4 Σεπ 2012

Τα υδροηλεκτρικά φράγματα στα Βαλκάνια «κεντρίζουν» τις συζητήσεις.


Σε απάντηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων κ. Χρυσόγελου προχώρησε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potočnik. Αφορμή στάθηκε η ερώτηση του πρώτου, ή καλύτερα δήλωση ανησυχίας, για το σχεδιασμό 573 υδροηλεκτρικών φραγμάτων, ορισμένα από τα οποία σε ποτάμια των Βαλκανίων.


Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση στηρίζεται στο συμπέρασμα δύο πρόσφατων μελετών που υποστηρίζουν πως το ένα τρίτο των ποτάμιων οικοσυστημάτων των Βαλκανίων διατηρείται σχεδόν απείραχτο από ανθρώπινες δραστηριότητες, και οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από αυξημένη βιοποικιλότητα , και ιδιαίτερα όσον αφορά τους υδρόβιους οργανισμούς. Ως εδώ έχει καλώς, ωστόσο η ανησυχία του κ. Χρυσόγελου , όπως την εξέφρασε, αφορά τα σχέδια υλοποίησης υδροηλεκτρικών φραγμάτων σε κάποιες από αυτές τις περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα στην περιοχή του ποταμού Σάβα.


Μάλιστα, ο κ. Χρυσόγελος εκφράζει ανησυχίες και για το κατά πόσο τέτοια έργα μπορούν να ονομάζονται έργα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αφού ενδεχομένως, και ειδικά όσα είναι μεγάλης «έκτασης»,καταστρέφουν  το φυσικό πόρο που χρησιμοποιούν για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτή την όλη ανησυχία συμπληρώνει το γεγονός πως τα εν λόγω φράγματα αναμένεται να είναι μεγάλου «κυβισμού» με τα περισσότερα να αφορούν ισχύ  άνω του 1MW συμπεριλαμβανομένων, όμως, και 73 φραγμάτων ισχύος άνω των 50 MW.

Και σε αυτά ο κ. Potočnik απαντάει πως τα έργα αυτά εφόσον παράγουν ενέργεια κατόπιν αξιοποίησης του φυσικού κύκλου του νερού ,που δε θα εξαντληθεί ποτέ σε αντίθεση με τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν μπορεί παρά να  θεωρείται ανανεώσιμη μορφή ενέργειας.

Επίσης, επισημαίνει πως η Επιτροπή έχει γνώση για τα σχέδια αυτά και θεωρεί πως ούτως ή άλλως οι χώρες- οικοδεσπότες (δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία) των φραγμάτων θα πρέπει να συμμορφωθούν προς το περιβαλλοντικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτό και θα βρίσκονται υπό παρατήρηση από την Επιτροπή, ενώ όσον αφορά την οδηγία πλαίσιο για το νερό 2000/60/EΚ [2] που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της υποβάθμισης της ποιότητας των υδάτων προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να επιτραπεί η «ελεγχόμενη» υποβάθμιση μιας υδάτινης μάζας για την κατασκευή ενός έργου.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου