Τα λίπη είναι στερεά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενώ τα
έλαια υγρά. Η παρουσία του στην ημερήσια διατροφή είναι απαραίτητη και οι
ανάγκες ενός μέσου ατόμου καλύπτονται όταν το 25-30% των ημερήσιων θερμίδων
λαμβάνονται στη μορφή του λίπους. Χρειάζεται προσοχή ωστόσο, διότι το λίπος
περιέχει αρκετές θερμίδες: μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει 145
θερμίδες!
Φυτικά έλαια: περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, την
καρύδα, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και άλλα έλαια
Ζωικό λίπος: περιέχεται στο λαρδί, τα ιχθυέλαια και το
βούτυρο. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και την πέτσα των
πουλερικών
Υδρογόνωση: πρόκειται για τη μετατροπή των υγρών φυτικών
ελαίων σε στερεά ή ημιστερεά λίπη, όπως είναι η μαργαρίνη. Η μετατροπή των
ακόρεστων σε κορεσμένα λίπη και η παραγωγή των trans λιπαρών, η υψηλή πρόσληψη των οποίων
αποτελεί παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων
Κορεσμένα λίπη: περιέχονται στα τρόφιμα ζωικής
προέλευσης, αλλά και στα φυτικά έλαια που έχουν υποστεί τη διαδικασία της
υδρογόνωσης. Καταναλώστε τα με μέτρο
Μονοακόρεστα λίπη: αποτελούν “καλές” μορφές λίπους, αφού
βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (“κακή” χοληστερόλη) και την αύξηση των
επιπέδων της HDL
χοληστερόλης (“καλή” χοληστερόλη)
Πολυακόρεστα λίπη: συγκαταλέγονται στις “καλές” μορφές
λίπους, που καλό θα είναι όμως να καταναλώνονται με μέτρο διότι επάγουν τη
φλεγμονή
Χοληστερόλη: περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης και
δεν αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Χρειάζεται, ωστόσο προσοχή
στην κατανάλωση αυτών των τροφών, διότι συγχρόνως περιέχουν υψηλές ποσότητες
κορεσμένου λίπους
Ω-3 λιπαρά οξέα: ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων
λιπών και περιέχονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια, τα ιχθυέλαια και
το λιναρόσπορο
Ω-6 λιπαρά οξέα: ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων
λιπών και περιέχονται στα διάφορα είδη σπορέλαιων, όπως είναι το σογιέλαιο, το
ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο
Ω-9 λιπαρά οξέα: ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων
λιπών και καλές πηγές τους αποτελούν οι ελιές και το ελαιόλαδο
Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πηγή:www.eatwell.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου