3 Ιαν 2012

Η σόγια επιτίθεται στη χοληστερόλη.


H ευεργετική επίδραση της σόγιας κατά της χοληστερόλης είναι αποτέλεσμα πολλών κλινικών ερευνών. Μάλιστα, σε πρόσφατη μελέτη αποδείχτηκε πως η κατανάλωση 30 γρ. πρωτεΐνης σόγιας ημερησίως μειώνει τη χοληστερόλη κατά 5,5% και τα τριγλυκερίδια κατά 11%.


Σύμφωνα με έκθεση της καρδιολόγου Γενοβέφας Κολοβού, ο προστατευτικός μηχανισμός δράσης της σόγιας στα λιπίδια του πλάσματος είναι πολύπλευρός. Η μείωση της χοληστερόλης στο πλάσμα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της εκροής της χοληστερόλης από το κύτταρο, την αύξηση της εκροής των χολικών αλάτων, καθώς και την αύξηση του μεγέθους των συμπλεγμάτων της υψηλής χοληστερόλης (LDL). Παράλληλα, η σόγια αυξάνει την λειτουργικότητα των LDL υποδοχέων (και αυτό οδηγεί στη μείωση της χοληστερόλης στο πλάσμα). Επίσης, σε μια ανασκόπηση μελετών για την επίδραση της σόγιας στο βάρος διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες μελέτες η κατανάλωση σόγιας οδηγούσε σε μείωσή του. Επιπρόσθετα, φαίνεται να μειώνει την ηπατική συγκέντρωση της χοληστερόλης ενώ πιθανολογείται πως προστατεύει τα σωματίδια των LDL από την οξείδωση.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου