24 Σεπ 2012

Η φέτα μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.


Η διατροφική αξία της φέτας και η ανάδειξη και προώθηση της ελληνικής φέτας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με έμφαση στη διασφάλιση της ποιότητας της, αποτέλεσαν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ελασσόνα, στο πλαίσιο της 6ης Πανελληνίας Γιορτής Φέτας, η οποία άνοιξε το Σάββατο (22 Σεπτεμβρίου) τις πύλες της, με πρωτοβουλία του δήμου Ελασσόνας και συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Κατά την διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε υπό τον γενικό τίτλο: «η φέτα μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» τις απόψεις τους για το ζήτημα, κατέθεσαν πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι
φορέων - μεταξύ των οποίων και ο ΕΟΦ - Ινστιτούτων, Επιμελητηρίων και παραγώγων. Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη προώθησης της ελληνικής φέτας, προκειμένου το προϊόν να καταλάβει την θέση που του αξίζει στην εγχώρια αγορά και την αγορά του εξωτερικού, με παράλληλη πιστοποίησή του - η φέτα της Ελασσόνας είναι πιστοποιημένη από δεκαετίας - ενώ εξετάστηκαν και τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην προώθηση του προϊόντος μέσω συλλογικών δράσεων, ενώ υπήρξε αναφορά και στα φυσικοχημικά και διατροφικά του χαρακτηριστικά. Επίσης, έγινε αναφορά και στο ρόλο που παίζει η φέτα στη μεσογειακή διατροφή καθώς αποτέλεσε και αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων. Ιδιαίτερα εξετάστηκε η αξιοποίηση του τυρογάλακτος.

Την ημερίδα απασχόλησαν επίσης οι αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην παραγωγική δυναμική της περιοχής της Ελασσόνας, η πιθανότητα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή που βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία.

Η 6η Πανελλήνια Γιορτή φέτας θα ολοκληρωθεί σήμερα Δευτέρα (24 Σεπτεμβρίου), έχοντας συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών από τον θεσσαλικό χώρο και όχι μόνο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εγκαινιάζοντας την 6η Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Θεωρώ τον εαυτό μου εξαιρετικά τυχερό που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός. Θα μου πείτε ποιος μπορεί να είναι ευτυχής ως υπουργός εν μέσω αυτής της κρίσης. Ωστόσο εκλαμβάνω ως πρόκληση την παρουσία μου στο ΥπΑΑΤ γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλω στην επίλυση των αγροτικών προβλημάτων, αλλά και διότι σε μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη για το τόπο, που η αγωνία και η απαισιοδοξία έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, έχω την ευκαιρία να επισκέπτομαι την ελληνική περιφέρεια και να διαπιστώνω από κοντά ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα που κρατιέται όρθια εν μέσω της καταιγίδας, που συνεχίζει να παράγει ποιότητα, που ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Αυτά τα συναισθήματα νοιώθω και σήμερα, εδώ στην πόλη της Ελασσόνας, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της φέτας.

Η φέτα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης της χώρας. Αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των Ελλήνων. Είναι η ονομασία του δημοφιλέστερου παραδοσιακού τυριού και του πιο φημισμένου προϊόντος της Ελλάδας και συνιστά ένα επώνυμο εξαγώγιμο προϊόν.

Η φέτα συνεχίζει και σήμερα να στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομίες πολλών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας. Συντελεί, με τρόπο καθοριστικό, στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και στην ανάπτυξη της, καθώς στην παραγωγή της εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα πολλές χιλιάδες ελληνικών οικογενειών.

Θέλω και από αυτή τη θέση να επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης ήταν και παραμένει η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί βασικό πυλώνα για την υπέρβαση της κρίσης αλλά και τη θεμελίωση και ανάπτυξη ενός νέου υγιούς παραγωγικού μοντέλου.

Τις προθέσεις μας αυτές τις έχουμε ήδη αποδείξει εμπράκτως με την καταβολή ολόκληρης της εξισωτικής αποζημίωσης. Τηρώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και παρά τις τεράστιες δυσκολίες της οικονομίας, που όλοι βιώνουμε, τα κονδύλια βρέθηκαν και δόθηκαν. Και διαψεύσθηκαν και οι Κασσάνδρες που βιάστηκαν να αμφισβητήσουν τις προθέσεις μας.

Οι ίδιοι που τώρα πάλι αμφισβητούν και σπέρνουν την αμφιβολία για τη διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Τους διαψεύσαμε ακόμη μια φορά, καθώς υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση και ξεκινά η επιστροφή των πρώτων 80 εκατομμυρίων, ενώ πολύ σύντομα θα καταβληθεί και η δεύτερη ισόποση δόση.

Και όλα αυτά έγιναν παρά τις τρομερές δυσκολίες μιας κυβέρνησης που είναι αναγκασμένη να προβεί στη λήψη μέτρων επώδυνων αλλά απαραίτητων για να μπορέσει η χώρα να μείνει όρθια.

Πάντοτε πίστευα -και πολύ περισσότερο σήμερα ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- στην ήπια ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας με ονομασία προέλευσης, όπως είναι η φέτα αλλά και δεκάδες ακόμη προϊόντα. Γιατί από τα 1.000 περίπου Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης που παράγονται σε χώρες της ΕΕ και περιλαμβάνονται στη λίστα προστασίας, περισσότερα από 90 είναι ελληνικά. Και ανάμεσά τους το Αρνάκι αλλά και το Κατσικάκι Ελασσόνας.

Σήμερα, λοιπόν, με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζω τη γιορτή της φέτας και εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλες τις εκδηλώσεις που έχετε προγραμματίσει. Να γνωρίζετε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα είναι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειές σας».


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου