25 Ιαν 2013

Τα φράγματα "τίγκαραν", αλλά οι αγρότες θα ψάχνουν για νερό το καλοκαίρι.


Σε αναζήτηση τρόπου ποτίσματος των χωραφιών από τώρα για το ερχόμενο καλοκαίρι βρίσκονται οι περισσότεροι αγρότες της χώρας. Τα προβλήματα στους οργανισμούς που διαχειρίζονται το αρδευτικό νερό είναι πολλά και δυσεπίλυτα και όλοι εύχονται να μην επαναληφθεί η περσινή χρονιά.

Την ώρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων διά στόματος Τσαυτάρη στη βουλή προαναγγέλει αυστηροποίηση του πλαισίου που διέπει την είσπραξη των οφειλών των αγροτών προς τους τοπικούς ΤΟΕΒ, οι δυσχέρειες και οι δυσλειτουργίες παραμένουν σε εκκρεμότητα.


Οι αγρότες, ακούγοντας τις εξαγγελίες του υπουργού περί αυστηροποίησης στο σύστημα είσπραξης οφειλών, φέρνουν στο  νου τους το αντίστοιχο παράδειγμα του ΕΛΓΑ, ο οποίος εδώ και δυο χρόνια, μόνον εισπράττει και σε πολύ λίγες περιπτώσεις αποζημιώνει, οδηγώντας στην καταστροφή τους αγρότες.


Στο θέμα τώρα βασικό πρόβλημα παραμένει η παλαιότητα των αρδευτικών δικτύων και οι συχνές ζημιές που εμφανίζουν τα δίκτυα, καθώς επίσης και οι κλοπές στα αφύλαχτα αντλιοστάσια που γίνονται αιτίες ο αγρότης να μην έχει νερό να ποτίσει τα χωράφια του. Εκτός αυτού, όσοι αγρότες χρησιμοποιούν αντλίες και γεννήτριες για να αντλήσουν νερό προς άρδευση θα πληρώσουν «χρυσή» την επιλογή τους αυτή, αφού το κόστος του πετρελαίου παραμένει στα ύψη.


Την ώρα λοιπόν αυτή, η οργανωμένη πολιτεία δεν λαμβάνει κανένα μέτρο σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα, ενώ μόνον η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις διαχείρισης των υδάτινων πόρων.


«Είναι απόλυτα αναγκαίο να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα των επενδύσεων για την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού και την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η πρόταση-μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ για την εφαρμογή ενός ενιαίου μοντέλου διαχείρισης των υδατικών πόρων, που αντιμετωπίζεται με την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης και έχει υποβληθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να αξιοποιηθεί», έχει σημειώσει κατ’ επανάληψη η ΠΑΣΕΓΕΣ.



Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί και της κατάστασης που θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες είναι το γεγονός, ότι ακόμη και σε νομούς της χώρας με υψηλό υδάτινο δυναμικό, οι παραγωγοί ταλαιπωρούνται από προβλήματα διακοπών στο αρδευτικό νερό.

Σα να μην έφταναν όλες αυτές οι δυσχέρειες οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι και με φαινόμενα κλοπών των αντλιών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να δαπανούν έξτρα χρήματα κάθε φορά, αφού οι αντλίες στοιχίζουν 2 και 3.000 ευρώ.

Με μηνυτήρια, εξάλλου, αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατήγγειλε τις εκτεταμένες κλοπές σε αντιπλημμυρικά αντλιοστάσια καθώς και σε καλώδια ηλεκτροφωτισμού οδικών κόμβων, γεφυρών, σηματοδοτών κλπ. που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και για τις οποίες έχουν υποβληθεί οι σχετικές μηνύσεις.

Ο Περιφερειάρχης ζητά, με την παραπάνω μηνυτήρια αναφορά του, από τις εισαγγελικές αρχές να χαρακτηρίζονται τα αδικήματα ως έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών (κακούργημα) και όχι απλή κλοπή (πλημμέλημα), καθώς επίσης ζητά να επιβληθούν παραδειγματικές τιμωρίες τόσο σε αυτούς που προέβησαν στις παράνομες πράξεις της κλοπής, αλλά και σε όσους μέσω των ενεργειών τους συντηρούν την ύπαρξη τέτοιων κυκλωμάτων, δηλαδή των κλεπταποδόχων. Επισημαίνεται ότι οι κλέφτες, με τις πράξεις τους, προκαλούν τεράστια οικονομική βλάβη στην Περιφέρεια, αλλά και την Εγνατία Οδό Α.Ε., καθώς και σε ΟΤΑ Ά Βαθμού, αποσκοπώντας στην ιδιοποίηση ποσοτήτων χαλκού (καλώδια, πηνία κλπ), τα οποία στη συνέχεια πωλούν ως μέταλλο, σε κλεπταποδόχους, εισπράττοντας μικροποσά, σε σχέση με την οικονομική βλάβη που προκαλούν και την έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών.


Λίγους πλέον μήνες πριν το καλοκαίρι, κρίνεται επιβεβλημένη η παρέμβαση εκ μέρους της πολιτείας, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΥΠΕΚΑ, καθώς το κόστος που θα επωμιστούν οι αγρότες, ίσως αποβεί μοιραίο για τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσής τους.


Υπερ-επάρκεια ύδατος


Την ώρα που οι αγρότες "ψάχνουν" για νερό παρατηρείται επικίνδυνη αύξηση της εισροής υδάτων στις λίμνες των υδροηλεκτρικών σταθμών Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου του συγκροτήματος Αχελώου.



Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρών και κυρίως την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπενθυμίζει στους πολίτες ότι απαγορεύεται :



-Η καταστροφή των πινακίδων που βρίσκονται τοποθετημένες σε επίμαχες θέσεις κοντά στις όχθες του ποταμού Αχελώου και προειδοποιούν για την επικινδυνότητα όσων προσεγγίζουν.



- Η ρύπανση με σκουπίδια, μπάζα και άλλα αντικείμενα των τεχνητών λιμνών της κοίτης του ποταμού Αχελώου και της τεχνητής διώρυγας φυγής του υδροηλεκτρικού σταθμού Στράτου.



- Η καταπάτηση των περιοχών που έχουν απαλλοτριωθεί για τις ανάγκες της Δ.Ε.Η.



-Η χρήση και κίνηση όλων των πλωτών μέσων στις τεχνητές λίμνες.



-Η κατασκήνωση ατόμων, η κατασκευή προσωρινών παραπηγμάτων ή η καλλιέργεια σε όλες τις παρόχθιες εκτάσεις.



Οι παραβάτες των ενεργειών αυτών θα τιμωρούνται σύμφωνα με την 28Γ/1988 Αστυνομική Διάταξη.



Αλέξανδρος Μπίκας

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου