22 Ιουλ 2012

Νέος Αγρότης...απο το μηδέν.



Μια καλή ιδέα, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία είναι τα πρώτα και βασικά συστατικά για να επιτύχει η συνταγή της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα.

Το αρχικό κεφάλαιο ποικίλει ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας της έκτασή καθώς και μιας σειράς παραμέτρων ξεκινώντας από μερικές δεκάδες ευρώ ανά στρέμμα
ανεβαίνοντας με γεωμετρική πρόοδο ανάλογα με το τι θέλουμε να καλλιεργήσουμε.

Ακόμη κι αν δεν διαθέτετε μια ιδιόκτητη έκταση η γεωργικά μηχανήματα μπορείτε να ασχοληθείτε με τη γεωργία.
Ανά την Ελλάδα υπάρχουν άπειρες αδιάθετες εκτάσεις που είτε ανήκουν σε ιδιώτες και
ενοικιάζονται με τιμές λίγες δεκάδες ευρώ ετησίως (εξαρτάται από την κατηγορία του χωραφιού) είτε πωλούνται. Επίσης αγροτικές εκτάσεις διατίθενται κατά περιόδους ακόμη και δωρεάν από Δήμους και Περιφέρειες όλης της Χώρας.

Η ύπαρξη γεωργικών μηχανημάτων ανάλογα με το ακριβές αντικείμενο κρίνεται απαραίτητη, χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η ιδιοκτησία του μεγαλύτερου μέρους τέτοιου εξοπλισμού.

Αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη αγρότες με τεράστιες εκτάσεις δεν διαθέτουν όλοι για παράδειγμα ελκυστήρες (τα γνωστά τρακτέρ)και είναι σύνηθες να πληρώνουν σε εταιρείες και ιδιώτες για ανάλογες εργασίες, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι παντελώς διαφορετικά!

Οι περισσότεροι αγρότες διαθέτουν μηχανικό εξοπλισμό που φτάνει και περισσεύει  όχι μόνο για τις δικές τους καλλιέργειες .

Πολλοί από αυτούς έναντι αντιτίμου θα σας εξυπηρετήσουν.

Σε συνεργασία με το γεωπόνο που θα επιλέξετε θα μάθετε με τι αξίζει να ασχοληθείτε και σε τι ποσό να αποσκοπείτε!

Καλό είναι να διαθέτετε αποθηκευτικό χώρο όπως επίσης να μένετε κοντά στην περιοχή της καλλιέργειας αφού το κόστος μετακίνησης είναι σημαντικό.

Όταν θα αποκτήσετε σημαντικό μέρος από το συνολικό σας εισόδημα από αγροτικές εργασίες θα έχετε τις προϋποθέσεις για αγροτικό αυτοκίνητο που σημαίνει χαμηλό λειτουργικό κόστος και επιστροφή καυσίμων, χαμηλά τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα.

Επίσης θα πρέπει να ασφαλιστείτε στον ΟΓΑ ο οποίος σε σχέση με άλλα ταμεία φαίνεται να έχει κάποιες παροχές.
Η συμβολαιακή γεωργία αποτελεί μια καλή λύση αφού δίνει σιγουριά αναφορικά με την εξασφάλιση της πώλησης της σοδειά σας.

Το ζήτημα είναι να είστε αποφασισμένοι δεδομένου οτι ο τρόπος ζωής σας θα αλλάξει ριζικά, η κούραση θα είναι απραίτητη και η έλλειψη εμπειρίας μπορεί να σας θέσει αρχικά εκτός στόχων.

Όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο ειδικότερα όταν φαντάζει ως μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου