31 Ιαν 2013

Σχεδιάζεται γεωθερμία για τα θερμοκήπια της Φλώρινας.


Με ενέργεια που θα προέρχεται από τη γη θα μεγαλώνουν τα κηπευτικά και τα λαχανικά στα θερμοκήπια της Φλώρινας καθώς η ζέστη από το ήδη διαπιστωμένο γεωθερμικό πεδίο της περιοχής θα διοχετεύεται εκεί μέσω ενός γεωθερμικού πάρκου που θα δημιουργηθεί.

Αυτό είναι, τουλάχιστον, το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το επόμενο χρονικό διάστημα και βασίζεται
στις μελέτες που εκπόνησε ήδη το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για το υπόγειο δυναμικό του τόπου.

Το ζητούμενο, βέβαια, και για τη συγκεκριμένη αλλά και για άλλες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι οι εν λόγω σχεδιασμοί και οι όποιες διαδικασίες να περάσουν επιτυχώς από τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους και να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα, προϋπόθεση που μέχρι στιγμής αναχαίτισε μία άλλη μεγάλη επένδυση: εκείνη του πολυδιαφημισμένου πάρκου φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 200 MW, στην Κοζάνη.

Βέβαια, ειδικά για την περίπτωση αυτή, η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.” προσπαθεί με σθένος να δώσει άλλη μια ευκαιρία στο έργο και προετοιμάζει, με ταχύτατους ρυθμούς, νέο διεθνή διαγωνισμό, καθώς ο πρώτος κηρύχθηκε άγονος, διότι καμία εταιρεία δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά λόγω έλλειψης ρευστότητας στη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ανακοινώσεις αναμένονται από στιγμή σε στιγμή.

Σε ό,τι αφορά το πάρκο γεωθερμίας, η Περιφέρεια δηλώνει πρόθυμη να προωθήσει το έργο προς όφελος των αγροτών που ήδη μαστίζονται από την οικονομική κρίση. “Ο σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε τις οριστικές μελέτες για τη δημιουργία του γεωθερμικού πάρκου σε δημόσια κοινόχρηστη έκταση και να εντάξουμε το έργο στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Εφόσον οι οριστικές μελέτες εκπονηθούν εντός των επόμενων δύο χρόνων θα ξεκινήσει στη συνέχεια το κατασκευαστικό κομμάτι” εξηγεί μιλώντας σε δημοσιογράφους ο γεωπόνος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας Βασίλης Άμπας.

Παράλληλα, ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης σχολιάζει ότι από μία τέτοια επένδυση η τοπική κοινωνία έχει μόνο να κερδίσει, καθώς θα αξιοποιηθεί το διαπιστωμένο ενεργειακό δυναμικό της Φλώρινας χωρίς περιβαλλοντικό κόστος σαν εκείνο που έχει γνωρίσει η δυτική Μακεδονία από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ.

Στο μεταξύ και στον ήλιο “στοιχηματίζει” η περιοχή της Φλώρινας για την παραγωγή ενέργειας, όπως διαφαίνεται από τις πρόσφατες καλές ειδήσεις για την εφαρμογή μιας καινοτόμου μεθόδου, εκείνης της ηλιοθερμίας. Μέσω αυτής, οι ακτίνες του ήλιου αξιοποιούνται για την παραγωγή διπλάσιας ενέργειας από εκείνη των φωτοβολταϊκών. Η σχετική ιδιωτική επένδυση, που βρίσκεται για αδειοδότηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα χρησιμοποιήσει μία νέα τεχνολογία για την αξιοποίηση μεγαλύτερου φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας ώστε να παράγει περισσότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με τον κ. Άμπα, πρόκειται για τη μέθοδο Στέρλινγκ που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ ενώ δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος. “Σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά συστήματα που αξιοποιούν μόνο τις υπέρυθρες ακτινοβολίες του ήλιου, η μέθοδος Στέρλινγκ ή αλλιώς μέθοδος της ηλιοθερμίας, χρησιμοποιεί και την ορατή ακτινοβολία του ήλιου, ανεβάζοντας το ποσοστό αξιοποίησής της στο 40% σε σχέση με το 17% με 25% που ισχύει για τα φωτοβολταϊκά” αναφέρει. Παράλληλα, το γεγονός ότι δεν έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη ήταν σημείο–κλειδί για τη χρηματοδότηση της επένδυσης από ευρωπαϊκούς πόρους με το δυνατό επιχείρημα της καινοτομίας στον τομέα της ενέργειας.

Η επένδυση, συνολικής ισχύος 75 ΜW, έλαβε έγκριση περιβαλλοντικών όρων το 2011 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στο τμήμα του οροπεδίου της Πελαγονίας που βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος στο νομό Φλώρινας. Για τον συγκεκριμένο σκοπό, οι εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτήν έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες διάσπαρτων αγροτικών εκτάσεων για την εκμίσθωση ή την αγορά τους.

Εξάλλου, εκκρεμεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού έργου ισχύος 50 MW, σε έκταση χιλίων στρεμμάτων στο οροπέδιο της Πελαγονίας, για ένα δεύτερο έργο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε 300 στρέμματα αλλά και για την έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου που έγινε στην περιοχή Τούμπα-Ανθοβούνι του όρους Βαρνούς, ισχύος 28 MW.

“Ειδικά για τα αιολικά έργα, οι αιτήσεις αφορούν συνολική ισχύ 1,5 GW, ωστόσο πολλά έργα έχουν απενταχθεί και μόνο ένα, το παραπάνω, υλοποιήθηκε αλλά δεν λειτουργεί ακόμη” σχολιάζει ο μηχανολόγος μηχανικός του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Χρήστος Ιωάννου.

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ένας κεντρικός πανελλαδικός σχεδιασμός στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να προσδιοριστούν οι θέσεις που θα πρέπει να γίνουν τέτοια έργα κατά προτεραιότητα και να προωθηθούν στη συνέχεια διαγωνισμοί που θα έχουν έσοδα για το κράτος.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου