28 Σεπ 2012

Πρώτος «σταθμός» για εξαγωγές μοσχαριών στην τουρκική αγορά.


Με τουρκικό σίριαλ μοιάζει η ιστορία της εξαγωγής ζώων στη γειτονική χώρα, εξαιτίας των εμποδίων που τίθενται από τις αρχές. Το επόμενο, όμως, επεισόδιο φαίνεται ότι θα έχει αίσιο τέλος, αφού για πρώτη φορά φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα για τη δημιουργία σταθμών συγκέντρωσης βοοειδών και άλλων ζωντανών ζώων, προκειμένου να ανοίξουν επιτέλους τα σύνορα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και εμπόρους.

Όλα θα εξαρτηθούν από την παρουσίαση του σταθμού συγκέντρωσης βοοειδών που λειτουργεί στο Κολχικό Λαγκαδά.

Όπως πληροφορούν το Agronews Έλληνες που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο εμπόριο ζώντων ζώων με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 15 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη ενημερωτική παρουσίαση του σταθμού συγκέντρωσης βοοειδών που λειτουργεί ήδη στο Κολχικό Λαγκαδά. Το «κοινό» που θα παρακολουθήσει την παρουσίαση θα αποτελείται από πενήντα Έλληνες κτηνιάτρους 13 περιφερειών και επτά Τούρκους κτηνίατρους, με σκοπό να δείξει η ελληνική πλευρά ότι έχει συμμορφωθεί με τις τουρκικές υποδείξεις για την ασφάλεια και υγιεινή των ζώων κατά τη μεταφορά τους.

Οι ίδιοι έμποροι είναι πεπεισμένοι ότι, μετά από αυτό, θα ανοίξει διάπλατα η πόρτα των εξαγωγών και θα είναι θέμα χρόνου και πολιτικής απόφασης η επέκταση στο εμπόριο αιγοπροβάτων. Με λίγα λόγια, ο ίδιος σταθμός συγκέντρωσης θα είναι κατάλληλος να φιλοξενεί για μερικές ώρες τόσο βοοειδή όσο και αιγοπρόβατα με τις σχετικές μικρο-παρεμβάσεις.

Το χρονικό της απαγόρευσης
Όπως είχε γράψει και η Agrenda σε προηγούμενο φύλλο, παρ' όλο που είχε επιτευχθεί συμφωνία για τις εξαγωγές ζώντων ζώων ανάμεσα στις δύο χώρες, ουσιαστικά εκείνη η συμφωνία ακύρωνε στην πράξη κάθε προσπάθεια δημιουργίας εμπορικού διαύλου, εξαιτίας ανύπαρκτου σταθμού συγκέντρωσης, σύμφωνα με τα τουρκικά πρότυπα.

Με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14 Αυγούστου η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλούνται οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων να εξετάσουν τη δυνατότητα έγκρισης κέντρων συγκέντρωσης ζώντων ζώων προς εξαγωγή στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, λαμβάνοντας υπόψη τη βιωσιμότητά τους, τη σωστή λειτουργία τους καθώς και τις απαιτήσεις της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.

Όλα ξεκίνησαν στις 22 Μαΐου όταν κλιμάκιο Τούρκων κτηνιάτρων επισκέφτηκε το υπουργείο,πραγματοποιώντας σειρά επαφών με τις Κτηνιατρικές Αρχές της χώρας μας με στόχο την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών ζώντων ζώων από την Ελλάδα στην Τουρκία, με την υπογραφή νέας διακρατικής συμφωνίας. Η τουρκική πλευρά έδειξε τις προθέσεις της να συνεχίσει την εισαγωγή ζώντων ζώων από τη χώρα μας με την προϋπόθεση όμως ότι αυτά θα διέρχονται μέσα από εγκεκριμένα κέντρα συγκέντρωσης.

Η διαδικασία αδειοδότησης θα περιλαμβάνει την κατάθεση αίτησης στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της περιφέρειας του ενδιαφερόμενου, κι έπειτα επιτόπια αυτοψία από ειδικό κλιμάκιο κτηνιάτρων.

Αλεξανδρής Πέτρος

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου