26 Μαρ 2013

Από καλά χέρια τα φρούτα στα σχολεία.


«Άνοιξε» και φέτος το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, ένα πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να ωφελήσει 364.665 μαθητές 3.522 δημοτικών σχολείων. Για πρώτη φορά φέτος, μάλιστα, περιλαμβάνει και διανομή φρουτοσαλάτας σε κασετίνες.



Ανάδοχοι φορείς είναι οι εταιρείες Σπανός ΑΒΕΕΤ, η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – ΑΛ.Μ.ΜΕ. Α.Ε. και η ΕΥΡΩΦΑΡΜ Γεωργικά Φάρμακα Εμπορική Α.Ε.

Ο στόχος είναι διττός: Αφενός να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε φρούτα οι μαθητές εν μέσω κρίσης και αφετέρου να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά στην κατανάλωση φρούτων και βραχυπρόθεσμα να έχει μια διαρκή επίδραση στις διατροφικές τους συνήθειες.

Το «Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία» εφαρμόζεται φέτος στα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία των Περιφερειών: Ηπείρου (Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας), Θεσσαλίας (Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης), Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας), Βορείου Αιγαίου (Λέσβου, Σάμου, Χίου), Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας), Ιονίων Νήσων (Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας), Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου Ρεθύμνης, Χανίων), Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκανήσου, Κυκλάδων), Πελοποννήσου (Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Λακωνίας) και στις Περιφερειακές Ενότητες: Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Επί το έργον στην εταιρεία ΕΥΡΩΦΑΡΜ
Στις εγκαταστάσεις του τμήματος οπωροκηπευτικών της ΕΥΡΩΦΑΡΜ (Fresh Farm) βρέθηκε το Σάββατο 16 Μαρτίου αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρέσβη της Κίνας, όπου παρακολούθησε μεταξύ άλλων τη συσκευασία των φρούτων που προορίζονται για 3.522 σχολεία, στις 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, στα πλαίσια του προγράμματος δωρεάν διατροφής φρούτων και φρουτοσαλάτας.

Ο Πρέσβης της Κίνας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά φρούτα και έμεινε εντυπωσιασμένος από την οργάνωση και την τεχνολογική υποδομή της μονάδος. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΥΡΩΦΑΡΜ, όπου στεγάζονται τα γραφεία και οι υπερσύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι των γεωργικών εφοδίων. Στην πορεία της ξενάγησης, όλοι οι παρευρισκόμενοι πέρασαν μπροστά από τους προτύπους – επιδεκτικούς οπωρώνες μηλιάς, όπου ο Κινέζος Πρέσβης έδειξε το θαυμασμό του για τις καινούργιες και πρωτοποριακές τεχνικές καλλιέργειας που εφαρμόζονται από την ΕΥΡΩΦΑΡΜ.

Τέλος, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Βασίλειος Χαλκίδης, παρουσίασε στον Πρέσβη συνοπτικά, όλες τις εταιρείες του ομίλου (ΕΥΡΩΦΑΡΜ, ΕΛΒΙΖ, Fresh Farm, NOVACERT, VITRO κ.λπ.) και συζήτησαν για τις προοπτικές συνεργασίας με Κινεζικές εταιρείες και άλλα διάφορα θέματα.

Οι συνήθεις αντιδράσεις
Με το φετινό πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία να βρίσκεται σε εξέλιξη, στις πρώτες μάλιστα διανομές ήταν «παρών» και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θαν. Τσαυτάρης, αντιδράσεις προκαλεί η είδηση για σάπια κουτιά με φρούτα τα οποία μοιράστηκαν σε σχολείο του Ηρακλείου στην Κρήτη.

Στους 148 μαθητές του δημοτικού σχολείου μοιράστηκαν ακατάλληλα φρούτα, γεγονός το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τοπικών φορέων και των δασκάλων. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι: «Τα φρούτα και οι φρουτοσαλάτες που διανέμονται στους μαθητές των σχολείων έχουν υποστεί όλους τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους» και συμπληρώνει ότι είναι αναγκαία η έγκαιρη διανομή των φρούτων στα παιδιά «ώστε να αποφευχθούν αλλοιώσεις». Εξάλλου, «σε όποια περίπτωση παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα ο ανάδοχος του έργου είναι υποχρεωμένος να αντικαθιστά άμεσα τη συγκεκριμένη παρτίδα».

Tαγκαλάκη Έλενα


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου