31 Ιαν 2013

Κόλπα και συμβουλές για να μην τρώτε πολύ.


Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε και να φάτε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας, εκτός εάν είστε εξαιρετικά προσεκτικοί και πειθαρχημένοι.

Για όσους όμως παρασύρονται από τις σούπερ-μερίδες των εστιατορίων ή τρώνε βλέποντας τηλεόραση υπάρχει μια έρευνα για τη διατροφική συμπεριφορά που δείχνει ότι
υπάρχουν μια σειρά εύκολοι τρόποι για τον περιορισμό της απρόσεκτης διατροφής.

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο PLoS One διαπίστωσε ότι η λήψη μικρότερων γουλιών (σούπας) ή μπουκιών θα μπορούσε να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων μέχρι και 30%. Υπάρχουν δηλαδή μερικά κόλπα για να ξεγελάσετε τον εαυτό σας και να τρώτε λιγότερο:

Μικρότερες μπουκιές - Όπως προαναφέρθηκε, η λήψη (με συνέπεια) μικρότερης ποσότητας τροφής βοηθά να καταναλώνουμε λιγότερη. Επίσης, μ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σωστής εκτίμησης της ποσότητας που λήφθηκε.

Έντονες μυρωδιές - Τροφές με ισχυρή μυρωδιά μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της ποσότητας τροφής που λαμβάνεται, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο Flavor. Για τις ανάγκες της μελέτης, δόθηκε στους συμμετέχοντες κρέμα βανίλια και εκτέθηκαν σε άρωμα βανίλιας ποικίλης έντασης. Όταν μύριζαν περισσότερο βανίλια, έτρωγαν μικρότερες μερίδες, αναφέρθηκε στο Scientific American.

Αντίθεση χρωμάτων - Θέλετε να τρώτε μικρότερες ποσότητες πουρέ πατάτας; Μην επιλέξετε άσπρο πιάτο. Επιλέγοντας ένα σκεύος σερβιρίσματος με χρώμα που έρχεται σε αντίθεση με το χρώμα του φαγητού, βοηθά να τρώτε λιγότερο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Consumer Research.

Μικρότερο πιάτο - Εάν τρώτε από μικρό πιάτο μπορεί να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας ότι τρώτε περισσότερο από ό, τι στην πραγματικότητα - και αυτό μπορεί να μειώσει την κατανάλωση κατά 20 %.

Πηγή:huffingtonpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου