3 Ιαν 2012

Φράουλα: Με μεγαλύτερο ανταγωνισμό στη ρωσική αγορά και περισσότερα στρέμματα η φετινή χρονιά.


Ένας περίπου μήνας μας χωρίζει από την έναρξη της συγκομιδής του κύριου όγκου της φράουλας στις περιοχές της Βάρδας και της Μανωλάδας του Νομού Ηλείας. Αυτή την περίοδο, στην περιοχή οι καλλιεργητές μαζεύουν κάποιες μικρές ποσότητες του πρώιμου προϊόντος. Αν και όπως μας λένε οι ίδιοι, είναι ακόμα νωρίς να γίνουν προβλέψεις ως προς την ποιότητα αλλά και την πορεία της αγοράς, τα δεδομένα είναι τρία. Πρώτον, φέτος η καλλιέργεια είναι πιο όψιμη σε σχέση με πέρσι. Δεύτερον, η καλλιέργεια στην περιοχή – η οποία θεωρείται και “πατρίδα της ελληνικής φράουλας” – είναι αυξημένη. Και τρίτον φέτος, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους για μαζικότερες εξαγωγές στην ρωσική αγορά ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία, το Μαρόκο, η Ιταλία και η Τουρκία. Επίσης φέτος η φράουλα – όπως και η υπόλοιπη ελληνική αγροτική παραγωγή – θα έρθει αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση. Ωστόσο, παραγωγοί και έμποροι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο «κόκκινος χρυσός» της Ηλείας, με βασικό όπλο την ποιοτική του υπεροχή αλλά και τη στήριξη της
Ρωσίας, θα συνεχίσει την καλή της πορεία στις διεθνείς αγορές.

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο κύριος όγκος της συγκομιδής ο ΑγροΤύπος θέλησε να καταγράψει την κατάσταση αλλά και την ψυχολογία των παραγωγών. Μιλώντας με τον κ. Γιάννη Διασάκο, παραγωγό από την Μανωλάδα μας ανέφερε: «Την στιγμή αυτή έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ενός μικρού ποσοστού της πρώιμης φράουλας. Ο μεγάλος όγκος αναμένουμε να αρχίσει περί τα τέλη Ιανουαρίου και μετά. Η ποιότητα φαίνεται ότι θα είναι καλή. Ωστόσο με την φράουλα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος γιατί η γονιμοποίηση και η καρπόδεση εξαρτώνται κατά βάση από τις καιρικές συνθήκες».

Αύξηση στα στρέμματα και οικονομική κρίση
Και προσθέτει: «Αυτή την περίοδο με αυτό το ποσοστό φράουλας δεν υπήρχε ποτέ πρόβλημα διάθεσης και η τιμή που πουλάμε είναι περίπου στα 5 ευρώ το κιλό. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του προϊόντος είναι για την ελληνική αγορά. Υπάρχει μια ανησυχία για την φετινή πορεία της αγοράς λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι γεγονός ότι η φράουλα είναι ένα ακριβό προϊόν, δεν αποτελεί βασικό προϊόν διατροφής οπότε αν ο καταναλωτής θελήσει να μειώσει τα έξοδα της διατροφής του θα αρχίσει από προϊόντα σαν το δικό μας».
Επίσης ένα άλλο γεγονός που φοβίζει φέτος τους παραγωγούς είναι: «ότι τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι (πάνω από 1.000 στρέμματα αύξηση στη Μανωλάδα). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέρσι δεν πήγαν κάποιες καλλιέργειες καλά όπως το καρπούζι οπότε κάποιοι αγρότες στράφηκαν στην φράουλα. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι για όλα τα πράγματα και ειδικά με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες υπάρχει μια οροφή. Πέρσι η τιμή παραγωγού κατά μέσο όρο ήταν στο 1,30 ευρώ/κιλό. Βέβαια αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η φράουλα έχει μεγάλο κεφάλαιο όσον αφορά την εγκατάσταση ενώ έχει και υψηλά καλλιεργητικά έξοδα», αναφέρει ο κ. Διασάκος.

Όψιμη χρονιά
Στο γεγονός της όψιμης φετινής χρονιάς αναφέρθηκε στον ΑγροΤύπο και ο κ. Φάνης Παπανικολόπουλος, παραγωγός από την Βάρδα: «Φέτος η χρονιά είναι όψιμη. Είναι ακόμα πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις ακόμα και για την ποιότητα αφού στην ουσία τώρα είμαστε σε φάση γονιμοποίησης των λουλουδιών και όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό» μας λέει ο ίδιος.
Και καταλήγει: «Όσον αφορά την αύξηση των στρεμμάτων νομίζω ότι οφείλεται στο ότι η φράουλα πήγε σχετικά καλά σε σχέση με άλλα προϊόντα που είχαν πρόβλημα».

Ανταγωνιστές στην ρωσική αγορά
Τέλος επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο της ομάδας παραγωγών από τη Μανωλάδα Ηλείας, «Η Υρμίνη», κ. Φώτη Κυριαζή. Ο κ. Κυριαζής μας τόνισε ότι ο μεγαλύτερος τους φόβος για φέτος δεν είναι ούτε η αύξηση των στρεμμάτων ούτε οι οικονομικές συγκυρίες αλλά το ενδιαφέρον ανταγωνιστριών χωρών να μπουν στην ρωσική αγορά. «Ο κύριος όγκος της συγκομιδής αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 20 Ιανουαρίου. Φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι καλλιεργήθηκαν 1.200 στρέμματα παραπάνω αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων οι παλιοί καλλιεργητές έχουν μειώσει κατά 600 στρέμματα την καλλιέργειά τους. Είμαστε δηλαδή περίπου στα 800 στρέμματα πάνω σε σχέση με το 2011», μας λέει ο κ. Κυριαζής.
Ο ίδιος μας αναφέρει ακόμα ότι: «Το 80% του όγκου της παραγωγής μας πάει σε εξαγωγές και ένα πολύ μικρό ποσοστό πηγαίνει στην εγχώρια αγορά. Μέχρι σήμερα στις εξαγωγές πηγαίναμε καλά ιδιαίτερα στην Ρωσία. Φέτος όμως βλέπουμε ότι θέλουν να κάνουν εξαγωγές στην ρωσική αγορά και οι Ισπανοί, οι Μαροκινοί, οι Ιταλοί και οι Τούρκοι αφού είναι μια καλή αγορά».
Και καταλήγει: «Αυτό φοβόμαστε μήπως μας επηρεάσει αφού βγαίνουν στην αγορά παράλληλα με εμάς. Ωστόσο εμείς διαφέρουμε στην ποιότητα και αυτό μας δίνει ένα προβάδισμα. Οι τιμές των προϊόντων τους επίσης είναι χαμηλότερη από την δικιά μας και ιδιαίτερα των Τούρκων.
Η φράουλα είναι μια καλλιέργεια κερδοφόρα και έχει βοηθήσει πολύ την περιοχή και προσπαθούμε να την στηρίξουμε, ελπίζουμε να τα καταφέρουμε να διατηρηθούμε στην Ρωσική αγορά αφού αυτή είναι το κλειδί».

 Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου