24 Μαρ 2013

Διατροφικές οδηγίες για άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ.


Άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να ακολουθούν μία δίαιτα χαμηλή σε πουρίνες. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας. Η αύξηση ουρικού οξέος μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή πουρινών ή σε μειωμένη απέκκριση ουρικού οξέος από τους νεφρούς και μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας), μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και έντονο πόνο.


Σε γενικές γραμμές είναι σημαντικό να αποφεύγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες και να δώσετε έμφαση στην κατανάλωση όσων περιέχουν υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα). Η πρόσληψη λιπαρών από τα πλήρη γαλακτοκομικά και τυριά, όπως επίσης η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να είναι περιορισμένες. Είναι σημαντικό να αυξήσετε την κατανάλωση νερού και να μειώσετε την πρόσληψη αλκοόλ. Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, θα πρέπει να επιτευχθεί σταδιακή μείωση του σωματικού σας βάρους.

Τρόφιμα που απαγορεύονται:

Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε πουρίνες και πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης
• Εντόσθια (συκώτι μυαλά, νεφρά), ζωμός κρέατος, γλυκάδια
• Κυνήγι, χήνα
• Αμύγδαλα
• Θαλασσινά (Μύδια, χτένια αυγοτάραχο, μύδια, )
• Σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, αντσούγιες
• Μαγιά

Τρόφιμα που επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες:

• Κοτόπουλο, γαλοπούλα
• Ψάρια, οστρακοειδή (εκτός από αυτά που απαγορεύονται), αστακός, καβούρια στρείδια
• Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), μπέικον
• Αρακάς, φασόλια, σπανάκι, φακές, σπαράγγια, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι, σπαράγγια,
• Πατάτες τηγανητές, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως

Σε περίπτωση οξείας φάσης επιτρέπεται η κατανάλωση 60 – 90 γρ. κρέατος, ψαριού ή πουλερικών την ημέρα ή ½ φλιτζάνι από τα παραπάνω λαχανικά, όσπρια και δημητριακά

Τρόφιμα που επιτρέπονται:

• Γάλα, γιαούρτι, τυρί, παγωτό (προτιμήστε τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα)
• Αυγά
• Ψωμί λευκό και καλαμποκιού, κέικ, μπισκότα,
• Δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες (όχι τηγανητές)
• Φρούτα, χυμοί φρούτων
• Λαχανικά (εκτός από αυτά που αναφέρονται στις παραπάνω κατηγορίες)
• Λάδι, βούτυρο μαργαρίνη, ελιές (σε λογικές ποσότητες)
• Αλάτι, ξύδι, καρυκεύματα
• Ζάχαρη, μέλι, κακάο, σοκολάτα, ζελέ
• Αναψυκτικά, καφές, τσάι

Κυριακού Κατερίνα

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc


Πηγή:www.eatwell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου