12 Νοε 2012

Για "αέρα" πωλούν τα πορτοκάλια οι αγρότες για μια ακόμη χρονιά.


Μπορεί η τιμή των πορτοκαλιών στον καταναλωτή να ξεπερνά πολλές φορές τα 80 λεπτά το κιλό, οι παραγωγοί όμως φαίνεται πως πωλούν σε τιμή… άνθρακα, μόλις 5 λεπτά του ευρώ το κιλό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι σήμερα αντιμέτωποι με νέες ζημίες στη σοδειά από την χαλαζόπτωση.
Η ιστορία ήρθε στο προσκήνιο μετά τις καταγγελίες του προέδρου του Α.Σ.Ε.Ε Αμυκλών «Λακωνία», κ. Παπαδάκου, ότι οι έμποροι και οι μεταποιητές αγοράζουν από τους παραγωγούς σε εξευτελιστικές τιμές ενώ οι ίδιοι πωλούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε υπερδιπλάσια αξία.



Σε ερώτησή μας σχετικά με το ζήτημα των καρτέλ στα πορτοκάλια ο κύριος Παπαδάκος επισημαίνει πως « ο παραγωγός παίρνει ελάχιστα χρήματα για τα πορτοκάλια του. Μπορεί δηλαδή να πουλάει σε τιμές της τάξεως των 5-7 λεπτών το κιλό, όμως βλέπει το προϊόν του να φτάνει στον καταναλωτή σε τιμές 80-90 λεπτά το κιλό. Αυτή η διαφορά είναι τεράστια, είναι σα να το δίνει τσάμπα ουσιαστικά ο αγρότης στον έμπορο».


Όπως δήλωσε ο κύριος Παπαδάκος, «οι παραγωγοί πορτοκαλιών αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι οι επιδοτήσεις του 2008 δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Το ίδιο και οι αποζημιώσεις του 2011. Το πετρέλαιο έχει αποπληρωθεί κατά 50% μόνο, η επιστροφή ΦΠΑ όλο και μειώνεται και η αγροτική σύνταξη, που ήδη ήταν μηδαμινή, θα μειωθεί άλλα 30 ευρώ.  Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η φετινή ζημιά των παραγωγών από τη χαλαζόπτωση, για την οποία το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ δεν έχει έρθει να ελέγξει τι συμβαίνει».


«Στους χυμούς δεν είναι και πολύ διαφορετικά τα πράγματα, αν σκεφτεί κανείς ότι στοιχίζει στο κατάστημα το πολύ 15 λεπτά αλλά σε πολλές καφετέριες ή χώρους εστίασης πωλείται μέχρι και 4,5 ευρώ, τιμή από την οποία ο παραγωγός δεν επωφελείται ούτε στο ελάχιστο», συμπληρώνει.


Αντίθετη γνώμη φαίνεται να έχει για το θέμα των καρτέλ στα πορτοκάλια ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Αργολίδας, που έχει παράδοση χρόνων στο χώρο των εσπεριδοειδών κ. Γιάννης Δημάκης: «Η αγορά των Valencia για τα οποία γίνεται κυρίως ο λόγος έχει καταρρεύσει έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια. Τα πορτοκάλια μπορεί να είναι φτηνά, αλλά δεν πωλούνται γιατί δεν υπάρχει ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό. Είναι αλήθεια πως η τιμή για τον παραγωγό είναι εξευτελιστική και δεν υπάρχει ικανοποιητικό εισόδημα, όμως βασική αιτία είναι η μειωμένη ζήτηση και η οικονομική κρίση. Αν μάλιστα λάβει υπόψη του κανείς και το γεγονός ότι φέτος η καλοκαιρία ήταν παρατεταμένη και συνεπώς και τα καλοκαιρινά φρούτα κυκλοφορούν  ακόμα στο εμπόριο καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο στην αγορά για τα πορτοκάλια».


Το στέλεχος της συνεταιριστικής επιχείρησης πρόσθεσε επίσης ότι «τα πορτοκάλια Merlin πέρυσι είχαν τιμή 15-19 λεπτά το κιλό. Στη χυμοποίηση σαφώς οι τιμές είναι διαφορετικές αφού πρόκειται για πορτοκάλια δεύτερης κατηγορίας με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 7 λεπτά το κιλό».


Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και οι πληροφορίες για καρτέλ μέσω Βουλγαρίας στον τομέα των πορτοκαλιών, θέμα το οποίο ήρθε στην επιφάνεια πριν από μερικές ημέρες.

Προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες

Εν τω μεταξύ ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Π.Ε. Αργολίδας κατόπιν πρωτοβουλίας του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Χειβιδόπουλου με ομάδες παραγωγών, εκπρόσωπους των μεταποιητών και αγρότες. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδας κ. Κοδέλας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κ. Πουλάς, η περιφερειακή σύμβουλος κα. Λαπαθιώτη, καθώς και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που έδωσε απαντήσεις σε ζητήματα που τέθηκαν.


Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την καλυτέρευση των συνθηκών διακίνησης των εσπεριδοειδών, ενώ από την μεριά των εμπλεκομένων φορέων τονίστηκε το θέμα του παραεμπορίου, των παράνομων εξαγωγών καθώς και των όρων φυτοπροστασίας. Επίσης τέθηκε από όλους το θέμα των αποζημιώσεων από την πλευρά του ΕΛΓΑ, της παραγωγής που καταστράφηκε από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.


Κατά την τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε για την διενέργεια συστηματικών ελέγχων τόσο στην λειτουργία των συσκευαστηρίων, όσο και στην διακίνηση, επεξεργασία και μεταποίηση εσπεριδοειδών, καθώς και για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.


Τέλος αποφασίστηκε ότι θα επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη προκειμένου συντεταγμένα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην διακίνηση εσπεριδοειδών (Περιφέρεια, ομάδες παραγωγών, σύνδεσμοι μεταποιητών-χυμοποιών, κ.α.) να διεκδικήσουν την αλλαγή συγκεκριμένων παραμέτρων του θεσμικού πλαισίου διακίνησης, εμπορίας και εξαγωγής, οι οποίες λειτουργούν ως τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου της τοπικής μας οικονομίας.


Αλέξανδρος Μπίκας

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου