27 Σεπ 2012

Βατόμουρα: Καλλιέργειες με μέλλον.


ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΝΙΚΗΣ Ν. ΚΕΦΑΛΑ
kefala_niki@yahoo.com
Η οικονομική κρίση που διανύει η χώρα δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο, σε όποιον οικονομικό τομέα κι αν δραστηριοποιείται. Η κρίση, ωστόσο, γεννά και ευκαιρίες ειδικά στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, με την αναζήτηση καινοτόμων προϊόντων που παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο, ήρθαν στο προσκήνιο και τα βατόμουρα. Μαύρα, μπλε, κόκκινα μούρα, κράνμπερι, φραμπουάζ, μύρτιλα, σμέουρα, φράουλες, όλα είναι φυτά του γένους Rubus και χαρακτηρίζονται απο τους επιστήμονες ως «βόμβες» θρεπτικών συστατικών! Πλούσια σε βιταμίνη C και Ε, φυτικές ίνες, ανθοκυανίνες και κηκιδικό οξύ (ισχυρά αντιοξειδωτικά), καροτενοειδή, φυτοοιστρογόνα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Φτωχά σε θερμίδες,
υδατάνθρακες και λίπος. Με τα παραπάνω χαρακτηριστικά συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλέον ισχυρούς αντικαρκινικούς εκπροσώπους του φυτικού βασιλείου.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η οικογένεια των βατόμουρων περιλαμβάνει πολλά είδη και πολλά υβρίδια. Διαθέτει φυτά ορθόκλαδα και έρποντα, αειθαλή και φυλλοβόλα. Το ριζικό σύστημα είναι πολυετές και οι βλαστοί διετείς. Ανθίζουν το δεύτερο χρόνο και τα καλλιεργούμενα είδη συνήθως δεν φέρουν αγκάθια, κάτι που διευκολύνει στη συγκομιδή τους. Επειδή οι πιο πολλές ποικιλίες είναι αυτογόνιμες, η αυτεπικονίαση μπορεί να δώσει μικρούς και παραμορφωμένους καρπούς και συνιστάται η φύτευση και δεύτερης ποικιλίας για καλύτερη ποιότητα και παραγωγή. Η φύτευση γίνεται την Ανοιξη ή το Φθινόπωρο. Προηγείται της φύτευσης οργανική λίπανση καθώς και ανόργανη με φώσφορο και κάλιο. Απαιτείται σχολαστικό κλάδεμα καρποφορίας χειμερινό και θερινό στις ορθόκλαδες ποικιλίες και μόνο χειμερινό στις έρπουσες. Η άρδευση κρίνεται απαραίτητη τον πρώτο χρόνο της εγκατάστασης και στη συνέχεια στην περίοδο αύξησης του καρπού.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η παραγωγή αυξάνεται τον τέταρτο χρόνο και παραμένει σταθερή για περίπου 6 χρόνια με τελική διάρκεια ζωής της φυτείας τα 12 χρόνια. Μια μέση απόδοση φτάνει τα 500-1.000 κιλά /στρεμμ. Ο καρπός θεωρείται ποιοτικός όταν είναι ευμεγέθης, σκληρός και συνεκτικός. Γι' αυτό και όταν προορίζεται για νωπή χρήση επιβάλλεται η καθημερινή συγκομιδή του. Συντηρείται 4-5 μέρες το πολύ γι' αυτό και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καταψύχεται ή μεταποιείται. Τα βατόμουρα χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία και την παρασκευή φυσικών αρωμάτων και χρωμάτων. Στην Ελλάδα συνηθίσαμε να τα συναντάμε στην εξοχή. Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τη συστηματική καλλιέργειά τους;

Tip
Δοκιμάστε το χυμό του μύρτιλου... έχει περισσότερη βιταμίνη C από του πορτοκαλιού και θωρακίζει τον οργανισμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του!

Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου