30 Μαρ 2013

Το πρόχειρο φαγητό δεν προκαλεί εθισμό.


Εάν δυσκολεύεστε να περιορίσετε την κατανάλωση junk food ίσως δεν είναι επειδή είστε γενετικά “αναγκασμένοι” να το καταναλώνετε. Σχετικά πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, δηλαδή εκείνου που περιέχει υψηλές ποσότητες λίπους, ζάχαρης και αλατιού, μπορεί να διεγείρει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις διαδικασίες της ανταμοιβής και της ευχαρίστησης, προκαλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εξάρτηση.

Ακόμη πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, ωστόσο, υποδεικνύουν πως το πρόχειρο φαγητό ίσως δεν επιδρά τελικά με το συγκεκριμένο τρόπο στο σώμα. “Είμαστε γενικά προσδιορισμένοι να αντιδρούμε με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες γεύσεις και υφές, χωρίς αυτό απαραίτητα να συνεπάγεται εξάρτηση”, σημειώνει ο Gabriel Harris, επίκουρος καθηγητής της
επιστήμης της διατροφής στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σε μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Neuroscience” βρέθηκε πως ο τρόπος με τον οποίο διεγείρεται ο εγκέφαλος των πειραματόζωων που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό είναι διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο “απαντά” ο εγκέφαλος στην λήψη φαρμάκων ή ναρκωτικών ουσιών όπως είναι η κοκαΐνη.

Από την άλλη, είναι γεγονός πως καταναλώνουμε περισσότερο πρόχειρο φαγητό απ’ ότι συνηθίζαμε 20 χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει όμως πως είμαστε εξαρτημένοι από το junk food; Όχι απαραίτητα. Τα γλυκά και λιπαρά τρόφιμα υπήρχαν γύρω μας ανέκαθεν. Το πρόβλημα δεν συνίσταται τόσο σε αυτά, όσο στη συχνότητα με την οποία επιλέγουμε να τα συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Σίγουρα υπάρχουν συστατικά που καθιστούν κάποια τρόφιμα πιο γευστικά από άλλα, αυτό όμως δε σημαίνει πως προκαλούν απαραίτητα εξάρτηση.

Μήπως, λοιπόν, εθιζόμαστε περισσότερο στις “πρόχειρες” διατροφικές συνήθειες και όχι στο πρόχειρο φαγητό;

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc


Πηγή: http://www.eatwell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου