3 Σεπ 2012

Αλευροβιομηχανίες: Θα αυξήσουμε τις τιμές μας .


Ο άρτος ο επιούσιος έχει χαθεί εδώ και καιρό για τις αλευροβιομηχανίες και τις αρτοβιομηχανίες, οι δύο κλάδοι όμως συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλους που συνθλίβονται στον μύλο της κρίσης.



Τα αποτελέσματα πρώτου 6μήνου για τις εισηγμένες εταιρείες παραγωγής αλεύρων και εμπορίας προϊόντων άρτου επιβεβαιώνουν πως το ψωμί θα είναι το τελευταίο «οχυρό» που θα πέσει από την ύφεση, και δύσκολα θα σταματήσει να βγάζει λεφτά.

Οι περισσότερες από τις εισηγμένες εταιρείες των δύο κλάδων είδαν τις πωλήσεις τους στο
πρώτο εξάμηνο είτε να μειώνονται με μικρά ποσοστά κυρίως λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών των σιτηρών (η μέση τιμή ήταν χαμηλότερη κατά 18,2%) και λιγότερο των όγκων, είτε ακόμη και να κινούνται ανοδικά. Στην πλειονότητά τους δε, παρέμειναν κερδοφόρες αν και τα μεγέθη τους στην τελική γραμμή υποχώρησαν αισθητά λόγω των χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους και του αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους.

Ερώτημα αποτελούν οι επιδόσεις τους κατά το δεύτερο εξάμηνο, καθώς ήδη οι τιμές των διεθνών τιμών πρώτων υλών που χρησιμοποιούν έχουν πάρει ξανά την ανιούσα και πλησιάζουν τα υψηλά του 2011 έχοντας αυξηθεί πάνω από 30% από τα τέλη Μαΐου μέχρι σήμερα.

Ο κίνδυνος γι’ αυτές είναι να δουν μεν τους τζίρους τους να αυξάνονται, αλλά τα κέρδη τους να υποχωρούν ή την κατανάλωση να πέφτει, σε μια περίοδο που θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες για να πείσουν τους καταναλωτές ή το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι η λύση είναι να αυξήσουν τις τιμές τους και να μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος ξανά στους καταναλωτές. Ήδη πάντως από τα μηνύματα που στέλνουν οι διοικήσεις των εισηγμένων στις 6μηνιαίες εκθέσεις καθίσταται εμφανής η πρόθεση τους να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους το επόμενο διάστημα.

Κυλινδρόμυλοι Λούλη

Η μεγαλύτερη εισηγμένη αλευροβιομηχανία, η εταιρεία Κυλινδρόμυλοι Λούλη έκλεισε το 6μηνο με μικρή πτώση των πωλήσεων της κατά 3,34% επιτυγχάνοντας τζίρο 43,371 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν κατά 44% από τα 2,509 εκατ. ευρώ πέρυσι, στα 1,395 εκατ. ευρώ φέτος, με τις υποχρεώσεις της να μειώνονται στα 72,8 εκατ. ευρώ. Στα θετικά του ισολογισμού της εταιρείας το «γεμάτο ταμείο» που έχει περί τα 5,8 εκατ. ευρώ. Οι επιδόσεις της εταιρείας ήταν καλύτερες φέτος στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων καθώς οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 46% στα 8,1 εκατ. ευρώ λόγω της ενίσχυσης των πωλούμενων ποσοτήτων, σε αντίθεση με τα επαγγελματικά προϊόντα ο τζίρος των οποίων μειώθηκε κατά 10,31% στα 35,26 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που διατυπώνονται στην 6μηνιαία οικονομική έκθεση για το 2012 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να διαμορφωθεί στα 90 εκατ. ευρώ (95,8εκατ. ευρώ το 2011), τα EBITDA σε περίπου 10 εκατ. ευρώ (11,06 εκατ. ευρώ πέρυσι) και τα κέρδη προ φόρων στα 4,5 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. ευρώ το 2011.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές, η εταιρεία εκφράζει την εκτίμηση πως «βαδίζουμε σε μια περίοδο υψηλών τιμών στα σιτηρά, χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει το ακριβές επίπεδο». Αποδίδει δε το ράλι στις τιμές των σιτηρών στην πρόβλεψη ότι είναι αυτά που θα υποκαταστήσουν το έλλειμμα παραγωγής που προκάλεσε η παρατεταμένη ξηρασία σε σόγια και καλαμπόκι καθώς και στις κερδοσκοπικές κινήσεις των hedge funds.

Μύλοι Κεπενού

Η πατρινή αλευροβιομηχανία Μύλοι Κεπενού κατέγραψε αξιόλογη αύξηση πωλήσεων και κερδών στο πρώτο 6μηνο, με τον τζίρο της να διαμορφώνεται περίπου 6% υψηλότερα στα 16,09 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη της να υπερτριπλασιάζονται ξεπερνώντας τα 708 χιλιάδες ευρώ. Για το 2012 η εκτίμηση της διοίκησης της είναι πως οι πωλήσεις της θα παραμείνουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (σ.σ. το 2011 είχαν διαμορφωθεί στα 30,51 εκατ. ευρώ 11% υψηλότερα από το 2010) ενώ σε ότι αφορά την κερδοφορία σχολιάζει πως «με δεδομένη τη ραγδαία άνοδο των τιμών των δημητριακών και του οξύτατου ανταγωνισμού της αγοράς, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε το 2012 να είναι μια αποδοτική χρονιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η εταιρεία με καθαρά κέρδη 215,4 χιλιάδες ευρώ δεν διάνειμε μέρισμα αλλά προχωρά από τις 5 Σεπτεμβρίου 2012 σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,105 εκατ. ευρώ την οποία θα μοιραστούν κατά κύριο λόγο οι τρεις βασικοί της μέτοχοι που ελέγχουν πάνω από το 70%. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το στοιχείο ότι η εταιρεία έχει περισσότερα λεφτά στο ταμείο της από όσα αξίζει στο ταμπλό, αφού τα ρευστά διαθέσιμά της ξεπερνούν τα 9,75 εκατ. ευρώ όταν η κεφαλαιοποίησή της έχει πέσει κάτω από τα 4 εκατ. ευρώ.

Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου

Η αλευροβιομηχανία Σαραντόπουλου που φέτος κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της, υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα συγκριτικά με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, καθώς στο φετινό πρώτο 6μηνο είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 35,5% στα 9,267 εκατ. από 14,379 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρότι στις αρχές του έτους εκτιμούσε πως τουλάχιστον σε επίπεδο όγκου οι πωλήσεις θα παραμείνουν σταθερές.

Την ίδια στιγμή τα καθαρά κέρδη της περιορίστηκαν σε 147 χιλιάδες ευρώ έναντι 1,09 εκατ. ευρώ στο περσινό 6μηνο. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως το 2011 συνολικά ο τζίρος της εταιρείας είχε καταγράψει αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2010 καθώς απέσπασε μερίδια αγοράς από τον ανταγωνισμό. Ήδη από πέρυσι έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει αυστηρή εμπορική πολιτική διακόπτοντας τη συνεργασία με επισφαλείς πελάτες, μια τακτική που μόνο μέσα στο τελευταίο 6μηνο είχε ως αποτέλεσμα οι εμπορικές απαιτήσεις της να μειωθούν από τα 9,3 στα 6,3 εκατ. ευρώ. Για το δεύτερο 6μηνο στόχος της διοίκησης όπως αναφέρει είναι να αυξήσει τις πωλήσεις της προσεγγίζοντας «κάθε αξιόχρεο και υγιή πελάτη σε όλη τη χώρα». Παράλληλα σε ό,τι αφορά στην τιμολογιακή πολιτική της σημειώνει πως «οι έντονες αυξητικές τάσεις στις διεθνείς και εγχώριες τιμές των δημητριακών, θα έχει άμεση επίπτωση στις τιμές των προϊόντων που παράγονται από αυτά».

Χατζηκρανιώτη

Σταθερή διψήφια μείωση πωλήσεων συνεχίζει να παρουσιάζει η αλευροβιομηχανία Χατζηκρανιώτη. Στο πρώτο 6μηνο ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε κατά 24,21% στα 2,716 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη μείωση κατά 26,24%κατέγραψε και ο όγκος πωλήσεων αλεύρων. Η Χατζηκρανιώτη είναι η μόνη εταιρεία που έκλεισε το 6μηνο με ζημιές οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 612 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 935,6 χιλ. ευρώ πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές, η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει πως η αύξηση στις τιμές των σιταριών που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη, θα έχει ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη αύξηση στις τιμές πώλησης των προϊόντων της.

Elbisco

Στον κλάδο της αρτοβιομηχανίας, ο όμιλος της Elbisco (Elite, Αλλατίνη, Κρις-Κρις, Βοσνιακή, Φόρμα) παρέμεινε στο «κόκκινο» και το φετινό εξάμηνο με ζημιές του πάντως να περιορίζονται δραστικά σε 719 χιλ. ευρώ από 2,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι πωλήσεις του ομίλου την ίδια περίοδο κατέγραψαν αύξηση κατά 7% στα 58,1 εκατ. ευρώ καθώς, σύμφωνα με τη διοίκηση, αυξήθηκε τόσο ο όγκος των πωλήσεων όσο και η μέση τιμή των πωλούμενων προϊόντων της Elbisco. Ο τομέας των αρτοπαρασκευασμάτων απέφερε έσοδα 18,4 εκατ. ευρώ, ακολούθησε ο τομέας της φρυγανιάς με 13,1 εκατ. ευρώ και τα μπισκότα με 12,297 εκατ. ευρώ. Για το δεύτερο μισό του 2012 η εταιρεία εκτιμά ότι θα πετύχει αύξηση τόσο των πωλήσεων όσο και της κερδοφορίας της μέσα από την ανανέωση της γκάμας των προϊόντων της και της επέκτασης σε νέες γεωγραφικές περιοχές.

Καραμολέγκος

Η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος έκλεισε το πρώτο 6μηνο της χρήσης με αύξηση τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τα κέρδη της. Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε άνοδο 2,1% και διαμορφώθηκε στα 38,75 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 908 χιλιάδες ευρώ από 575 χιλ. ευρώ πέρυσι. Η εταιρεία που απασχολεί προσωπικό 389 ατόμων εκτιμά ότι οι πωλήσεις και η κερδοφορία της θα βελτιωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Nutriart

Ο μεγάλος χαμένος του κλάδου της αρτοβιομηχανίας, η πρώην Κατσέλης που έχει περάσει στον όμιλο Δαυίδ, έχει δει τα μεγέθη της να καταρρέουν τα τελευταία χρόνια και από τζίρο 79 εκατ. ευρώ το 2010 να κατακρημνίζεται στα 38,2 εκατ. ευρώ το 2011 με τις ζημιές να αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ. Φέτος η μείωση για τον όμιλο που απασχολεί 554 εργαζόμενους, συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς καθώς οι πωλήσεις στο πρώτο 6μηνο υποχώρησαν στα 11,36 εκατ. ευρώ από 25,776 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ οι ζημιές ξεπέρασαν τα 14,68 εκατ. ευρώ από 12,12 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τα ίδια κεφάλαια του ομίλου να είναι αρνητικά κατά 66,9 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της που ξεπερνούν συνολικά τα 158 εκατ. ευρώ (σ.σ. τα 122 εκατ. ευρώ είναι δανεισμός), μέσω έκδοσης νέων μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων και πώλησης ακινήτων, ενώ μέρος των κεφαλαιακών αναγκών θα καλύψει φέτος και η βασικός της μέτοχος Tinola Holdings η οποία έχει συμφωνήσει να καλύψει τα 10 από τα 15 εκατ. ευρώ της νέας χρηματοδότησης που χρειάζεται η Nutriart.







Του Βασίλη Γεώργα



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου