23 Ιαν 2013

Ελπιδοφόρο ξεκίνημα από τη Βροντού για τους Νέους Αγρότες.


Κατά την πρώτη συνάντηση τη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013, στην Βροντού Πιερίας, στο ξεκίνημα της εκστρατείας ενεργοποίησης όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων αγροτών με τίτλο «Νέοι Αγρότες: Βγαίνοντας από την κρίση», με φροντίδα του ταμία της ΕΝΑ ΠΕΡΙΑΣ Κ. Γιάννη Δημαλή συγκεντρώθηκαν πάνω από 75 νέες και νέοι αγρότες, μαζί με μερικούς άνω των 40.



Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την επόμενη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013, στις 20.00, στον Λόφο Πιερίας, με την φροντίδα του Αντιπροέδρου ΕΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ κ. Απόστολου Κούρτη-6974471230, και ανοιχτή πρόσκληση σ’ όλους όσους θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη Βροντού εντοπίστηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δ. Τσιμήτρης, ο πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ κ. Δ. Ηλιάδης, ο πρόεδρος της ΕΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ κ. Δ. Δαλαμήτρας, ο κ. Δ. Ρουκάς (τεχνολόγος Ζωοτέχνης), ο κ Ν. Στεφανίδης (Γραμματέας ΕΝΑ Πιερίας), ο κ. Ι. Τσιμπονίδης, ο κ. Γ. Κουκουλιάτας, ο κ. Δ. Μιχαηλίδης, ο κ Ι. Παντούλης, ο κ Ι. Νταούκας, ο κ Α. Εσκίδης, ο κ. Α. Κούρτης, ο κ. Α. Γιάτσογλου, ο κ. Δ. Δημαλής, και άλλοι πολλοί.

Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

• Είναι δύσκολο να είσαι αγρότης σήμερα. Είναι ποιο δύσκολο να είσαι νέος (με ανεργία 50%) και είναι τραγικό να είσαι Νέος Αγρότης Αλλά εκεί που φθάσαμε ο μόνος δυνατός δρόμος είναι προς τα πάνω. Και οι Νέοι Αγρότες έχουν το κουράγιο να κοιτάξουν προς τα πάνω.
• Το σημαντικό σήμερα είναι να μπορείς να πουλάς. Και ακόμα σημαντικότερο να μπορείς να παράγεις αυτό που πουλάς. Το να παράγεις μόνο δεν οδηγεί πουθενά.
• Οι Νέοι Αγρότες διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα να μπορούμε να διαχειριζόμαστε ότι παράγουμε. Δηλαδή να μπορούμε να το μεταποιούμε (μικρά οικογενειακά τυροκομεία , μικρά μελισσοκομεία, μικροί πετρόμυλοι, μικρά οινοποιεία κλπ), να μπορούμε να το πουλάμε απ’ ευθείας από το χωράφι μας σε καταναλωτές (vente directe), ή σε Αγορές Αγροτών (Farmers Market), ή σε δικά μας Δημοπρατήρια.
• Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουμε στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, που είναι η μεγάλη της βιοποικιλότητα, η ευρεία ποικιλία μικροκλιμάτων και ο μακροβιότερος ζωντανός πολιτισμός.
• Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει ένθερμα την ευημερία των αγροτών στα πλαίσια ευημερούσας Τοπικής Ανάπτυξης με προσανατολισμό στην αυτάρκεια και βιωσιμότητα των πόρων.
• Σήμερα μοιάζει ότι τα όποια προβλήματα θα τα «πληρώσουν» οι επόμενες γενιές. Αφού λοιπόν θα τα πληρώσουν οι νέες και οι νέοι, μήπως είναι λογικό να τους αποδοθεί τουλάχιστον και το 60% της διοικητικής σύνθεσης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων σήμερα και έτσι να έχουν προώθηση των νέων κάτω των 40 ετών σε θέσεις διοίκησης?
• Τα αγροτικά επαγγέλματα έχουν μέλλον, καθόσον ο FAO προβλέπει έλλειμμα 1.000.000.000 τόνων ισοδυνάμων σιτηρών μέχρι το 2050, ενώ η OXFAM προβλέπει αύξηση των τιμών τροφίμων μέχρι το 2030 κατά 180%.

Η επόμενη συνάντηση είναι στο Λόφο Πιερίας, θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου 2013, στις 20.00, και θα ακολουθήσουν συναντήσεις στην Καρίτσα, στην Λαγοράχη, στο Λιτόχωρο, στο Αιγίνιο και στην Σφενδάμη, ενώ ο κατάλογος είναι ανοικτός για κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα συμπολιτών.



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου