1 Μαΐ 2013

Επανέρχονται τα σενάρια για φορολόγηση αγροτεμαχίων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών .


Επιστρέφουν στο προσκήνιο τα σενάρια για την φορολόγηση των καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της πολιτικής εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα», σε σύσκεψη χθες (30/5) υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, στην οποία μετείχαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου οι κρατικές
υπηρεσίες θα έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για την πλειονότητα των ακινήτων στη χώρα μας, ακόμα και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. «Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακομματική πήρε διαβεβαίωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι τη Δευτέρα του Θωμά θα παραδώσει στην επιτροπή τα πρώτα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούν στα αγροτεμάχια για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα. Σε επικοινωνία ωστόσο που είχε ο ΑγροΤύπος με υψηλόβαθμα στελέχη του ΥπΑΑΤ, μας ανέφεραν ότι δεν έχει «πέσει» στο τραπέζι – τουλάχιστον όχι ακόμα – θέμα φορολόγησης των καλλιεργούμενων χωραφιών των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και η υποβολή των Ε9 μαζί με το ΟΣΔΕ γίνεται για την διασταύρωση στις επιστροφές ΦΠΑ.

Ειδικότερα, στελέχη του ΥπΑΑΤ τόνισαν στον ΑγροΤύπο με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε φέτος από τους αγρότες στις δηλώσεις ΟΣΔΕ να υποβάλλουν και τα Ε9. Μια φωτοτυπία η οποία θα έχει μια σφραγίδα της εφορίας ώστε να βλέπουμε τα ακίνητα. Αυτό ζητήθηκε ώστε να εξαλειφθούν περιστατικά όπως αυτά του παρελθόντος με τις μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ. Τώρα θα πρέπει να δικαιολογούνται όλα αυτά με τα παραστατικά που θα προσκομίζουν. Θέμα φορολόγησης των χωραφιών των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών δεν έχει συζητηθεί».

Και στο παρελθόν τέτοια σενάρια
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύματα κάνουν λόγο για φορολόγηση των αγροτεμαχίων των αγροτών. Στις αρχές του έτους μάλιστα εξεταζόταν το ενδεχόμενο επιβολής ενός ξεχωριστού φόρου στα αγροτεμάχια. Όπως διαπίστωσε τότε το υπουργείο Οικονομικών, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ορθά και έγκαιρα ο υπολογισμός των φορολογητέων αξιών των εκτός σχεδίου εδαφικών εκτάσεων με βάση τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2012 με συνέπεια να θεωρείται προς το παρόν αδύνατη πρακτικά η ένταξη των συγκεκριμένων ακινήτων στον ενιαίο φόρο. Για τον λόγο αυτό υπήρχε η σκέψη προσωρινά, τα συγκεκριμένα ακίνητα να φορολογούνται ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, τα οποία θα κλιμακωνόντουσαν ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι το είδος της εδαφικής έκτασης (π.χ. αγρός, αγροτεμάχιο, βοσκότοπος κ.λπ.), η απόστασή της από τη θάλασσα, το εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι, το εάν έχει πρόσοψη ή προσόψεις σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο και το εάν έχει εντός της επιφανείας της και ανεγερθέντα κτίσματα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει ψηφιστεί.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου