6 Μαρ 2012

Σε αναζήτηση νέων αγορών ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης .


Ο κρόκος είναι ένα προϊόν με σημαντικές προοπτικές στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής το απορροφάει η εσωτερική αγορά. Όμως η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας αναγκάζει τους παραγωγούς να στραφούν προς νέες αγορές του εξωτερικού. Η ονομασία «κρόκος Κοζάνης» έχει καταχωρηθεί ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης ιδρύθηκε το 1971, απαρτίζεται από 1.000 μέλη και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του κρόκου Κοζάνης.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Νικόλαος Πατσιούρας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Υπάρχει ενδιαφέρον για τη συνέχιση της καλλιέργειας από τους παραγωγούς. Τώρα ξεκινάμε και προσπάθεια να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας προς τις χώρες της ΕΕ αλλά και προς τις τρίτες χώρες. Όλα αυτά τα
χρόνια η ηγεσία του ΥπΑΑΤ μας στήριξε. Η μηχανή έχει πάρει εμπρός. Στο χέρι μας είναι τώρα να επιλέξουμε τις αγορές εκείνες που θα φέρουν περισσότερα κέρδη για τους παραγωγούς μέλη μας. Όσον αφορά το νομοσχέδιο του Σκανδαλίδη για τους Συνεταιρισμούς, εμείς είμαστε Αναγκαστικός Συνεταιρισμός και δεν μας φέρνει καμιά αλλαγή».

Η έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας, καθώς και η αδυναμία διερεύνησης της διεθνούς αγοράς, οδήγησαν τους παραγωγούς το 1966 στην ίδρυση του Ελεύθερου Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών, ο οποίος και μετονομάστηκε το 1971 σε Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης. Ο συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών έχει αποκτήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις, θέτει νέες αρχές για την οργάνωσή του και εκπαιδεύει το προσωπικό και τους καλλιεργητές εφαρμόζοντας καινοτόμα προγράμματα».

Σήμερα ο κρόκος καλλιεργείται σε περίπου 3.000 στρέμματα, από τα οποία 1.000 στρέμματα είναι βιολογικής καλλιέργειας. Η καλλιέργειά του στη χώρα μας γίνεται αποκλειστικά σε μερικά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (Κρόκος, Καρυδίτσα, Αγία Παρασκευή, Άνω Κώμη, Κάτω Κώμη, Λευκοπηγή, Πετρανά κ.λ.π.). Η συγκομιδή ξεκινά από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου. Η ετήσια παραγωγή κατά τα τελευταία χρόνια είναι σταθερή και ανέρχεται στα 1.200 – 2.000 κιλά. Φέτος δόθηκε μια προκαταβολή στους παραγωγούς που ανέρχεται στα 1.100 ευρώ το κιλό και αναμένεται η εκκαθάριση.

Οι παραγωγοί φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου.
Ο συνεταιρισμός έχει τη συνολική ευθύνη της συγκέντρωσης, επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης του προϊόντος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά του και να αποφεύγεται η νοθεία που γινόταν στο παρελθόν, από τους εμπορομεσίτες, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την αρνητική εικόνα του προϊόντος.

Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης από το 1997 έχει αποκτήσει πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας ISO 9001 και έχει αναπτύξει πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια κρόκου. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο τριώροφο κτίριο σε ιδιόκτητο οικόπεδο που βρίσκεται εντός του οικισμού της Κοινότητας Κρόκου Κοζάνης.

Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=70995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου