1 Ιαν 2013

Κυνόροδο. Αγριοτριανταφυλλιά. Rosa canina.


Ο Χειμώνας είναι η εποχή του κυνόροδου. Θα το βρούμε στην εξοχή σε ακαλλιέργητα εδάφη, να μας θυμίζει το Καλοκαίρι και να δίνει χρώμα στο τοπίο.

Περιγραφή

Θάμνος που φθάνει τα 5 μέτρα ή και παραπάνω αν βρει κάπου να σκαρφαλώσει.


Αγγειόσπερμα της οικογένειας των Rosaceae.

Ανθίζει τους Καλοκαιρινούς μήνες, με μικρά 5πέταλα ροζ ή άσπρα τριαντάφυλλα. Τα φύλλα του είναι σύνθετα και είναι γεμάτο, μα γεμάτο αγκάθια.

Όταν το άνθος ωριμάσει και πέσουν τα πέταλα, διογκώνεται η βάση του και σχηματίζει μια πορτοκαλοκόκκινη κάψα που περιέχει τους σπόρους (συγκάρπιο), αυτό είναι το κυνόροδο.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πόλεμου οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς-κυνόροδα, έδιναν την πολύτιμη βιταμίνη C. Kατά τoν 18 o και 19 ο αιώνα το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν τη λύσσα, γι’ αυτόν άλλωστε το λόγο θεωρείται ότι στις χώρες της Ευρώπης συναντιέται και σαν dogrose-σκυλοτριανταφυλλιά.

Tην αγριοτριανταφυλλιά τη βρίσκουμε στην Ευρώπη, Αμερική, Ν.Δ. Αφρική, Ασία και γενικά σε εύκρατα κλίματα.

Ιδιότητες

Τα κυνόροδα περιέχουν φλαβονοειδή, καροτένια και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι τονωτικά, βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της αναιμίας και της διάρροιας. Συντελούν στην καλή απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου ενώ θεωρούνται ότι έχουν τη δυνατότητα να ρίχνουν τις πέτρες της χολής. Από τα κυνόροδα προέρχεται η ουσία gopo, ιδανική στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Το έλαιο του κυνόροδου έχει αντιγηραντική δράση.

Ενδεικτικά για την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αναφέρουμε:

100 γρ. πορτοκάλι περιέχουν 45 μιλιγκράμ βιταμίνης C.

100 γρ. ακτινίδια περιέχουν  145 μιλιγκράμ ενώ

100 γρ. κυνόροδα περιέχουν 3000 μιλιγκράμ βιταμίνης C.

Χρήση του κυνόροδου.

Με τα κυνόροδα φτιάχνουμε σιρόπι, μαρμελάδα, λικέρ και γλυκό του κουταλιού. Μπορούμε να αποξηράνουμε τους καρπούς, για τονωτικό τσάι και και βοηθητικό στα κρυολογήματα.

Tα κυνόροδα έχουν υπόξινη γεύση και για να διατηρήσουμε τη βιταμίνη C μπορούμε να πολτοποιήσουμε τους σπόρους με το περικάρπιο μαζί με μέλι ή μαύρη ζάχαρη.

Α.Χ.


Πηγή:http://greenchef.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου