25 Ιαν 2013

Μην ξεχάσεις το σέλινο στη φασολάδα. Προστατεύει (και) από τον καρκίνο.


Ήρθε η ώρα για ωραίες, ζεστές σούπες και φρόντισε το σέλινο να έχει κύριο ρόλο σε αυτές. Όχι μόνο για το έντονο άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση του αλλά και για τη μεγάλη θρεπτική του αξία.

Το σέλινο είναι ένα ξεχωριστό βότανο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει βιταμίνη C και μια κατηγορία φλαβονοειδών, τις κουμαρίνες, στις οποίες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το χαρακτηριστικό του άρωμα. Οι κουμαρίνες καταπολεμούν τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες και δρουν προστατευτικά έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.



Παράλληλα, η αντιοξειδωτική δράση τους εμποδίζει τη διαδικασία οξείδωσης της χοληστερόλης και συνεπώς τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας συντελώντας έτσι στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Εξάλλου, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις βρήκαν ότι ένα ακόμα από τα φλαβονοειδή που περιέχει, η λουτεολίνη, πιθανόν να αποτρέπει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις στον εγκέφαλο.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τη γήρανση αλλά και για νόσους όπως το Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ανάμεσα στα πολύτιμα συστατικά του σέλινου βρίσκονται ακόμα ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες B1, B2 και Κ. Επίσης περιέχει φυτο-οιστρογόνα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα κατά την εμμηνόπαυση καθώς βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων που προκαλεί (εξάψεις κ.ά.).

Το σέλινο θεωρείται ότι έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση παθήσεων των νεφρών και της ουροδόχου κύστης (γι΄ αυτόν τον λόγο στο Βυζάντιο έφτιαχναν το λεγόμενο «Σελινίτη οίνο»),  καθώς και της οστεοαρθρίτιδας. Ακόμα, βοηθά στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος.

Στη μαγειρική το σέλινο συνδυάζεται πολύ καλά με ψάρια και νοστιμίζει με μοναδικό τρόπο τις σούπες (φαντάζεσαι φασολάδα χωρίς σέλινο;).

Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό (κάποιοι βόρειοι λαοί αντικαθιστούν το πιπέρι με τους σπόρους του σέλινου), όπως επίσης και στην αρωματοποιία. 


Πηγή:hygeianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου