3 Ιουλ 2012

Κάνουν παιχνίδι με τα ψυχανθή οι Γερμανοί.


Μέσα από μία νέα «στρατηγική για τα πρωτεϊνούχα φυτά», το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας επιθυμεί να μειώσει την εξάρτηση της γερμανικής κτηνοτροφίας από τις εισαγόμενες ζωοτροφές.


Σήμερα, οι εισαγωγές καλύπτουν το 45% των αναγκών της Γερμανίας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Περίπου 4 εκατ. τόνοι σόγιας και 2 εκατ. τόνοι σογιάλευρου εισάγονται κάθε χρόνο, και σε πολύ μεγάλο ποσοστό προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.
Από την άλλη, τα πρωτεϊνούχα φυτά (κουκιά, ρεβύθια, λούπινα, τριφύλλι, βίκος μηδική) καλλιεργούνται μόλις στο 3% των αγροτικών εκτάσεων της χώρας. Αιτία είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητά τους και η προτίμηση των Γερμανών αγροτών σε άλλες καλλιέργειες που αποδίδουν περισσότερο.

Θέλοντας να αλλάξει την κατάσταση αυτή, το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας θα σκοπεύει να δώσει έμφαση στην έρευνα, ώστε να αναπτυχθούν αποδοτικότερες ποικιλίες.
Παράλληλα, θα εξερευνήσει τρόπους για να δοθεί μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Τέλος, ερευνάται η στήριξη της καλλιέργειας των ψυχανθών μέσα από υπάρχοντα και μελλοντικά αγροπεριβαλλοντικά μέτρα. Όπως άλλωστε επισημάνθηκε στο συνέδριο που οργανώθηκε για το θέμα αυτό, η καλλιέργεια των ψυχανθών προστατεύει το έδαφος και συμβάλλει στην παγίδευση άνθρακα.

Κουρμαδάς Λεωνίδας

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου