«Μικρό καλάθι» κρατούν οι παραγωγοί για την φετινή καλλιεργητική χρονιά στα τεύτλα μετά την ανακοίνωση της τιμολογιακής πολιτικής για την περίοδο 2011 – 2012. Ενώ χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός ότι η βιομηχανία έδωσε μεγαλύτερη τιμή σε σχέση με πέρσι, τονίζουν ότι η αύξηση στο κόστος καλλιέργειας, η απουσία της συνδεδεμένης ενίσχυσης και το θολό τοπίο για το τι θα ισχύσει με την ολοκληρωμένη διαχείριση δεν τους αφήνουν περιθώρια πανηγυρισμών. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά η καθαρή τιμή αγοράς των ζαχαρότευτλων με 14 pol (ζαχαρικός τίτλος) διαμορφώνεται για το 2012 στα 34,6 ευρώ τον τόνο, έναντι 32,65 ευρώ τον τόνο που ήταν την τελευταία καλλιεργητική περίοδο. Αντιστοίχως, η τιμή βάσης για τα ζαχαρότευτλα με 12 pol
διαμορφώνεται στα 24,6 ευρώ τον τόνο, από 22,43 ευρώ τον τόνο το 2011.«Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα»
Ειδικότερα, για το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών επικοινωνήσαμε με την κ. Χρήστο Βαρούτη, παραγωγό από τις Σέρρες. «Ό,τι δίνεται είναι σίγουρα προς θετική κατεύθυνση. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Μπορεί η βιομηχανία να υπερηφανεύεται ότι έδωσε 2 ευρώ τον τόνο και ξαναφέραμε το τιμολόγιο του 2009. Φέτος όμως χάνουμε την συνδεδεμένη ενίσχυση και το κόστος στην παραγωγή έχει ανέβει (πετρέλαιο, φάρμακα, λιπάσματα κ.α.) οπότε οι τιμές που δόθηκαν δεν καλύπτουν την διαφορά», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαρούτης.
Και προσθέτει: «Επίσης ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποιο επίσημο έγγραφο που να μας λέει σίγουρα ότι θα λάβουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση που έχει υποσχεθεί το ΥπΑΑΤ. Σε ένα μήνα ξεκινάμε την σπορά και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει».
«Ούτε 10% η αύξηση»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις ενός ακόμα τευτλοπαραγωγού, του κ. Κλωνάρη Λιούτα, προέδρου του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείας, Ν. Σερρών ο οποίος μας ανέφερε: «Οι τιμές δεν είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικές, Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι ούτε 10% πάνω σε σχέση με πέρσι. Από εκεί και πέρα εκτιμώ ότι θα έχουμε αύξηση της τευτλοκαλλιέργειας για τον εξής απλό λόγο ότι η βιομηχανία δίνει τα γεωργικά εφόδια επί πιστώσει».
Μικρή η αύξηση στα στρέμματα
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα στον ΑγροΤύπο: «Να δούμε τι τελικά τι θα γίνει και με την ολοκληρωμένη την οποία μπορεί να διαφημίζουν αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Από εκεί και πέρα εκτιμώ ότι θα καλλιεργηθούν λίγο περισσότερα στρέμματα από πέρσι αλλά δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει θεαματική διαφορά. Πέρσι πανελλαδικά η καλλιέργεια κυμάνθηκε γύρω στις 60.000 στρέμματα ενώ για φέτος εκτιμώ ότι δεν θα ξεπεράσουμε 100.000 στρέμματα.
Αν θέλουμε να υπάρξει ανάκαμψη του κλάδου ξανά θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες κουβέντες από την πλευρά τόσο του υπουργείου όσο και της βιομηχανίας προκειμένου να πειστούν οι αγρότες».
Ολοκληρωμένη διαχείριση και απονιτροποίηση
Εν αναμονή της έγκρισης, από την Κομισιόν βρίσκεται το πρόγραμμα ενίσχυσης της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της τευτλοκαλλιέργειας ύψους 12 εκατ. ευρώ, που έχει προαναγγείλει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας, πριν από περίπου 1 μήνα. Στο πρόγραμμα έχει υπολογιστεί ότι για τρία έτη θα διατεθούν 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία, εάν μοιράζονται σε κατ’ εκτίμηση 100.000 στρέμματα, θα αποδίδουν 40 ευρώ το στρέμμα ετησίως στον παραγωγό. Η δράση πρόκειται να ολοκληρωθεί σε μία πενταετία, με πόρους για τα άλλα δύο χρόνια από το επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020). Τέλος να σημειωθεί ότι ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τους τευτλοπαραγωγούς είναι η δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης για τη νέα πενταετία. Στη σχετική προκήρυξη, η ενίσχυση για τα τεύτλα αυξήθηκε από τα 41,2-44 ευρώ το στρέμμα, που ήταν την προηγούμενη πενταετία, στα 60 ευρώ για τη Θεσσαλία και 52,5 ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία.
Η τιμολογιακή πολιτική
Pol
2011
2012
12
22,43 ευρώ/τόνος
24,6 ευρώ/τόνος
14
32,65
34,6
16
39,99
42,14
Να σημειωθεί ότι για τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία φέτος επανέρχονται και τα 3,30 ευρώ ο τόνος για τα μεταφορικά, που πέρυσι είχαν κοπεί.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου