Σε μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία της
ελληνικής μελισσοκομίας δείχνει να εξελίσσεται το 2012, επιφέροντας πλήγμα στο
εισόδημα των περίπου 23 – 24.000 παραγωγών, ανά την Ελλάδα, που ασχολούνται
επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, με τη φροντίδα της μέλισσας.
«Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις υψηλές
θερμοκρασίες το καλοκαίρι αποτελούν τις δύο βασικότερες αιτίες για τη μείωση
της εγχώριας παραγωγής μελιού, η οποία ενδέχεται να φθάσει και στο 50% σε σχέση
με προηγούμενες χρονιές» εξηγεί στην «Agrenda», ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού
Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Παύλος Μπαγιάτης, ο οποίος τυγχάνει, ταυτόχρονα,
να είναι και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελισσοκόμων & Βασιλοτρόφων
Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, τονίζει ότι
παραδοσιακά η παραγωγή μελιού στην Ελλάδα κυμαίνεται στους περίπου 12.000
τόνους ετησίως. Ωστόσο, «φέτος δεν υπήρξε ο αναμενόμενος “τρύγος” ούτε από την
πορτοκαλιά, ούτε από το έλατο, ούτε και από το πεύκο», διευκρινίζει ο ίδιος,
προσθέτοντας ότι το πευκόμελο αποτελεί την
κατηγορία μελιού που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 65% της ετησίας παραγωγής.
Μπορεί, βέβαια, η φετινή χρονιά να είναι δύσκολη,
όμως, η μελισσοκομία είναι μια βιώσιμη δραστηριότητα και αυτό γιατί σχεδόν το
60% της παραγωγής, πωλείται από τους μελισσοκόμους απευθείας, χωρίς μεσάζοντες.
«Ο παραγωγός το πουλά στα 7-8 ευρώ το κιλό κι αυτό του επιτρέπει να έχει
ικανοποιητικό εισόδημα. Αντίθετα, ο έμπορας το αγοράζει μόλις στα 3 ευρώ, ενώ ο
καταναλωτής, το βρίσκει στο ράφι του σούπερ μάρκετ σε πάνω από 14-15 ευρώ το
κιλό», αναφέρει ο κ. Μπαγιάτης. Σοβαρό πρόβλημα για τον κλάδο είναι επίσης κι
οι «ελληνοποιήσεις». Όπως καταγγέλλει ο κ. Μπαγιάτης κάθε χρόνο εισάγονται ίσως
και πάνω από 4.000 τόνοι μελιού το οποίο «βαφτίζεται» ελληνικό, με συνέπεια να
υποβαθμίζεται η ποιότητα του εγχώριου.
Επιμέλεια: Λιάμης Λεωνίδας
Πηγή:www.agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου