11 Σεπ 2012

Πλησιάζει το «μπόνους» για τον εξοπλισμό φ/β.


Η πρόταση των ελληνικών εταιρειών φ/β για την εφαρμογή «μπόνους τιμής» στους επενδυτές φωτοβολταϊκών, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει για την κατασκευή του σταθμού τους εξοπλισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου Υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου.


Η εν λόγω ρύθμιση κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας για τον ελληνικό κλάδο παραγωγής εξοπλισμού φ/β τη στιγμή που οι εταιρείες πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση και η εφαρμογή του μέτρου θα βοηθούσε την εγχώρια παραγωγή.   
Ο ανταγωνισμός από την Κίνα είναι οξύς και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα της
αγοράς υπάρχουν κινεζικά πάνελς που πωλούνται σε τιμή από 50 έως 57 λεπτά το watt.  Τα επώνυμα κινέζικα κυμαίνονται στην τιμή από 58 έως 68 λεπτά, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά πωλούνται στα επίπεδα των 70 με 88 λεπτά και τα ελληνικά είναι υποχρεωμένα να πωλούν στην τιμή των 70 με 75 λεπτά το watt.   

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι εταιρείες πήραν την πρωτοβουλία να συνδράμουν το υπουργείο προκειμένου να επιταχυνθεί η εφαρμογή του μέτρου επεξεργάζοντας το σχέδιο υπουργικής απόφασης που ολοκληρώθηκε και πλέον είναι στα χέρια του κ. Παπαγεωργίου. 

Το σχέδιο επιχειρεί να μεταφέρει στην ελληνική νομοθεσία το ιταλικό μοντέλο που είχε θετικά αποτελέσματα για την Ιταλική και Ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ειδικότερα υπάρχει πρόβλεψη πως η προσαύξηση θα δίνεται σε σταθμούς οι οποίοι θα κατασκευάζονται σε ποσοστό τουλάχιστον 70% από κράτος μέλος της ΕΕ.

Όποιοι πληρούν την εν λόγω προδιαγραφή έχουν τη δυνατότητα να το δηλώνουν στον λειτουργό της αγοράς μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα που θα το πιστοποιούν. 

Το σχέδιο προβλέπει πως τέσσερις κλίμακες προσαύξησης επί των τιμών που προβλέπονται για ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μέσω φ/β σταθμών: 

10% για σταθμούς έως 100kw
8% για σταθμούς 100 έως 500kw
6% για σταθμούς άνω των 500kw έως 2MW
4% για σταθμούς άνω των 2MW

Οι προϋποθέσεις που ορίζει το σχέδιο είναι πως ο εξοπλισμός και ειδικότερα οι φωτοβολταϊκές συστοιχίες, οι μετατροπείς, και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός πρέπει να έχει κατασκευαστεί σε εργοστάσιο εγκατεστημένο εντός της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και αυτό θα πιστοποιείται από Πιστοποιητικά Επιθεώρησης Εργοστασίου που θα χορηγούνται από φορέα μέλος του IECEE (International Electrotechnical Commission system of Conformity, Assessment Schemes for Electrotechnical Equipment and Components).

Πηγή: www.Energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου