25 Μαρ 2013

Το αβοκάντο βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινής διατροφής.


Η τακτική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής σας και κάποιους άλλους σημαντικούς παράγοντες υγείας, αποκαλύπτει μία νέα μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση “Nutrition Journal”.
Η στατιστική επεξεργασία των στοιχείων που συλλέχθηκαν κατά τα έτη 2001 έως 2008 στο πλαίσιο της μελέτης NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES) έδειξε πως η κατανάλωση αβοκάντο σε τακτική βάση σχετίζεται με γενικότερα καλύτερη ποιότητα διατροφής, υψηλότερα
επίπεδα HDL χοληστερόλης (η “καλή” χοληστερόλη), χαμηλότερο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, χαμηλότερο σωματικό βάρος και τέλος περίμετρο μέσης.

Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές εξέτασαν την ποιότητα της διατροφής 17,567 ατόμων ηλικίας 19 ετών και άνω. Ανάμεσα σε αυτούς, οι 347 (το 2%) κατανάλωναν περίπου μισό μέτριο αβοκάντο, το οποίο περιέχει 114 θερμίδες, με τις μισές από αυτές να προέρχονται από λίπος. Οι πληροφορίες αυτές συλλέχθηκαν με τη χρήση έγκυρων διατροφικών εργαλείων και πιο συγκεκριμένα με ανακλήσεις εικοσιτετραώρου.
Παράλληλα, τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο είχαν σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, αλλά και χαμηλότερη πρόσληψη απλών σακχάρων. Επιπλέον, φάνηκε πως τα συγκεκριμένα άτομα προσελάμβαναν υψηλότερες ποσότητες λίπους (ολικού, μονοακόρεστου και πολυακόρεστου) φυτικών ινών, βιταμίνης Ε, μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης Κ, και χαμηλότερες ποσότητες υδατανθράκων.

Ακόμη, τα άτομα που βρέθηκε να καταναλώνουν αβοκάντο είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος κατά 4 κιλά περίπου και λεπτότερη μέση κατά 5 εκατοστά περίπου. Τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης ήταν 2,5 περίπου μονάδες (mg/dl) υψηλότερα. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχουν συσχετισθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Παλαιότερες μελέτες έχουν εκτιμήσει πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου μειώνεται κατά 19% όταν η πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων αυξάνεται κατά 5%.

Παρόλο που η συγκεκριμένη ανάλυση δεν οδηγεί σε συσχετίσεις αιτίας – αποτελέσματος, σίγουρα αποκαλύπτει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες συσχετίσεις. Όπως σχολιάζουν και οι ερευνητές της μελέτης, ίσως το αβοκάντο θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου, μιας παθολογικής κατάστασης που σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος και άλλα. Σίγουρα χρειάζεται να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες προκειμένου τα συγκεκριμένα επιδημιολογικά ευρήματα να επιβεβαιωθούν, αλλά και να διερευνηθούν περαιτέρω οι αλληλεπιδράσεις της υψηλότερης κατανάλωσης αβοκάντο με άλλους διατροφικούς παράγοντες.

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc


Πηγή:
Fulgoni, VL, Dreher, M, Davenport, AJ. Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from th National Health an Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2088. Nutr J, 2013 vol. 12 pp.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου