29 Ιαν 2013

Εγκρίθηκε το δάνειο για την εξόφληση των παραγωγών συμπύρηνου.


Ελπίδες για την άμεση εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών που παραμένουν απλήρωτοι παρά το γεγονός ότι έχουν παραδώσει από το καλοκαίρι το προϊόν τους δημιουργεί η έγκριση του σχετικού δανείου από τον όμιλο Πειραιώς-ΑΤΕ προς τις βιομηχανίες κομπόστας.

Άπό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζουν την αισιοδοξία ότι με την έγκριση της χρηματοδότησης θα λυθεί
άμεσα το πρόβλημα.
Την έγκριση της χρηματοδότησης ανακοίνωσαν μέσω …ραδιοφώνου και τηλεόρασης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής υπουργός, Μ. Χαρακόπουλος. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Real FM 87,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρώτος δήλωσε ότι «σήμερα το πρωί θα συνεδρίαζαν οι επιτροπές των δανείων και όπως προέκυψε γιατί έληξε αυτή η συνεδρίαση και το δάνειο αυτό ενεκρίθη στις εταιρίες» και εκτίμησε ότι «αύριο το πρωί θεωρητικά θα έχει λήξει και αυτό το πρόβλημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μ. Χαρακόπουλος που σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα» της ΝΕΤ, ανακοίνωσε την έναρξη από σήμερα της χρηματοδότησης από την Πειραιώς-ΑΤΕ των μονάδων μεταποίησης ροδάκινου προσθέτοντας ότι «αναμένεται να εξοφληθούν και οι εδώ και μήνες απλήρωτοι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας και Ημαθίας».



Σε οριακό σημείο οι παραγωγοί

Όπως είχαν γράψει σε αναλυτικά ρεπορτάζ τους η εφημερίδα Agrenda και το Agronews, το θέμα είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς  οι παραγωγοί του συμπύρηνου ροδάκινου είχαν μείνει χωρίς ρευστό για το προϊόν που παρέδωσαν το περασμένο καλοκαίρι σε μια στιγμή που ξεκινούν σταδιακά οι καλλιεργητικές φροντίδες για την επόμενη σεζόν.

Μέχρι στιγμής οι προκαταβολές που έχουν λάβει από τις κονσερβοβιομηχανίες, ξεκινούν από το 40% και στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν το 60%, ενώ σε πολλά χωριά υπάρχουν ανεξόφλητα ποσά και από προηγούμενες χρονιές.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν στο Agronews ότι από το σύνολο των 16 μεταποιητικών βιομηχανιών της χώρας, μόνο η Del Monte έχει εξοφλήσει τους παραγωγούς, ενώ η ΑΣΠΙΣ έχει εξοφλήσει μόνο το προϊόν που έγινε χυμός. Γενικότερα η εικόνα που επικρατεί στην αγορά είναι πως η κάθε μεταποιητική επιχείρηση έχει επιλέξει να πληρώσει με διαφορετικό τρόπο. Ορισμένες βιομηχανίες εξοφλούν ανά περιοχή, δίνοντας προτεραιότητα στην Πέλλα ή την Ημαθία, κατά προτίμηση, ενώ άλλες κάνουν επιλεκτικές εξοφλήσεις στους συνεταιρισμούς.

Από την πλευρά τους οι βιομηχανίες επικαλούνται τη μειωμένη ρευστότητα και υπόσχονται στους παραγωγούς πως θα εξοφληθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, εφόσον εξασφαλίσουν δάνεια από τις τράπεζες. Την ίδια στιγμή όμως τα έξοδα της καλλιέργειας τρέχουν για τους ροδακινοπαραγωγούς που έχουν ξεκινήσει τις καλλιεργητικές φροντίδες για τη νέα περίοδο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εισροές της καλλιέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή παραγωγού με την οποία παρέλαβαν το προϊόν οι βιομηχανίες διαμορφώθηκε στα 25 λεπτά το κιλό, παρά τις δυνατότητες που προσέφερε η διεθνής αγορά για υψηλότερα επίπεδα. Από αυτά τα χρήματα, υπολογίζεται πως τελικά θα καταλήξουν στους παραγωγούς περί τα 21 λεπτά το κιλό, αφού αφαιρεθούν τα έξοδα μεταφοράς και τα έξοδα των συνεταιρισμών. Με 25 λεπτά αναμένεται να πληρωθούν μόνο οι παραγωγοί ορισμένων ενώσεων, ενώ υπενθυμίζεται πως αρκετοί παραγωγοί επέλεξαν να πουλήσουν το προϊόν τους στα στέκια με 18-19 λεπτά το κιλό.

Ερώτηση στη Βουλή

Το θέμα απασχόλησε και τους βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόση Κωνσταντινίδη και Ελένη Γερασιμίδου που κατέθεσαν ερώτηση στον Υπουργό για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση «ώστε να εξοφληθούν άμεσα όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας-Πέλλας για τη σοδειά του 2012, αλλά και να εξοφληθούν προς τους Συνεταιρισμούς - Ομάδες Παραγωγών όλες οι εκκρεμότητες πληρωμών προηγούμενων ετών από τους εμποροβιομήχανους που έχουν «μοσχοπουλήσει» την παραγωγή». Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η χρονιά χαρακτηρίζεται υψηλής κερδοφορίας λόγω ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας για τη συνολική παραγωγή κομπόστας ροδάκινου, που για το 2012 έφτασε τους 250.000 τόνους, με κύριο προορισμό την αγορά της Ρωσίας.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου