30 Σεπ 2012

Όταν οι αλλεργιογόνες ουσίες αντιδρούν στο σώμα μας.


Όταν οι αλλεργιογόνες ουσίες αντιδρούν στο σώμα μας
Η κρυμμένη απειλή στα τρόφιμα είναι κάποιες από τις ουσίες που θεωρούνται αλλεργιογόνες. Ποιες είναι αυτές και πώς πρέπει να τις αποφεύγετε.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τροφικής αλλεργίας μπορεί να προκαλέσουν ουσίες στα τρόφιμα που καταναλώνουμε

Οι αλλεργιογόνες ουσίες που βρίσκονται σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, ενδέχεται να προκαλέσουν διαφόρων ειδών συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας είναι φαγούρα, κόκκινα μάτια που τρέχουν, κλειστή μύτη ή ρινική καταρροή, φτάρνισμα και εξανθήματα στο δέρμα. Πιο σπάνια εκδηλώνεται με οίδημα (φούσκωμα) στα χείλη ή τη γλώσσα, δύσπνοια, εκδήλωση συμπτωμάτων άσθματος ή/και αναφυλακτικό σοκ.


Σήμανση αλλεργιογόνων ουσιών στα τρόφιμα

Η σήμανση των αλλεργιογόνων ουσιών είναι ιδιαίτερα σημαντική στις ευαίσθητες για αλλεργίες ομάδες του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις Οδηγίες 2003/89/ΕΚ και 2006/142/ΕΚ, τα ακόλουθα συστατικά όταν περιέχονται στη σύσταση του τροφίμου πρέπει απαραιτήτως να αναγράφονται στη σήμανσή του:

1. Σιτηρά που περιέχουν γλουτένη
2. Καρκινοειδή (θαλασσινά με κέλυφος, π.χ. καβούρια, γαρίδες, αστακοί)
3. Αραχίδες
4. Σόγια
5. Γάλα (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης)
6. Καρποί με κέλυφος (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια κ.τ.λ.)
7. Αβγά
8. Ψάρια
9. Σέλινο
10. Μουστάρδα
11. Σπόροι σουσαμιού
12. Διοξίδιο του θείου και θειώδεις ενώσεις (SO2)
13. Λούπινο
14. Μαλάκια

Όπως μας ενημερώνουν οι υπηρεσίες του Κρατικού Χημείου Κύπρου, σε περίπτωση που υπάρχει η υποψία επιμόλυνσης του προϊόντος από αλλεργιογόνες ουσίες, τότε πρέπει να υπάρχει η σήμανση: «Μπορεί να περιέχει ίχνη....» ή «Πιθανόν να περιέχει ίχνη....» ή «Παρασκευάζεται σε υποστατικό που επεξεργάζεται....»
Όταν τα αλλεργιογόνα αποτελούν μέρος των συστατικών ενός προϊόντος αυτά θα πρέπει να αναγράφονται στη σήμανση ως μέρος των συστατικών ή/και ξεχωριστά.
Ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα αλλεργιογόνου ή και απλά η επαφή με συγκεκριμένο τρόφιμο (π.χ. δύο σπόροι σουσαμιού) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα στις ευαίσθητες για αλλεργίες ομάδες του πληθυσμού. Λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων στις συγκεντρώσεις που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί μια μέγιστη αποδεκτή συγκέντρωση αλλεργιογόνου στο τρόφιμο.
Το εργαστήριο ανίχνευσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών του Κρατικού Χημείου Κύπρου, διασφαλίζει το δικαίωμα του καταναλωτή για την ορθή ενημέρωση και ασφάλεια μέσω των συστηματικών ελέγχων στην αγορά, στις αποθήκες εισαγωγέων και κατά την εισαγωγή. Ο έλεγχος διενεργείται σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.
Η κρυμμένη απειλή...

Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ είναι η κύρια πρωτεΐνη των γνωστότερων δημητριακών. Βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, το κριθάρι, τη βρώμη και τα προϊόντα που παράγονται με βάση τα σιτηρά αυτά.
Τα προϊόντα Gluten Free (χωρίς γλουτένη) είναι τα προϊόντα τα οποία σύμφωνα με τους παρασκευαστές τους δεν περιέχουν γλουτένη. Τέτοια προϊόντα υπάρχουν αρκετά στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται συνήθως από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Κάποια τρόφιμα (π.χ. τυριά και πίτσες) που πωλούνται ως νηστίσιμα πιθανόν να περιέχουν στα συστατικά τους καζεϊνικό νάτριο. Το καζεϊνικό νάτριο αποτελεί μίαν από τις κύριες πρωτεΐνες του γάλακτος, με αποτέλεσμα άτομα με αλλεργίες στις πρωτεΐνες γάλακτος να κινδυνεύουν.

Όταν αντιδρά το σώμα
Η τροφική αλλεργία εμφανίζεται με την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες οι οποίες φυσιολογικά δεν είναι επικίνδυνες. Οι πρωτεΐνες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα.
Η τροφική αλλεργία συγχέεται συνήθως με την τροφική δυσανεξία που είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και να τα χρησιμοποιήσει φυσιολογικά για τις καθημερινές του λειτουργίες. Αυτό οφείλεται είτε σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τροφίμου (π.χ. στη φαρμακολογική δράση ουσιών όπως η καφεΐνη) είτε σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οργανισμού του ατόμου, π.χ. η ανεπάρκεια ενζύμων όπως αυτή της λακτόζης, με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσανεξία στα γαλακτοκομικά.

Πηγή:www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου