27 Σεπ 2012

ΠΑΣΕΓΕΣ: Έχουμε ήδη υποβάλλει πλήρη φάκελο με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.


"Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ήδη ζητήσει, εδώ κι ένα χρόνο και πλέον, έλεγχο της οικονομικής της διαχείρισης για το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, ενώ έχει ήδη υποβάλλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, από τις αρχές Ιουλίου 2012, πλήρη φάκελο με οικονομικά στοιχεία των τελευταίων πέντε χρόνων", αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Συνομοσπονδία με αφορμή τα αναφερόμενα σε σημερινό (26.9.2012) Δελτίο Τύπου του Αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ: «Ο οικονομικός έλεγχος της
ΠΑΣΕΓΕΣ από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και τους Ελεγκτές που επικαλείται το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, είχε ήδη ζητηθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ, πριν από ένα έτος περίπου, με επιστολή της προς την τότε Πολιτική Ηγεσία, με την οποία ζητήθηκε ο άμεσος έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης της Συνομοσπονδίας για το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της, ώστε να μην αιωρούνται υπονοούμενα. Τονίζεται επίσης ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ήδη υποβάλλει στο Υπουργείο, από τις αρχές Ιουλίου 2012, πλήρη φάκελο με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, περιλαμβάνοντας ισολογισμούς και αποτελέσματα χρήσεως, τα οποία όπως είναι γνωστό ελέγχονται και υπογράφονται από ορκωτούς λογιστές.

Με ικανοποίηση συνεπώς γίνεται δεκτός κάθε είδους οικονομικός έλεγχος από την πλευρά του Υπουργείου και αυτό για δύο βασικούς λόγους.  Πρώτο, για να αποδοθεί και με την επικύρωση του ίδιου του Υπουργείου η χρηστή διαχείριση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και για να σταματήσει κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό. Δεύτερο, για να καταγραφεί με απόλυτη σαφήνεια η ανταποδοτικότητα της εισφοράς που καταβάλουν οι ίδιοι οι αγρότες για την οικονομική ενίσχυση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία εισπράττεται και αποδίδεται από τον ΕΛΓΑ, αποτελώντας έτσι ένα πόρο που είναι απόλυτα ουδέτερος δημοσιονομικά. Υπογραμμίζεται ότι η ανταποδοτικότητα αυτή συνδέεται άμεσα και στενά με την παροχή υπηρεσιών προς όλους τους αγρότες, ζήτημα που έχει καταγραφεί εντός και εκτός της χώρας.

Κρίνεται επίσης αναγκαίο να διευκρινισθεί ότι οι δαπάνες λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ καλύπτονται εξολοκλήρου από τις συνδρομές των μελών της και από τους αυτοτελείς της πόρους, χωρίς να δεσμεύουν ούτε ένα ευρώ από την οικονομική της ενίσχυση.

Θα θέλαμε τέλος να διαβεβαιώσουμε τον κύριο Υπουργό ότι διαθέτουμε εξίσου, αν μη τι άλλο, αυξημένη ευαισθησία ως προς τη διαχείριση των πόρων του Ελληνικού λαού, αλλά και ειδικότερα των συνεταιρισμένων και μη αγροτών της χώρας».

Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ προς τον Κώστα Σκανδαλίδη


Κύριο Κ. Σκανδαλίδη
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &
Τροφίμων
Αχαρνών 2 – Αθήνα
                                                                                      24.8.2011

                                                                                      665


Κύριε Υπουργέ,

Μετά την τοποθέτηση Βουλευτών στη χθεσινή Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (κα Α. Μερεντίτη και κ. Γ. Κασαπίδης) περί οικονομικού ελέγχου της ΠΑΣΕΓΕΣ, οφείλετε να αποφασίσετε άμεσα τον άμεσο έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης της τελευταίας δεκαετίας στην ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματά της γιατί δεν είναι δυνατό να αιωρούνται υπονοούμενα και υποψίες κακοδιαχείρισης στη Συνομοσπονδία.


Με τιμή

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ


Τζανέτος Καραμίχας

Ανακοίνωση Χαρακόπουλου

Νωρίτερα σύμφωνα με ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με επείγον έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του ΥπΑΑΤ, το οποίο κοινοποιείται στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στο Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ζητά τη διενέργεια ελέγχου στις Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, με αντικείμενο τη λειτουργία τους και την διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ.

«Συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρεται ότι, τα ποσά που καταβλήθηκαν στις παραπάνω Οργανώσεις με προηγούμενες αποφάσεις, έχουν εγκριθεί χωρίς ουδέποτε αυτές να έχουν ελεγχθεί απολογιστικά και διαχειριστικά. Για αυτούς τους λόγους ζητείται αναδρομικός έλεγχος, καταρχήν σε βάθος πενταετίας, για τα οικονομικά έτη 2007 έως και 2011», αναφέρει η ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εξάλλου σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει τα εξής:

«Την ώρα που ο ελληνικός λαός «ματώνει» από την οικονομική κρίση και καλείται να υποστεί εκ νέου επώδυνες αλλά αναγκαίες θυσίες προκειμένου να ορθοποδήσει η χώρα, οφείλουμε από τη θέση ευθύνης που βρισκόμαστε να μην αφήνουμε καμία σκιά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Χρέος μας, ιδιαίτερα τούτη τη στιγμή, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των θεσμών, εδραιώνοντας κλίμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες και επιβάλλοντας διαφάνεια και απόδοση δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι στην επικείμενη τροποποίηση του Νόμου 4015/11, είναι επιβεβλημένη η κατάργηση της παράλογης οικονομικής ενίσχυσης στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό».


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου