8 Σεπ 2012

Μετά το σφοδρό χειμώνα οι χώρες της Βαλκανικής αντιμετώπισαν ένα καυτό και ξερό καλοκαίρι.


Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου το καλοκαίρι φέτος ήταν πραγματικά καυτό όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων με θερμοκρασίες που ‘κολλούσαν’ για μέρες στα επίπεδα των 40 βαθμών κελσίου.

Ο περσινός χειμώνας έδωσε σφοδρές χιονοπτώσεις στα Βαλκάνια όπου πολλά χιονοδρομικά κέντρα δε μπορούσαν να λειτουργήσουν επειδή τα είχε σκεπάσει κυριολεκτικά το χιόνι. Έτσι τον ακραίο χειμώνα το διαδέχτηκε ένα επίσης πολύ ακραίο καλοκαίρι με επιπτώσεις εκτός από τη πολύ έντονη δυσφορία των κατοίκων, αλλά και στην αγροτική παραγωγή.



Μετά το σφοδρό χειμώνα οι χώρες της Βαλκανικής αντιμετώπισαν ένα καυτό και ξερό καλοκαίρι
Στη Κροατία οι σοδειές το καλοκαίρι παρουσίασαν μείωση από τα αναμενόμενα επίπεδα που κυμαίνεται στο 20% ενώ στη Βοσνία οι καταστροφές στις σοδειές κυμαίνονται στο 35%. Φυσικά οι χρηματικές ζημίες υπολογίζονται γύρω στα 135 εκατομμύρια ευρώ για τη Κροατία και γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ για τη Βοσνία. Μακάρι το φθινόπωρο φέτος να αποδειχτεί φυσιολογικό και να δώσει τις απαραίτητες βροχές στις χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, διότι σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα θα διογκωθεί.


Πηγή:www.ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου