11 Σεπ 2012

Η βιομάζα έρχεται για να αλώσει την πόλη.


Καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας ενσαρκώνει το «κάθε πέρσι και καλύτερα» και η τιμή του πετρελαίου παίρνει σταθερά την ανιούσα πορεία, εν όψει του χειμώνα το θέμα της θέρμανσης ξανάρχεται στο προσκήνιο.

Στα αστικά κέντρα ωστόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ο κόσμος στρέφεται προς το τους καυστήρες πέλετ κρίνοντας πλέον ακριβό ακόμη και το φυσικό αέριο.
Ο χειμώνας προβλέπεται «βαρύς», μιας και η εξίσωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης μόνο καλά μαντάτα δεν φέρνει. Τα νούμερα όμως μιλούν από μόνα τους με το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης κυριολεκτικά να εκτοξεύεται από τα 60 ευρώ στα 329.

Κι έτσι οι ανά την Ελλάδα επιθυμούντες λίγη ζεστασιά αρχίζουν να εξετάζουν
εναλλακτικές, «τακτική» που άλλωστε παρατηρήθηκε και τον προηγούμενο χειμώνα. Έτσι, κλιματιστικά, ηλεκτρικά καλοριφέρ, τζάκια, σόμπες παντός τύπου και εναλλακτικές μορφές θέρμανσης αναλύονται με βασικό υπό εξέταση χαρακτηριστικό την εξοικονόμηση κόστους και τη μεγιστοποίηση, όσο γίνεται, της απόδοσης θερμότητας.

Μπορεί πέρυσι στην επαρχία να επικράτησαν λύσεις όπως το τζάκι, η ξυλόσομπα και ο λέβητας με πυρήνα, στα αστικά κέντρα ωστόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ο κόσμος στρέφεται προς το τους καυστήρες πέλετ κρίνοντας πλέον ακριβό ακόμη και το φυσικό αέριο. Και προς την ίδια «ακριβή» κατεύθυνση βηματίζουν τα κλιματιστικά και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ που εκτινάζουν κι άλλο το κόστος της ΔΕΗ.

Το πέλετ λοιπόν αναδεικνύεται στην «έρευνα αγοράς» ως το ιδανικό καύσιμο θέρμανσης, καθώς η διαφορά στο κόστος συγκριτικά με το πετρέλαιο είναι μειωμένη κατά 70%.

Το πέλετ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα βιοκαύσιμο που παράγεται από πριονίδια ξύλου  το οποίο συμπιέζεται και υφίσταται ειδική επεξεργασία αποξήρανσης, ώστε να αποβάλει πλήρως την υγρασία παίρνοντας τη μορφή μικρών κυλίνδρων. Και με κόστος περί τα 200 με 400 ευρώ ανά τόνο συγκριτικά με τα 1,40 ευρώ που αναμένεται να στοιχίζει το πετρέλαιο θέρμανσης από τον ερχόμενο Οκτώβριο η λύση του πέλετ κερδίζει έδαφος άσχετα με τους δισταγμούς για το κόστος από την αλλαγή καυστήρα, χώρια της δυνατότητας επιλογής χρήσης σόμπας ή τζακιού που παράγουν θερμότητα με τη χρήση πέλετ αντί για λέβητα.

Η ανακάλυψη αυτού του τρόπου θέρμανσης είχε αρχίσει να «φλερτάρει» έντονα την αγορά της Ελλάδας και για του λόγου το αληθές είναι η θετική στάση που απέσπασε στη φετινή Agrotica όποιο περίπτερο είχε κάποια πρόταση ή λύση στην προμήθεια πέλετς, καυστήρων, λεβήτων και μικρών μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας βιομάζας.
Από τη στιγμή επιπλέον που άρθηκε η απαγόρευση για χρήσης καυστήρων βιομάζας στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης ανοίγεται και επίσημα ο δρόμος προς την εγκατάσταση μιας μονάδας πελετοποίησης, που με τη σειρά της ανοίγει το δρόμο προς την «απεξάρτηση» από το βασιλιά-πετρέλαιο. Η τεχνολογία βέβαια αυτή βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση ακόμη, και ειδικά στην Ελλάδα, ωστόσο η ευκολία της συγκεκριμένης επένδυσης που απαιτεί για οικιακή εκμετάλλευση έναν σπαστήρα μικρής κλίμακας και μία μικρή πελετομηχανή την καθιστά δυνατό αντίπαλο.

Πρώτες ύλες για πέλετ
Ως καινοτόμα μορφή βιομάζας, το πέλετ μπορεί να προέλθει και από άλλα προϊόντα, πέρα από τα υπολλείματα ξύλου. Έτσι, πέλετ μπορεί  να προκύψει από διαφορετικές πηγές υπολειμμάτων, όπως είναι τα υπολείμματα από τις γεωργικές καλλιέργειες (άχυρα, κλαδιά ελιάς, καλαμπόκι, βαμβάκι, βέργες από σταφύλια), από την παραγωγή δασικής βιομάζας που προέρχεται από τη διαχείριση των δασών, ή από αυτοφυή βιομάζα, όπως π.χ. τα καλάμια. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής βιομάζας και μέσω της καλλιέργειας συγκεκριμένων φυτών, όπως ο μίσχανθος, το ινώδες σόργο, τα καλάμια, η άγρια αγκινάρα, το κενάφ, αλλά και από δέντρα, όπως ο ευκάλυπτος, η ακακία, η λεύκα και η ιτιά.


Ταγκαλάκη Έλενα


Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου