23 Σεπ 2012

Το "χωρίς μεσάζοντες" γίνεται brand name.


Ακόμη και 60% φθηνότερα φτάνουν τα προϊόντα στον καταναλωτή

Εάν σήμερα κάποιος καταναλωτής αγοράσει από το σούπερ μάρκετ ένα κιλό φακές και ένα κιλό αλεύρι, θα πληρώσει στο ταμείο τουλάχιστον 5 ευρώ. Τα δύο αυτά αγροτικά προϊόντα, στην ίδια ποσότητα και πιθανόν καλύτερης ποιότητας, εάν φέρουν την ετικέτα “Χωρίς Μεσάζοντες” θα του κοστίσουν το πολύ 2,10 ευρώ! Φανταστείτε, λοιπόν, πόσα χρήματα μπορεί να εξοικονομήσει ένα νοικοκυριό σε ετήσια βάση εάν ρίξει το κόστος της διατροφής κατά τουλάχιστον 50%. Γι' αυτό και το κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες”, που ξεκίνησε από την Κατερίνη με τη διάθεση πατάτας Νευροκοπίου και απλώνεται πανελλαδικά, ήρθε για να μείνει και διέψευσε όλους όσοι υποστήριζαν ότι “μόδα είναι, θα περάσει”.


Παλεύουν για τον τόπο τους
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας “Ο τόπος μας” δεν δημιουργήθηκε με το λεγόμενο “κίνημα της πατάτας”. Είχε ήδη πολλά χρόνια δράσης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Τα μέλη της προστατεύουν τον φυσικό πλούτο της περιοχής τους, εναντιώθηκαν μαζί με άλλους στον αποκλεισμό της Πιερίας από τα διόδια της ιδιωτικής ΠΑΘΕ και στην επιβολή των χαρατσιών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Διοργανώνουν συνεχώς δράσεις αλληλεγγύης προς τους οικονομικά ασθενέστερους και προωθούν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Διέπονται από μία καλώς νοούμενη τοπική αντίληψη και θέλουν η Πιερία να πάει μπροστά. Όταν είδαν πέρυσι τη θλιβερή εικόνα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου να μοιράζουν την αδιάθετη σοδειά τους έξω από την Agrotica και ο κόσμος να ποδοπατιέται για να προμηθευτεί τσάμπα πέντε κιλά πατάτες, αποφάσισαν να δράσουν.

42 παραρτήματα ανά την Ελλάδα
Έτσι γεννήθηκε το “κίνημα της πατάτας” που διαδόθηκε ραγδαία σε όλη την επικράτεια. Δεκάδες άλλες ομάδες πολιτών και συλλογικότητες ακολούθησαν το παράδειγμά τους, ομάδες που το περασμένο Σάββατο συναντήθηκαν στην Κατερίνη και υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του πανελλαδικού δικτύου του κινήματος “Χωρίς Μεσάζοντες”. Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 42 ομάδες δράσης πολιτών από 23 πόλεις της Ελλάδας. Ο Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της ομάδας της Πιερίας, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης. “Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη συμμετοχή. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα όμορφο. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας”, δηλώνει στην “Αυγή”. Η ομάδα του από χθες διαθέτει στους πολίτες της Πιερίας οκτώ τόνους φακής, ποικιλία “Αθηνά”, προς 1,5 ευρώ το κιλό, όταν στο ράφι των σούπερ μάρκετ η ίδια ποσότητα της ίδιας ποικιλίας πωλείται προς 4 ευρώ το κιλό. Παράλληλα, οι 42 ομάδες ανά την Ελλάδα που συμμετείχαν στη συνάντηση του Σαββάτου έχουν αναρτήσει στους διάφορους ιστοτόπους τους προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε παραγωγούς και καταναλωτές για σειρά προϊόντων. Αλεύρι, λάδι, όσπρια, φρούτα, μέλι κ.ά. Όπως μάλιστα τονίστηκε στη συνάντηση της Κατερίνης, οι πρωτοβουλίες πολιτών της Αττικής που συμμετέχουν στο πανελλαδικό δίκτυο “Χωρίς Μεσάζοντες” υπολογίζουν ότι θα τροφοδοτήσουν με φθηνότερα τρόφιμα, σε τιμές παραγωγού, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες στο λεκανοπέδιο! Γι' αυτό και όλοι αναμένουν ότι μεγαλέμποροι και καρτέλ θα πολεμήσουν λυσσαλέα το κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες” και θα προσπαθήσουν να ανακόψουν τη δράση του.

Ιστορική συνάντηση
Εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Δήμου Θερμαϊκού χαρακτήρισαν τη συνάντηση “πραγματικό μάθημα δημοκρατίας, αλληλεγγύης και υγιούς καταναλωτισμού”. “Ήταν όντως τυχεροί όσοι μπόρεσαν και συμμετείχαν σ' αυτή την ιστορική -πιστεύουμε- συνάντηση που μπορεί να αποδειχθεί ως η απαρχή του πανελλαδικού δικτύου που θα κάνει τον σοβαρότερο έλεγχο των τιμών και θα χτυπήσει τα καρτέλ, μιας και το κράτος μας έχει πείσει πως και σ' αυτόν τον κρίσιμο τομέα -που έχει πλέον να κάνει με την επιβίωση των πολιτών του- είναι ανύπαρκτο” τονίζουν. Ως “ιδιαίτερα ελπιδοφόρα” εξέλιξη θεωρούν όλοι τόσο τη διάθεση προϊόντων με την ετικέτα "Χωρίς Μεσάζοντες" όσο και την ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ πόλεων, ώστε να υπάρξει επιπλέον μείωση του κόστους μεταφορικών, αφού με τα ίδια φορτηγά θα μεταφέρονται αγαθά από την μία πόλη στην άλλη και αντίστροφα. “Η Καλαμάτα μπορεί να στείλει πορτοκάλια ή λάδι στην Κατερίνη και το ίδιο φορτηγό στην επιστροφή να μεταφέρει ακτινίδια από την Κατερίνη στην Καλαμάτα”, εξηγεί ο κ. Τσολακίδης ως προς αυτό. Στις κακές στιγμές της συνάντησης του Σαββάτου ήταν η άτυπη διαπραγμάτευση με πατατοπαραγωγούς που φέτος ζητούν υψηλότερη τιμή για το προϊόν τους, επικαλούμενοι το κόστος παραγωγής.


Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου