7 Σεπ 2012

Επικίνδυνο Συμπλήρωμα Διατροφής στην Κύπρο.


Το Υπουργείο Υγείας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έλαβαν πληροφορίες μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF)  ότι  έχουν εντοπιστεί να κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά συγκριμένα Συμπληρώματα Διατροφής τα οποία περιέχουν την ουσία 1,3 Dimethylamylamine (DMAA) η οποία αναγράφεται στα συστατικά τους.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν προβεί άμεσα σε προκαταρκτικό έλεγχο στην αγορά και έχει διαπιστωθεί ότι τέτοια σκευάσματα έχουν κυκλοφορήσει και στην κυπριακή αγορά και δυνατό να βρίσκονται σε καταστήματα πώλησης καθώς και στην κατοχή των καταναλωτών».


Για το λόγο αυτό, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας «έχουν ήδη ενημερώσει γραπτώς τις εταιρείες διακίνησης τέτοιων προϊόντων καθώς και το  Σύνδεσμο Εισαγωγέων Συμπληρωμάτων Διατροφής σχετικά με το πιο πάνω θέμα, απαιτώντας την άμεση απόσυρση Συμπληρωμάτων Διατροφής στη σήμανση των  οποίων δηλώνεται η παρουσία της συγκεκριμένης ουσίας».

Επιπρόσθετα, κάποιοι καταναλωτές δυνατό να προμηθεύονται τέτοια προϊόντα  μέσω του διαδικτύου και επειδή η διαδικασία δεν ελέγχεται  από τις αρμόδιες Αρχές, αυτοί καλούνται όπως  είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω το Υπουργείο Υγείας «καλεί τους καταναλωτές που δυνατό να έχουν στην κατοχή τους τέτοια σκευάσματα όπως μην τα χρησιμοποιήσουν».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες η κατανάλωση της ουσίας DMAA διεγείρει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην καρδία όσο και στον εγκέφαλο  ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση καφεΐνης».

Προστίθεται στην ανακοίνωση, ότι «τις αρνητικές αυτές επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία επιβεβαιώνουν και μελέτες, από την Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων της Σουηδίας, τη Δανική Διοίκηση Κτηνιατρικής και Τροφίμων και την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)».

Σε περίπτωση που προκύψουν νέες πληροφορίες για το θέμα, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες θα ενημερώσουν κατάλληλα το καταναλωτικό κοινό, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου