5 Μαρ 2012

Οι κινεζικές εισαγωγές εκτοπίζουν τα σκόρδα του Έβρου.


Κραυγή αγωνίας για την επιβίωσή τους στέλνουν από την Νέα Βύσσα, του ακριτικού Έβρου, οι παραγωγοί σκόρδου, που βλέποντας τα προϊόντα τους να παραμένουν αδιάθετα, λόγω της έλευσης των κινεζικών, που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά.
Εκπέμπουν SOS, προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τους Έλληνες καταναλωτές, από τους οποίους και ζητούν στήριξη, όπως τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας της περιοχής, Αναστάσιος Γιακμογλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόλο που η χώρα μας είναι αυτάρκης, ωστόσο τα αδιάθετα σκόρδα του συνεταιρισμού ανέρχονται σε πάνω από 1,5 εκατ. τεμάχια, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής που πωλούνται τα κινεζικά, με αυτήν να διαμορφώνεται σε 7-8 λεπτά/ τεμάχιο, έναντι των 15 λεπτών/
τεμάχιο, 22 λεπτά/τεμάχιο συσκευασμένο, στη χώρα μας. Εάν δε ο υπολογισμός γίνει με βάση το κιλό, τα κινεζικά πωλούνται προς 1 ευρώ/κιλό και τηςΝέας Βύσσας προς 2,20 ευρώ/κιλό. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιακμογλίδης σημειώνει, «εάν δεν γίνονταν αθρόες εισαγωγές από την Κίνα, που κοστίζουν στη χώρα μας πολλά εκατομμύρια ευρώ, και το κράτος θα περιόριζε έξοδα και εμείς οι Έλληνες παραγωγοί σκόρδου δεν θα βρισκόμασταν σε απόγνωση».

Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος, οι σκορδοπαραγωγοί της περιοχής κοιτούν να διευρύνουν το οργανωμένο δίκτυο διάθεσης του προίόντος σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία πώλησης, ενώ εξακολουθούν να έχουν «τεντωμένες τις κεραίες» για εξαγωγή του προϊόντος τους σε όποια αγορά θα καλύψει τουλάχιστον το κόστος παραγωγής τους.

Σημειώνεται ότι η καλλιεργούμενη έκταση σκόρδου στην περιοχή της Νέας Βύσσας ανήλθε σε 2.533 στρέμματα το 2011, έναντι 2.150 στρεμμάτων το 2010 και η παραγωγή διαμορφώθηκε σε 3.060 τόνους και 2.400 τόνους αντίστοιχα. Συνολικά στη χώρα μας καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα, με την ετήσια παραγωγή να διαμορφώνεται σε 18.000 τόνους.

Το σκόρδο και η ιστορία του

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με τη σκηνή της ταινίας στην οποία ο Θανάσης Βέγγος, αφού έχει φάει άφθονο σκόρδο, εξολοθρεύει με την ανάσα του μια διμοιρία επιτιθέμενων στρατιωτών κραυγάζοντας θριαμβευτικά: «σκόρδο το ελληνικό!»

Το σκόρδο (άλλιο το εδώδιμο), φυτό με βολβώδη ρίζα και έντονα καυστική γεύση και ισχυρότατη οσμή, είναι γνωστό εδώ και αιώνες για την ευεργετική του επίδραση στην υγεία του οργανισμού: περιέχει ουσίες με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα με τις αντιπηκτικές του ιδιότητες. Τις τελευταίες δεκαετίες πλήθαιναν οι φωνές, και μεταξύ του επιστημονικού κόσμου, που ισχυρίζονταν πως δρα και κατά της καρκινογένεσης.

Η φύτευση του σκόρδου στη χώρα μας γίνεται από τον Οκτώβριο για τα νωπά σκόρδα, μέχρι και τον Φεβρουάριο για τα ξερά, ενώ η συγκομιδή πραγματοποιείται Ιούνιο και Ιούλιο.

Από τα αρχαία χρόνια και το μεσαίωνα, το σκόρδο θεωρούνταν ως εξαίρετο φάρμακο και αφροδισιακό. Επίσης το είχαν ως φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες, καθώς και κατά του ματιάσματος.


Πηγή: www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου