4 Σεπ 2012

«Χλωμά» για το κρεμμύδι η νέα σεζόν παρά την πρωιμότητα.


Χωρίς τον ενθουσιασμό της περσινής χρονιάς άρχισε πριν από λίγες ημέρες η συλλογή των κρεμμυδιών στην περιοχή της Βοιωτίας, παρά το ικανοποιητικό στοιχείας της πρώιμης παραγωγής στην αγορά.

Η συλλογή κρεμμυδιών αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη και η διάθεση πραγματοποιείται μέχρι και τον Μάρτιο.
Ο λόγος είναι οι μειωμένες τιμές έως και 5 λεπτά το κιλό που προσφέρουν οι έμποροι στην αγορά σε σύγκριση με πέρυσι, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι παραγωγοί που διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της αποθήκευσης, να αναμένουν να διαμορφωθεί ευνοϊκότερα η αγορά.

Εξάλλου η αποθήκευση σε αεριζόμενους χώρους ή σε ψυκτικούς θαλάμους αποτελεί το σημείο
κλειδί για την καλλιέργεια του κρεμμυδιού, σύμφωνα με τον Γιώργο Θανάσαινα, παραγωγό από τη Θήβα. Υπολογίζεται πως μόλις το 30-40% της παραγωγής οδηγείται σε αποθηκευτικούς χώρους των παραγωγών, αφού η υπόλοιπη ποσότητα πωλείται από το χωράφι στους εμπόρους.

Η συλλογή κρεμμυδιών αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη και η διάθεση του προϊόντος πραγματοποιείται μέχρι και τον Μάρτιο από τα ψυγεία αποθήκευσης. Έτσι οι παραγωγοί ελπίζουν σε υψηλότερες τιμές από τα 15 λεπτά το κιλό που προσφέρουν αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι έμποροι, όπως μας ενημερώνει ο Γιάννης Σταύρου, συνιδιοκτήτης της εταιρείας Αγροανάπτυξη, στην Ελάτεια Φθιώτιδας.


Τον περασμένο μήνα, στις πρώιμες περιοχές σημειώθηκαν πωλήσεις στα 20-25 λεπτά το κιλό, με αυξημένη ζήτηση για τα ξανθά κρεμμύδια. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι αυτή η ποικιλία κρεμμυδιών δεν είχε ικανοποιητική απορρόφηση και τιμές, με αποτέλεσμα να φυτευτούν πολύ μικρότερες εκτάσεις φέτος και να υπάρχει έλλειψη προϊόντος. Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε μια εξαγωγή ξανθών κρεμμυδιών στα 18 λεπτά το κιλό με προορισμό τις βαλκανικές χώρες, αφού εκεί η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα. Αυτή τη στιγμή η τιμή των ξανθών εξακολουθεί να διαμορφώνεται ελαφρά υψηλότερα από τα κόκκινα, στα 17-18 λεπτά το κιλό.

Όσον αφορά τις αποδόσεις, η χρονιά είναι μέτρια, καθώς οι καύσωνες του Ιουνίου και του Ιουλίου φαίνεται πως επηρέασαν την καλλιέργεια, σύμφωνα με τον Γιάννη Μάτζαρη, από την εταιρεία Αγροδίκτυο.

Στην παραγωγή και εμπορία του ξερού κρεμμυδιού για περίπου μια εικοσαετία κυριάρχησε η Θήβα. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια αρχίζουν και τη μιμούνται κι άλλες περιοχές, αφού πρόκειται για μια σχετικά εύκολη καλλιέργεια που αποτελεί αξιόλογη εναλλακτική πρόταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η καλλιέργεια ξηρού κρεμμυδιού στη χώρα μας καταλαμβάνει περίπου 48.000 στρέμματα, ενώ η παραγωγή φτάνει τους 169.000 τόνους, αφού οι αποδόσεις αυξάνονται συνεχώς με τη χρήση των υβριδίων.

Κοσμοπολίτικο
Το κρεμμύδι Allium cepa ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae, καλλιεργείται ως κηπευτικό και ως φυτό μεγάλης καλλιέργειας και χρησιμοποιείται ως τροφή και καρύκευμα. Κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και σήμερα η καλλιέργειά του έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους της Νοτιοδυτικής Ασίας, ενώ στη χώρα μας είναι γνωστό και καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια.

Κατσένιος Νίκος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου