτα, να ζητούν από τους παραγωγούς να διαθέσουν το προϊόν τους στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων χρόνων, με 20 λεπτά το κιλό, ενώ παράλληλα θα τη βρίσκει ο καταναλωτής στα ράφια των σούπερ μάρκετ με περίπου 80 λεπτά.

Για τον λόγο αυτό, μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή μας από τα χωράφια περί τα τέλη Αυγούστου συστρατευόμαστε κι εμείς στο κίνημα της πατάτας και σκοπεύουμε να διαθέσουμε το εξαιρετικό προϊόν μας, δίχως μεσάζοντες πλέον», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.




Πηγή:ethnos.gr / ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου