1 Μαρ 2012

Τριφυλλία ... Με προβλήματα αλλά και ποιότητα ξεκινούν τα κηπευτικά.


Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο πιο «βαρύς» των τελευταίων ετών για την αγροτική παραγωγή στην Τριφυλία. Οι δυναμικοί και προοδευτικοί αγρότες της περιοχής, όμως, παρά τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έδωσαν μάχη, το πάλεψαν και ήδη άρχισε η παραγωγή στα πρώιμα κηπευτικά, τα οποία είναι αρίστης ποιότητας και γεύσης!
Εμείς μιλήσαμε με παραγωγούς από τους δραστήριους Αγροτικούς Συλλόγους Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα, αλλά και την ανάγκη συνεταιριστικής οργάνωσης των παραγωγών.

Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Ξεκινά δειλά δειλά στην Τριφυλία η συγκομιδή των κηπευτικών. Έχει αρχίσει ήδη σε φασόλια και αγγούρια, όμως γενικά οι παραγωγοί είναι “παγωμένοι”, από τον καιρό, το κρύο και περισσότερο τη συννεφιά, που έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στα φυτά, αλλά και από το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής,
τις άμεσες πληρωμές που απαιτούν τα καταστήματα εφοδίων και τα “κανόνια” που υπάρχουν από επιταγές. Το κλίμα είναι πολύ βαρύ για τους παραγωγούς.

Ξεκίνησε και το φύτεμα των καρπουζιών, που είναι μια καλλιέργεια με μεγάλο κόστος και με αβεβαιότητα για την πώληση. Ο αγροτικός κόσμος είναι φοβισμένος και απογοητευμένος με την κρίση και τη δύσκολη καθημερινότητα και όλοι βαδίζουν με το κεφάλι χαμηλά. Ελπίζουμε να υπάρξει κάποιο φως! Εμείς συνεχίζουμε να παράγουμε, παρά τις δυσκολίες, ποιοτικά και εκλεκτά προϊόντα.
Όλο λένε ότι θα βοηθήσουν στον πρωτογενή τομέα, αλλά δε βλέπουμε καμία βοήθεια από την Πολιτεία. Ψήφισαν το νόμο, τον Απρίλη του 2011, για το Μητρώο Εμπόρων, που μας διασφάλιζε για να γίνει πιο υγιής η διακίνηση των προϊόντων και να ελεγχθεί η “ψαλίδα” των τιμών, αλλά δεν έχουν το σθένος να το κάνουν».

Τέλης Καναβός, Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε στα κηπευτικά, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι είμαστε αποκαρδιωμένοι, γιατί δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε όπως θέλουμε να καλλιεργήσουμε. Δηλαδή, ο περισσότερος κόσμος τα θερμοκήπια τα “μπαλώνει” για να μπορέσει να βγάλει τη χρονιά. Πολύ φοβάμαι ότι το καλοκαίρι που θα χαλάσουν τα νάιλον, γιατί έχουν παραγίνει, δύσκολα θα καλυφθεί όλη έκταση που θα έχει χαλάσει.

Πρόβλημα είναι, επίσης, ότι δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε, γιατί δε δίνουν πιστώσεις οι εταιρείες, η Ένωση, τα καταστήματα. Μας υποχρεώνουν να δώσουμε επιταγές ή γραμμάτια πολύ μικρής διάρκειας, πριν ακόμα αρχίσουμε να συγκομίζουμε και να βγάζουμε εισόδημα. Προβλήματα μεγάλα είναι τα “κανόνια” στην αγορά, ο μη έλεγχος στη διαφορά της τιμής του παραγωγού με την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής. Προχθές πληροφορηθήκαμε πως οι Κρήτες συνάδελφοι πουλήσανε την ντομάτα 0,40 και το LIDL την είχε 1,70! Πού είναι ο έλεγχος;

Εμείς, ως παραγωγοί, πρέπει να οργανωθούμε συνεταιριστικά. Συνδικαλιστικά κάτι κάνουμε κουτσά στραβά. Να καταλάβουμε ότι η ισχύς είναι εν τη ενώσει! Να οργανώσουμε τις αγορές μας, κυρίως. Να μειώσουμε το κοστολόγιό μας. Κάναμε μια μικρή προσπάθεια, ο Α.Σ. Φιλιατρών, για τις γεωτρήσεις και έχουμε κατεβάσει το κοστολόγιο σε φοβερά χαμηλές τιμές. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι, όταν οργανωθούμε και αγοράζουμε από κοινού τα εφόδια και όσα χρειάζονται για την καλλιέργειά μας, θα μπορέσουμε να μαζέψουμε και να κατεβάσουμε το καλλιεργητικό κόστος. Διαβάσαμε ότι συνάδελφοι συμφώνησαν με ομάδα καταναλωτών από την Πιερία και κατεβάσανε από 7 ευρώ το δεκάκιλο τις πατάτες στα 2.5 ευρώ. Έτσι αναγκαστήκανε τα σούπερ μάρκετ και ρίξανε τις τιμές. Αυτό μπορούμε και εμείς να το κάνουμε, οργανωμένα όμως. Με απασχολεί πολύ πώς θα μπορέσουμε να οργανώσουμε έναν καταναλωτικό συνεταιρισμό. Έχουμε δυνατότητες, δε θα βάλουμε το κεφάλι κάτω, αλλά είναι ζόρικα τα πράγματα».

Παναγιώτης Τσεκούρας, Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων: «Έχει ξεκινήσει η πρώιμη παραγωγή στην Τριφυλία με πολλά προβλήματα. Ο φόβος που έχουμε είναι, μέσα στην κρίση και την κοινωνική αναστάτωση, τι θα γίνει με τα προϊόντα μας στις αγορές. Πρέπει να πέσουν οι τιμές πώλησης στα σούπερ μάρκετ και στους τόπους που πωλούνται τα προϊόντα μας, για να μπορεί να τα αγοράζει ο καταναλωτής. Ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, είπε ότι η τιμή του καλαθιού της νοικοκυράς πρέπει να πέσει. Δε μας είπε, όμως, ότι το ΦΠΑ έχει πάει στο 23%, ο φόρος του πετρελαίου έχει γίνει δυσβάσταχτος, η ΔΕΗ έχει ακριβύνει πολύ τα τιμολόγια στο αγροτικό και όχι μόνο ρεύμα, οι τιμές στα λιπάσματα, τα γεωργικά εφόδια, τα φάρμακα έχουν ανέβει πολύ, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί στα ύψη. Πώς να καλλιεργήσουμε και πώς αυτό το περιβόητο καλάθι της νοικοκυράς να πέσει; Όταν δεν υπάρχει και έλεγχος στη διακίνηση και την αγορά.

Αν του χρόνου έχουμε τις τιμές στους παραγωγούς που έχουμε την περίοδο που διανύουμε, στην Τριφυλία φοβούμαστε πως δε θα έχουμε ούτε τη μισή παραγωγή. Δε θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε αυτά τα πρώιμα και εκλεκτά κηπευτικά που παράγουμε και θα υπάρξει ένα κενό και στην κατανάλωση, με ό,τι κόστος συνεπάγεται και για τον καταναλωτή. Ήθελα να τονίσω ότι τον καταναλωτή δεν τον έχουμε για “αντίπαλο”. Είναι αυτός που μας στηρίζει και αυτός που αγοράζει τα προϊόντα μας. Επομένως, θέλουμε ναι μεν να τα αγοράζει σε καλύτερες τιμές, αλλά και εμείς να βγάζουμε το κόστος παραγωγής. Εκεί παίζει ρόλο και η εμπορία του προϊόντος και οι έλεγχοι».

Ηλίας Μπουντουβάς, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Θέλω να σταθώ στο γεγονός που έγινε στην Κατερίνη, και να μας προβληματίσει για το πώς μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά με το συνάνθρωπό μας, το διπλανό μας, τον καταναλωτή. Να πουλήσουμε κατευθείαν και να διώξουμε εμείς το παραεμπόριο που γίνεται με τα αγροτικά προϊόντα. Αυτό που έγινε στην Κατερίνη πρέπει να προβληματίσει και την Πολιτεία, γιατί με αυτό φάνηκε η τεράστια διαφορά που υπάρχει στην τιμή μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Πρέπει να παρέμβει άμεσα στην αγορά και να δημιουργήσει κανόνες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κανόνες και η αγορά λειτουργεί ασύδοτα. Με τα κηπευτικά παλεύουμε. Κάνουμε μεγάλο αγώνα. Φέτος, άνθρωποι που ασχολούνται 20 χρόνια με θερμοκήπια μας λένε πως δεν είχε ξαναγίνει τέτοιος χειμώνας. Δεν είχαμε σχεδόν καθόλου ηλιοφάνεια, είχαμε βροχές και όταν έβγαινε ο ήλιος, είχαμε πάγο. Και άλλες μέρες είχε και βροχές και πάγο και αέρα και όλα μαζί. Ήταν πολύ δύσκολη χρονιά, τα φυτά ταλαιπωρήθηκαν, αλλά το παλέψαμε. Είμαστε περήφανοι, όμως, γιατί στην Τριφυλία τα πρώτα θερμοκήπια σε αγγούρι και φασόλι μπήκανε στην παραγωγή και ευελπιστούμε το καλύτερο για τους παραγωγούς».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Trifyllia-...-Me-problhmata-alla-kai-poiothta-xekinoyn-ta-khpeytika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου