26 Μαρ 2013

Στη Θεσσαλία οι πρώτες τιμές συμβολαίων βιομηχανικής τομάτας ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι.


Τις πρώτες τιμές για την βιομηχανική τομάτα το 2013 ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ» μετά από συμφωνία που είχε με τις βιομηχανίες μεταποίησης της περιοχής. Ειδικότερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός προχώρησε σε συμφωνίες με τις: Agrofarm (Λεβεντάκης), Ευρωπαϊκά Τρόφιμα (Λαδάς),
ΚΩΠΑΪΣ, Νομικός και ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ». Επίσης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν φέτος στη Θεσσαλία θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι και ίσως λίγο αυξημένα. Όσον αφορά τις τιμές σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος του Α.Σ. ΘΕΣΤΟ είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι κατά 1 με 2 ευρώ. Στην περιοχή της Ηλείας η κατάσταση είναι πιο ρευστή αφού παραδοσιακά τα συμβόλαια με τις βιομηχανίες ανακοινώνονται αργότερα ενώ φέτος υπάρχει επίσης ρευστότητα όσον αφορά τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν.

Ειδικότερα, όσον αφορά την περιοχή της Θεσσαλίας η βιομηχανία μεταποίησης Ντάμαβαντ για παράδειγμα θα παραλάβει όλες τις τομάτες ανεξαρτήτως brix στα 78 ευρώ ανά τόνο. Επίσης, η βιομηχανία Ευρωπαϊκά Τρόφιμα (Λαδάς) θα πληρώσει τους παραγωγούς της Λάρισας 72 ευρώ/τόνο και τους παραγωγούς των Φαρσάλων 74 ευρώ/τόνο ανεξαρτήτων brix. Από την πλευρά του ο Νομικός γιαbrix 4,00 - 4,79 θα πληρώσει 72 με 74 ευρώ ανά τόνο, για brix 4,80 - 5,19 θα πληρώσει 81 με 83 ευρώ/τόνο, για brix 5,20 και πάνω από 82 έως 90 ευρώ ανά τόνο.

Στα ίδια τα στρέμματα στη Θεσσαλία
Για το θέμα μίλησε στον ΑγρπΤύπο ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», κ. Αστέριος Σαπουνάς τονίζοντας: «Οι τιμές είναι λίγο πάνω (1 με 2 ευρώ) σε σχέση με τις περσινές. Η φύτευση της βιομηχανικής τομάτας ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα Απριλίου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα είμαστε στα ίδια στρέμματα με πέρσι ή και λίγο παραπάνω».
Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση του «ΘΕΣΤΟ» από την Τρίτη 26 Μαρτίου καλούνται τα μέλη του Συνεταιρισμού να δηλώσουν την ακριβή πρόθεση καλλιέργειάς τους για φέτος. Οι προθέσεις θα γίνονται Τρίτη - Πέμπτη στον ΤΟΕΒ Φαρσάλων και Τετάρτη - Παρασκευή στα γραφεία του ΘΕΣΤΌ στη Λάρισα, από 09:00 έως 14:00 μ.μ.. Παράλληλα θα γίνονται και οι εγγραφές νέων μελών.

Ηλεία
Όσον αφορά την καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας στην Ηλείας ο τοματοπαραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Βαλλιανάτος αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί έχουν εξοφληθεί από τις βιομηχανίες (20 Ιανουαρίου ο τελευταίοι) φέτος η πρόβλεψη για την καλλιέργεια είναι δύσκολη καθώς έχει προκύψει ένα πρόβλημα με την διανομή των δημόσιων αγροκτημάτων των αποξηραμένων λιμνών Μουριάς, Κάστας και Αγουλινίτσας, όπου καλλιεργείται το 30 με 40% της ντομάτας. «Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι θα γίνει φέτος που θα κυμανθούν τα καλλιεργούμενα στρέμματα βιομηχανικής τομάτας λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις εκτάσεις των αποξηραμένων λιμνών Μουριάς, Κάστας και Αγουλινίτσας».
Και προσθέτει: «Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στις εκτάσεις αυτές καλλιεργείται περίπου το 40% της βιομηχανικής τομάτας της περιοχής μας, μας αναφέρει ο κ. Βαλλινάτος.


Χρήστος Διαμαντόπουλος


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου