10 Ιαν 2012

Επένδυση βιομάζας 80 εκ. ευρώ στην Πτολεμαΐδα.

 Ένα φιλόδοξο έργο παραγωγής βιομάζας, το πρώτο του είδους του στην ευρύτερη περιοχή του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, φιλοδοξεί να υλοποιήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Πρόκειται για επένδυση ύψους 80 εκ. ευρώ, και μόνο για την εγκατάσταση του σταθμού και των αποθηκευτικών χώρων θα χρειασθούν 20-25 στρέμματα.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τη σχετική αίτηση για άδεια παραγωγής που κατέθεσε πρόσφατα στη ΡΑΕ η ΔΕΗ ΑΠΕ, ενώ για την παραγωγή της πρώτης ύλης θα χρειασθούν 100.000 περίπου στρέμματα γης για την καλλιέργεια των κατάλληλων ενεργειακών φυτών.
Εν προκειμένω, στα στρέμματα αυτά θα καλλιεργηθούν αγριαγκινάρα (το γνωστό γαϊδουράγκαθο), μίσχανθος, και ινώδες σόργος. Η ετήσια παραγωγή του σταθμού αναμένεται ότι θα είναι 186,150 MWh.
Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να ενισχύσει την αγροτική
απασχόληση και κυρίως να αποτελέσει τη συνέχεια σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενεργειακών φυτών στην περιοχή, κάτι που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, με πρωτοβουλία του τοπικού Δήμου.
Η καλλιέργεια αγριαγκινάρας στη Κοζάνη
Η καλλιέργεια αγριαγκινάρας άρχισε συστηματικά το 2009 στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας σε χωράφια που βρίσκονται στη «σκιά» των ατμοηλεκτρικών σταθμών του λιγνίτη. Στόχος της προσπάθειας την οποία επωμίστηκαν ο Δήμος και η «Αναπτυξιακή Κοζάνης Α.Ε.» ήταν να παραχθεί μια πλούσια βιομάζα που θα αναμειγνύεται με τον λιγνίτη και θα καίγεται στους σταθμούς της ΔΕΗ, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τοπική αγροτοοικονομία. Η καλλιέργεια επιδοτήθηκε για δύο χρόνια με 200 ευρώ/στρέμμα και δεκάδες αγρότες της περιοχής έσπειραν με το πολυετές φυτό 4.000 στρέμματα σε όλο το λεκανοπέδιο. Από την πρώτη παραγωγή, στάλθηκαν πέντε τόνοι ξηρής μάζας για εργαστηριακή πιλοτική καύση σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία και τον Οκτώβριο του 2009 έγινε πιλοτική καύση πενήντα τόνων ξηρής μάζας αγριαγκινάρας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης με θετικά αποτελέσματα.
Το 2010 παραδόθηκαν στη ΔΕΗ/ΑΗΣ Καρδιάς 1.800 τόνοι ξηρής μάζας αγριαγκινάρας, η οποία κάηκε σε μείγμα 8-10% με λιγνίτη υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό. Η τιμή αγοράς της αγριαγκινάρας από τη ΔΕΗ ήταν 51ευρώ/τόνο ξηρής μάζας. Μάλιστα στις 15 Οκτωβρίου 2010 η ΔΕΗ είχε δεσμευτεί εγγράφως να συνεχίσει το πρόγραμμα σύγκαυσης της αγριαγκινάρας με τον λιγνίτη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη εξάπλωση του ενεργειακού φυτού στην περιοχή.
Μείωση της παραγωγής φέτος…
Παρ’ όλα αυτά, το 2011, η ΔΕΗ καθυστέρησε να δώσει τιμή για τη φετινή απορρόφηση της παραγωγής. Και καθώς έληξε η επιδοτούμενη πιλοτική περίοδος, παρ’ όλο που η καλλιέργεια δεν έχει επιπλέον έξοδα εκτός της (περιορισμένης) άρδευσης, αρκετοί προτίμησαν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου να εγκαταλείψουν ή να ξεριζώσουν το πολυετές φυτό. Κάποιοι στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες, άλλοι επέστρεψαν στις παλαιές καλλιέργειες που είχαν.
Έτσι, από τα 4.000 στρέμματα του 2010, φέτος καλλιεργήθηκαν μόνο 1.150 στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, έκταση που σαφώς θα ήταν μεγαλύτερη αν οι αγρότες γνώριζαν ότι η επιχείρηση θα προσδιόριζε τελικά πάνω από τα 70 ευρώ/τόνο τη φετινή τιμή. Η ΔΕΗ προσδιόρισε μόλις στα τέλη του περασμένου Ιουλίου το ποσό των 73 ευρώ/τόνο ξηρής μάζας αγριαγκινάρας με δυνατότητα αύξησής του στο πλαίσιο του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Με δεδομένο ότι ένα στρέμμα παράγει έως και δύο τόνους ξηρής βιομάζας, η τιμή είναι αρκετά κοντά στην επιδοτούμενη. Σε κάθε περίπτωση η τιμή αυτή δεν είναι η τελική. Και όπως ανέφερε σε προ μηνών έγγραφο της η ΔΕΗ, «η τιμή θα επαναπροσδιοριστεί εγκαίρως κατ’ εφαρμογή του νόμου 3851/2010 που αφορά στην «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», επισήμανση από την οποία προκύπτει ότι η τελική τιμή θα είναι πιθανώς μεγαλύτερη από την τιμή βάσης.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου