3 Μαρ 2012

Περίπου 16 δισ. ευρώ θα λάβουν οι Έλληνες αγρότες στην επταετία 2014 - 2020 ανέφερε ο Ντ. Τσιόλος.


Δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός της Νέας ΚΑΠ μετά το 2013 ο οποίος έχει καθοριστεί στα 418,4 δισ. ευρώ, επεσήμανε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Dacian Ciolos κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους Έλληνες δημοσιογράφους στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σύνταγμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Νέας ΚΑΠ θα διατηρηθεί στα επίπεδα που έχουν ανακοινωθεί τόνισε ο Επίτροπος Γεωργίας προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει πάντα «σε αναλογία με τον συνολικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όσον αφορά την χώρα μας επεσήμανε ότι την επταετία 2014 – 2020 οι Έλληνες αγρότες με την μορφή των άμεσων επιδοτήσεων θα λάθουν περίπου 16 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στην υπό συζήτηση νέα ΚΑΠ σε σχέση πάντα με την χώρα μας τόνισε ότι «έχει θετικά στοιχεία για την Ελλάδα αλλά και την ευρωπαϊκή γεωργία».


Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στον ρόλο που μπορεί να παίξει η γεωργία για την έξοδο της Ε.Ε. από την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι μέσω της Νέας ΚΑΠ στηρίζεται ο κλάδος ο οποίος μπορεί να δώσει νέες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά το σύστημα των άμεσων πληρωμών ο κ. Τσιόλος ανέφερε, το γεγονός ότι στηρίζεται στο περιφερειακό μοντέλο βοηθάει την Ελλάδα και δίνει την δυνατότητα στην ελληνική πολιτεία να ορίσει μόνη της τα κριτήρια βάσει «διοικητικών ή αγρονομικών κριτηρίων». Και πρόσθεσε: «Μέσα από την Νέα ΚΑΠ η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί. Όλα τα νέα μέτρα αλλά και αυτά που διατηρούνται ή ενισχύονται θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να στηρίξει την γεωργία».
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί τα κονδύλια που παίρνει η Ελλάδα θα μειωθούν κατά 3,6%. Ωστόσο θα υπάρξουν ανακατατάξεις ως προς τι παίρνει ποια καλλιέργεια και ποια περιφέρεια. Συγκεκριμένα η επιτροπή για την χώρα μας έχει προτείνει το 2014 θα λάβει 2,253 δισ. ευρώ, ποσό που θα μειωθεί στα 2,173 δισ. ευρώ ως το 2017. Αντίστοιχα, για τις άμεσες ενισχύσεις, η εθνική οροφή τίθεται στα 2,099 δισ. ευρώ το 2014, ποσό που θα μειωθεί σταδιακά ως τα 2,015 δισ. ευρώ ως το 2017 και έπειτα θα παραμείνει σταθερό.

Σημαντική και σε θετικό κλίμα η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Επίτροπο Γεωργίας:


«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και εξηγήσαμε στον Επίτροπο τη σημασία και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Dacian Ciolos, στο υπουργείο, την Παρασκευή (2/3/2012). Όσον αφορά τα πρόστιμα από την ΕΕ ο υπουργός δήλωσε ότι έθεσε το πρόβλημα στον Επίτροπο που ανέφερε ότι εξετάζει το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος τόνισε ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ θα λάβει υπ’ όψιν τηι ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Όπως δήλωσε «συζητήθηκαν τα θέματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ (2014 – 2020). Τα μελλοντικά εργαλεία της ΚΑΠ θα λαμβάνουν περισσότερο υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα βρει πάρα πολλά στοιχεία που θα της επιτρέψουν να αναπτύξει μια ανταγωνιστική γεωργία, που θα χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν τους τοπικούς πόρους για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα».
Αναφερόμενος στις άμεσες ενισχύσεις ο κ. Dacian Ciolos υποστήριξε ότι «θα βοηθήσουν τους νέους αγρότες. Θα είναι ένα σύστημα απλουστευμένο για τις μικρές εκμεταλλεύσεις. Η Ελλάδα εκτιμώ ότι θα εκμεταλλευτεί αυτά τα νέα μέτρα, όπως και τα χρηματοοικονομικά μέτρα για τις μειονεκτικές περιοχές αλλά και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Μιλάω για προγράμματα που θα επιτρέψουν να αναπτυχθεί περισσότερο η επαφή και η άμεση πώληση ανάμεσα στους παραγωγούς και στους καταναλωτές, ένα φαινόμενο το οποίο βλέπω να αναπτύσσεται πάρα πολύ στην Ελλάδα.
Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτά τα προγράμματα για την εφαρμογή υπομέτρων αναδιάρθρωσης κάποιων συγκεκριμένων περιοχών και συγκεκριμένων αγροτικών τομέων.
Όλα αυτά τα στοιχεία, που θα παρέχουν ευελιξία, που θα γίνονται μέσα από ένα ισχυρό προϋπολογισμό της ΚΑΠ, θα επιτρέψουν στην ελληνική γεωργία να ορίσει τους στόχους που έχει στα πλαίσια μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής».

Στη Βουλή
Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσιόλος, απάντησε σε ερωτήματα Ελλήνων βουλευτών σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόλος, η νέα ΚΑΠ δίνει ευελιξία στα κράτη μέλη και εστιάζει στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Ο ίδιος υποστήριξε την ιδιαίτερη σημασία της κατάργησης των ποσοστώσεων και συνέδεσε το όλο χρηματοδοτικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ με τις ευρύτερες δημοσιονομικές προοπτικές της Ένωσης. Τέλος, δεσμεύτηκε να επανέλθει στο θέμα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=70953

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου