16 Οκτ 2012

Υγιεινό και από γεύση...άρωμα.


Το ελληνικό κρέας κερδίζει στην ουσία, χάνει όμως στον τύπο.


Γευστικά και υγιεινά είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται κυρίως στη διατροφή των ζώων με τα αυτοφυή αρωματικά βότανα της ελληνικής φύσης.


Τα ανταγωνιστικά ελληνικά κρέατα, εντούτοις, δείχουν να «κολλάνε» μετά την παράδοση, καθώς, όπως φαίνεται, έχουν μείνει προσκολλημένα στις τεχνικές του… Κύκλωπα Πολύφημου με το σφάγιο στο «τσιγκέλι». Αντίθετα μετις επιταγές της αγοράς, δηλαδή, που ζητάει ένα έτοιμο ζωικό προϊόν, τεμαχισμένο και απευθείας από τον κτηνοτρόφο.

Σε αυτά και σε άλλα πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις προοπτικές της ελληνικής κτηνοτροφίας κατέληξαν ο καθηγητής Γεώργιος Αρσένος και ο δόκτορας Αθανάσιος Γελασάκης, στην ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία που έγινε το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στο Ναύπλιο. Μεταξύ άλλων στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα το 2011 είχε 117.971 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, 299.000 βοοειδή κρεατοπαραγωγής, 9.747.325 πρόβατα, 4.562.684 γίδια, 1.050.000 χοίρους, 34.500.000 πτηνά, 1.000.000 κουνέλια και 44.307 ιπποειδή. Επίσης γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι σχεδόν αυτάρκης σε φρέσκο αγελαδινό γάλα (παράγει 672.013 τόνους που καλύπτουν το 91% των αναγκών), όπως είναι και αυτάρκης στο πρόβειο γάλα (551.892 τόνους, 98% αυτάρκεια). Όμως με 58.956 τόνους κρέας βοοειδών καλύπτει μόνο το 28% των αναγκών της, οι 114.805 τόνοι χοιρινού κρέατος δίνουν 40% αυτάρκεια, ενώ στην κουνελοτροφία θα μπορούσαν να προστεθούν 20 ακόμη εκμεταλλεύσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των 7.000 (σήμερα είναι 4.000 τόνοι κρέας κουνελιών).

Στην ημερίδα επισημάνθηκε η ανάγκηγια μία αντίληψη που θα οδηγήσει τους κτηνοτρόφους να συνδυάσουν τη φυτική με τη ζωική παραγωγή και να προσανατολιστούν στην ποιότητα και την καινοτομία.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, οι καιροί επιβάλλουν νέα προσέγγιση του εκπαιδευτικού συστήματος με αμφίδρομη σχέση δασκάλων και κτηνοτρόφων, επισκέψεις σε φάρμες κ.ά. Επίσης, η τυποποίηση θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους στο κρέας. Πάνω από όλα, η συνταγή της επιτυχίας, όπως κατέληξαν οι ομιλητές, βρίσκεται στην αγάπη για το επάγγελμα, στα «ανοικτά» μυαλά, στην επιχειρηματική νοοτροπία, στην επιστημονική υποστήριξη και στο όραμα για το μέλλον…

Ταγκαλάκη Έλενα

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου