23 Σεπ 2012

Έχεις επιχείρηση ή μπλοκάκι; Το κράτος θα παίρνει το 1/3 των εισπράξεων.


Νέα φορολογική πολιτική -φωτιά- έρχεται για εταιρίες, ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους με ατομικές επιχειρήσεις, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει το αφορολόγητο όριο, να βάλει τέλος στις φοροαπαλλαγές και να φέρει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 30% από το πρώτο κιόλας ευρώ.

Σύμφωνα με το Εθνος το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι τα εισοδήματα 780.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών να φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ με συντελεστή, ο οποίος θα κινείται στο 30%.

Ετσι, όσοι θα δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι το ύψος του σημερινού αφορολόγητου,
δηλαδή τα 5.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν ετήσιο φόρο εισοδήματος έως και 1.500 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν τίποτα.

Από την άλλη οσοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 75.000 ευρώ θα πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά 80 έως 3.830 ευρώ.

Παράλληλα μια νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας φορολογικής κλίμακας.

Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι η σταδιακή μείωση του αφορολόγητου, του αριθμού των κλιμακίων και των συντελεστών σε 4 από 8 που είναι σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους και η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 7.000- 8.000 ευρώ, αλλά από τα εισοδήματα του 2013 και μετά.

Για τα φετινά εισοδήματα το αφορολόγητο θα παραμείνει στα 5.000 ευρώ. Σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές εξετάζεται η δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών της νέας κλίμακας. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει αυτόματα μεγάλη μείωση του φόρου της κλίμακας κυρίως για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί θα «προσγειωθούν» στο 30% οι συντελεστές 35%, 38%, 40% και 45% που εφαρμόζονται σήμερα για τα τέσσερα κλιμάκια εισοδήματος άνω των 26.000 ευρώ.

Επιπλέον στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται πολλά σενάρια για τη νέα φορολογική κλίμακα με τη διαμόρφωση του ανώτατου συντελεστή στο 30% και με πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους. Όπως κατάργηση των απαλλαγών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, κατάργηση των αφορολόγητων ποσών που ισχύουν για τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα.

Παράλληλα σχεδιάζεται η έκπτωση έως και 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων για δαπάνες με αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, σε μία προσπάθεια να πειστούν οι φορολογούμενοι και να ζητούν από όλους απόδειξη.



Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου