30 Σεπ 2012

Χρώμιο και διατροφή.


Το χρώμιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο, το οποίο ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης και επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.

Έχει αναφερθεί ότι το χρώμιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους, καθώς και για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Το παρόν άρθρο εξετάζει τη γνώση που υπάρχει ώς σήμερα σε αυτούς τους τομείς και υπογραμμίζει συστάσεις για την κατανάλωση του χρωμίου.

Πού βρίσκεται το χρώμιο (Cr)


Όταν μιλάμε για το χρώμιο της διατροφής, με τη μορφή εκείνη που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, αναφερόμαστε στην τρισθενή μορφή του (Cr3+ ή Cr (III)). Το χρώμιο υπάρχει παντού γύρω μας.

Στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, καθώς και σε πάρα πολλά τρόφιμα. Όπως άλλα απλά ιχνοστοιχεία, η ποσότητά του στα φαγητά είναι μικρή και ποικίλλει ανάλογα με την έκθεσή τους στο χρώμιο που υπάρχει στο περιβάλλον, αλλά και ανάλογα με την έκθεσή τους στο χρώμιο κατά τη διάρκεια παρασκευής τους. Σε γενικές γραμμές, το κρέας, τα οστρακοειδή, τα ψάρια, τα αβγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και κάποια φρούτα και λαχανικά είναι καλές πηγές χρωμίου.

Πηγή:www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου