30 Σεπ 2012

Γιατί δεν πήραν εξισωτική 760 παραγωγοί στην Αργολίδα.


Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ κ. Νίκου Μωραΐτη για καθυστερήσεις στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης απάντησε από το βήμα της βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Αν είχε παραμείνει η περικοπή της εξισωτικής θα έπαιρναν αποζημίωση 32.000 λιγότεροι κτηνοτρόφοι
«H εξισωτική αποζημίωση είναι από τα θέματα για τα οποία η Κυβέρνηση μπορεί να
υποστηρίζει χωρίς αντίλογο ότι ήταν συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, καθώς καταβλήθηκε εντός των πρώτων εκατό ημερών διακυβέρνησης. Είχε περικοπεί από τα 160 στα 100 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου, και υπήρχε δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, για αποκατάστασή της. Τα τελευταία χρήματα βρέθηκαν από τη μείωση στις αποδοχές του Πρωθυπουργού, των μελών της Κυβέρνησης, των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων. Έτσι, καταβάλλονται και τα 160.000.000 σε όλους τους δικαιούχους. Αν είχε γίνει η περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης δεν θα είχε δοθεί σε εβδομήντα δύο χιλιάδες δικαιούχους, αλλά μόλις σε σαράντα χιλιάδες κτηνοτρόφους».

Στόχος της εξισωτικής είναι να μείνουν ζωντανές οι ορεινές περιοχές
«Η εξισωτική αποζημίωση δίνεται ως αντιστάθμισμα σε κτηνοτρόφους και αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε περιοχές με φτωχούς βοσκότοπους. Δίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δύο είναι οι βασικότερες: Πρώτον, η διαμονή σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και δεύτερον, το εισόδημα των δικαιούχων να είναι τουλάχιστον κατά 25% από αγροτική ενασχόληση. Στόχος, δηλαδή, είναι να εμποδιστεί η περαιτέρω απερήμωση της υπαίθρου και ιδιαίτερα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών».

Η εξισωτική αποζημίωση δίδεται πάντοτε το καλοκαίρι
«Η εξισωτική αποζημίωση καταβάλλεται πάντα το καλοκαίρι, για να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να αγοράζουν έγκαιρα σε προσιτές τιμές τις ζωοτροφές τους. Για να πληρωθεί, όμως, η εξισωτική, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η Ενιαία Ενίσχυση και το άρθρο 68, το Ποιοτικό Παρακράτημα, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Πριν, λοιπόν, από τα τέλη Ιουνίου, δεν μπορεί να πληρωθεί η εξισωτική αποζημίωση».

Ο ΟΠΕΚΕ εξετάζει θετικά την κατ’ εξαίρεση μείωση της ελάχιστης παραμονής σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές
«Για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, που ρωτούν εάν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα χειμαδιά πριν από τον Άη Δημήτρη, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όπως είναι γνωστό για να λάβουν την εξισωτική, πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε μήνες στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Εάν, όμως, οι Περιφερειακές Ενότητες ζητήσουν κατ’ εξαίρεση μείωση του χρονικού διαστήματος της ελάχιστης παραμονής στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξετάζει θετικά το αίτημα από τη στιγμή που έχει σοβαρή αιτιολογική βάση, εάν υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως είναι η ξηρασία σε κάποιους νομούς, που έχει ως συνέπεια την εξάντληση των βοσκοτόπων».

Οι ίδιοι οι παραγωγοί ζήτησαν προθεσμία για να διορθωθούν τα λάθη
«Για την καθυστέρηση στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης σε όσους είχαν υποβάλει λάθος δικαιολογητικά δεν ευθύνεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι αυτοί που ζήτησαν μεγαλύτερη προθεσμία, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις».

Οι κτηνοτρόφοι να δηλώνουν τη βασική τους κατοικία στο χωριό για να μην υπάρχει κώλυμα  στην απόδοση της αποζημίωσής τους
«Οι κτηνοτρόφοι που αναγκάζονται να διατηρούν δύο σπίτια για να πάνε σχολείο τα παιδιά τους, όταν υποβάλουν τη δήλωσή τους στην εφορία να δηλώνουν ως διεύθυνση κατοικίας τη βασική τους κατοικία, που είναι στο χωριό όπου διατηρούν και την κτηνοτροφική τους δραστηριότητα. Γιατί για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης λαμβάνεται υπ” όψιν η διεύθυνση που υπάρχει στη φορολογική δήλωση».

Τα προβλήματα εφέτος ήταν λιγότερα από τις άλλες χρονιές
«Εφέτος είχαμε τα λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι τις 20 Αυγούστου πληρώθηκαν πάνω από εξήντα εννέα χιλιάδες δικαιούχοι. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Λάρισα, αν είχαμε προβλήματα, δεν θα ήμουν πρώτος εγώ αποδέκτης αυτών των προβλημάτων;»

Εξετάζουμε την πληρωμή και των παλαιότερων οφειλών
«Όσον αφορά την εκκρεμότητα των πληρωμών από προηγούμενα χρόνια, η ενημέρωση που έχω είναι ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που εξετάζονται και θα πληρωθούν μόλις ολοκληρωθεί η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2011».

Να σταματήσουμε τις τακτικές του παρελθόντος
«Όσον αφορά τις αναφορές σε άτοκα δάνεια, η χώρα καλείται να πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί στο παρελθόν χρησιμοποίησε τέτοιες τακτικές. Όλοι θα πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι, διότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ΕΕ, έχει δικαιώματα, όπως έχω ξαναπεί σε αυτήν την Αίθουσα, αλλά έχει και υποχρεώσεις».

Στην Αργολίδα τα ίδια χρήματα που δόθηκαν και πέρυσι
«Στην Αργολίδα υποβλήθηκαν 1469 εννέα αιτήσεις. Στις 20 Αυγούστου πληρώθηκαν 709 κτηνοτρόφοι με 1.116.335 ευρώ. Το ότι υπέβαλλαν 1469 αιτήσεις, αυτό δε σημαίνει ότι αυτόματα είναι όλοι δικαιούχοι.

Συγκεκριμένα:

- 96 παραγωγοί απερρίφθησαν αυτόματα από το σύστημα, γιατί δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι ορεινών, μειονεκτικών περιοχών ή μετακινούμενοι σε αυτές, τουλάχιστον, για πέντε μήνες, όπως λέει ο κανονισμός.

- 68 παραγωγοί απερρίφθησαν, γιατί κατείχαν έκταση μικρότερη από δύο εκτάρια, όπως προβλέπει ρητά ο Κοινοτικός Κανονισμός.

- 77 παραγωγοί απερρίφθησαν, διότι είναι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

- 86 παραγωγοί απερρίφθησαν, γιατί δεν ικανοποιούσαν τον όρο που θέλει τουλάχιστον 25% του εισοδήματός τους να προέρχεται από αγροτικές ενασχολήσεις.

- 197 παραγωγοί δεν είχαν υποβάλλει αντίγραφο ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1, ούτε υπεύθυνη δήλωση προς την οικεία ΔΟΥ, ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

- 69 παραγωγοί δεν είχαν υποβάλλει βεβαίωση μονίμου κατοικίας.

- 44 παραγωγοί είχαν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά δεν προσκόμισαν αντίγραφο μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευμάτων, το Ε3.

- 48 παραγωγοί είχαν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά δεν προσκόμισαν βεβαίωση έναρξης εργασιών φυσικού προσώπου επιτηδευματία.

Αιτήσεις θεραπείας έγιναν από 434 κτηνοτρόφους. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου θα πληρωθούν, εφόσον τα δικαιολογητικά τους είναι όπως πρέπει με επιπλέον πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ. Άρα, λοιπόν, καμία διαφορά δεν προκύπτει με τα χρήματα που δόθηκαν πέρυσι».

Η Ελλάδα ζήτησε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας πρόγραμμα ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους
«Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδος, η Ελλάδα έθεσε μετ’ επιτάσεως το πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική κτηνοτροφία με τις τιμές των ζωοτροφών. Ζητήσαμε να υπάρχει η δυνατότητα προγράμματος κρατικών ενισχύσεων deminimis για τους κτηνοτρόφους, ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης και ενίσχυση της καλλιέργειας των ψυχανθών. Αυτά τα θέματα τέθηκαν και από άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Ο Επίτροπος, ο κ. Τσιόλος, απήντησε ότι τα βλέπει θετικά και αποφάσεις αναμένουμε την άλλη εβδομάδα στη συζήτηση που θα υπάρχει στη Διαχειριστική Επιτροπή».


Πηγή: www.onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου