Αν και η περίοδος συγκομιδής τους είναι από τα τέλη
Ιουλίου έως τον Σεπτέμβριο εντούτοις μπορούμε να καταναλώνουμε σύκα καθ’ όλη τη
διάρκεια του χρόνου, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Ουρανία
Καριοφύλλη, καθώς αποξηραίνονται, αποτελούν σημαντική τροφή για τον χειμώνα και
μια τέλεια επιλογή ως σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματά μας.
Τα σύκα είναι γνωστά από την αρχαιότητα και φαίνεται
ότι πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Αίγυπτο, από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την
υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1.500 π.Χ..
Πλέον, τα συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
και σε μεγάλη ποικιλία: άσπρα, μαύρα, κόκκινα, μοβ, πράσινα. Το σύκο της Κύμης
είναι ένα μοναδικό προϊόν, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόν με
Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης. Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά
στη περιοχή της Κύμης του Ν. Εύβοιας.
Όλα όμως τα σύκα, ανεξαρτήτως χρώματος και ποιότητας,
είναι θρεπτικότατα και με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, είναι
πλούσια σε φυτικές ίνες και ενδείκνυνται σε όσους έχουν πρόβλημα
δυσκοιλιότητας. Είναι πλούσια σε κάλιο, με αποτέλεσμα να βοηθάνε στη ρύθμιση
της πίεσης, καθώς επίσης και σε μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνες A, B, C. Τα
φρέσκα σύκα περιέχουν 80% νερό, ενώ δεν περιέχουν ίχνος λίπους και
χοληστερίνης. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκων θα πρέπει να είναι
όσοι έχουν γαστρεντερικές παθήσεις, λόγω των σπόρων που περιέχουν.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι, λόγω της μεγάλης
περιεκτικότητας των ξηρών σύκων σε ασβέστιο, μπορούν να καλύψουν το 17% της
ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον οργανισμό μας.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά το μάζεμα
του σύκου, καθώς το φρούτο θα πρέπει να είναι ώριμο αλλά όχι υπερβολικά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα σύκα δεν ωριμάζουν άλλο αφού κοπούν και δεν
διατηρούνται παρά μόνο λίγες μέρες στο ψυγείο. Κατά την αγορά τους, θα πρέπει
να προσέχουμε να είναι τρυφερά χωρίς να είναι πάρα πολύ μαλακά, η φλούδα τους
να είναι λεία και να μην έχουν χτυπηθεί.
Επίσης, τα σύκα κατέχουν ξεχωριστή θέση και στη
γαστρονομία. Τα συναντάμε σε gourmet συνταγές, ενώ ταιριάζουν με πολλά αλμυρά
φαγητά, με αλλαντικά τύπου προσούτο αλλά και με διάφορα τυριά, κυρίως σκληρά
και αλμυρά, όπως η παρμεζάνα και η κεφαλογραβιέρα. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να
ξεχνάμε και τη συμμετοχή τους στη ζαχαροπλαστική, με το παραδοσιακό σύκο ως
γλυκό του κουταλιού να αποτελεί ένα εξαιρετικό γλύκισμα.
Κλείνοντας, πρέπει να επισημανθεί ότι η θερμιδική αξία
του σύκου είναι υψηλή (100 γρ. φρέσκα σύκα αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες, 100
γρ. αποξηραμένα σύκα αποδίδουν περίπου 275 θερμίδες ενώ το σύκο του κουταλιού
(ένα σύκο) 55 θερμίδες), γεγονός που απαιτεί να είμαστε προσεκτικοί στην
κατανάλωσή τους και να αποφεύγουμε τις υπερβολές.
Πηγή: www.diatrofi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου