23 Ιαν 2013

Τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό και καταπολεμούν τη γρίπη.


Οι διατροφικές ελλείψεις μπλοκάρουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις, προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι γιατροί συνιστούν αντιγριπικό εμβολιασμό και συχνό πλύσιμο των χεριών για την προστασία κατά την διάρκεια της επιδημίας της γρίπης.

Οι διαιτολόγοι ωστόσο επισημαίνουν ότι άλλο ένα σημαντικό όπλο άμυνας είναι η υγιεινή διατροφή.


Οι τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό μπορούν λειτουργήσουν προληπτικά αλλά και κατασταλτικά έναντι της γρίπης άλλα και άλλων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.

Ακόμη και μια μικρή θρεπτική ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να παραμείνει υγιής, δήλωσε ο Heather Mangieri, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας, προσθέτοντας ότι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα δεν αποτελεί εγγύηση ότι το σώμα μπορεί να καταπολεμήσει κάθε ιό γρίπης, αλλά είναι σίγουρα μια ισχυρή άμυνα. "Η καλή διατροφή είναι ουσιαστικής σημασίας για μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση."

Ο Mangieri έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες για τις τροφές που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα:

• Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό όπλο για την άμυνα του οργανισμού. Πηγές πρωτεϊνών είναι: τα θαλασσινά, το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα φασόλια και τα μπιζέλια, τα προϊόντα σόγιας και οι ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι.

• Η βιταμίνη Α βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων, κρατώντας το δέρμα και τους ιστούς στο στόμα, το στομάχι, τους πνεύμονες και τα έντερα υγιείς. Αυτή η θρεπτική ουσία, που βρίσκεται στις γλυκοπατάτες, τα καρότα, το λάχανο, το σπανάκι και τις κόκκινες πιπεριές, βοηθά το σώμα να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

• Η βιταμίνη C προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων. Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, οι φράουλες και τα μανταρίνια είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C.

• Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι άνθρωποι που επιθυμούν να λαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη E μέσω της διατροφής τους πρέπει να τρώνε ηλιόσπορους, αμύγδαλα, ηλιέλαιο, φουντούκια, φυστικοβούτυρο ή σπανάκι.

• Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο ψευδάργυρος, ένα συστατικό που βρίσκεται στο άπαχο βοδινό κρέας, στο σιτάρι, τα καβούρια, τους ηλιόσπορους, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα αμύγδαλα, το γάλα και το τόφου, μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή:healthday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου