19 Σεπ 2012

Aπό ψηφιακό «τσεκούρι» περνά το πρόγραμμα των βιολογικών.


Τις 21.400 έφτασαν οι αιτήσεις των υποψηφίων για ενίσχυση από τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και αυτή την περίοδο πραγματοποιείται ο πρώτος διοικητικός έλεγχος. Ανεπίσημες πληροφορίες από τις περιφερειακές διευθύνσεις που «τρέχουν» το σύστημα της αξιολόγησης, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, έχουν προκαλέσει ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες και ήδη οι μελετητές γεωπόνοι έχουν θορυβηθεί.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τις περίπου 17.400 αιτήσεις βιολογικής γεωργίας "κόβεται" από το σύστημα το 90%!

Κι αυτό γιατί τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι από τις περίπου 17.400 αιτήσεις βιολογικής γεωργίας (14.000 για νέα πενταετία και 3.400 για παράταση διετίας) κόβεται από το σύστημα το 90%!
Ο βασικός λόγος είναι η ασυμφωνία έκτασης μεταξύ αιτούμενης έκτασης, ψηφιοποιημένης έκτασης στο ΟΣΔΕ και έκτασης όπως εμφανίζεται στους τίτλους ιδιοκτησίας.
αναφέρεται ακόμα και για διαφορά 100 τ.μ. το σύστημα απορρίπτει ολόκληρο το αγροτεμάχιο και στη συνέχεια τον ίδιο τον υποψήφιο. Όσοι ασχολούνται όμως πρακτικά με το θέμα βλέπουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα δεν οφείλεται δεν οφείλεται σε λάθος ή παρατυπία του αιτούμενου, αλλά στο γεγονός ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν αναφέρουν ακριβή έκταση, γιατί πολλές φορές χρονολογούνται από πολύ παλιά, ενώ τα τοπογραφικά μετράνε την πραγματική έκταση του αγροτεμαχίου, σε αντίθεση με τον ψηφιακό χάρτη που καταγράφει την προβολή του αγροτεμαχίου και την καλλιεργούμενη έκταση.
Με λίγα λόγια «η αίτηση ενιαίας ενίσχυσης δεν είναι κτηματολόγιο».

Βιολογική κτηνοτροφία
Στον πρώτο διοικητικό έλεγχο βρίσκεται και το πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής κτηνοτροφίας, για το οποίο έχουν υποβληθεί περίπου 4.100 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους. Αν και η αξιολόγηση βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο από τις αιτήσεις της βιολογικής γεωργίας, ο μικρότερος αριθμός των ενδιαφερομένων δείχνει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
 Η επόμενη φάση
Εάν τα πρώτα αποτελέσματα, δηλαδή αν όντως απορρίπτεται το 90% των αιτήσεων, αποδειχθούν πραγματικά και στο σύνολο των αιτήσεων, τότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Γι’ αυτό και οι μελετητές γεωπόνοι ζητούν τη βελτίωση του συστήματος που διασταυρώνει τα στοιχεία μεταξύ τίτλων, ΟΣΔΕ και αιτήσεων. Εάν δεν αλλάξει κάτι, προειδοποιούν, ότι θα υπάρξουν πάρα πολλές ενστάσεις από την πλευρά των παραγωγών, μόλις δημοσιευτούν οι προεγκρίσεις και οι απορρίψεις. Οι δέκα ημέρες περιθώριο που δίνονται συνήθως για την εξέταση των ενστάσεων δεν θα είναι αρκετές και όλη η διαδικασία θα καθυστερήσει πολύ, με αποτέλεσμα να χαθεί και ο Οκτώβριος, που είναι ο μήνας της σποράς για ένα ποσοστό των καλλιεργητών, που ασχολούνται κυρίως με τα χειμερινά σιτηρά.

Σχέδια Βελτίωσης
Πολλοί βιοκαλλιεργητές βλέπουν τι συμβαίνει και με τα Σχέδια Βελτίωσης και ανησυχούν για το πότε θα εγκριθούν οι αιτήσεις τους. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, σχολίασε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (στις 12 Σεπτεμβρίου) την πορεία των Σχεδίων Βελτίωσης:

« Όταν πήγα στο Υπουργείο, είχα δει, μία κατάσταση που με σόκαρε. Είχαν υποβληθεί 7.700 σχέδια βελτίωσης και μέσα σε ενάμιση χρόνο είχαν αξιολογηθεί 223. Είπα, πώς είναι δυνατόν; Ψάχνοντας, λοιπόν, την διαδικασία, είδαμε πού κολλάει το σύστημα.

Αυτό είναι παρελθόν. Μέχρι σήμερα, έχουν αξιολογηθεί περίπου τρεις χιλιάδες σχέδια βελτίωσης και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα τελειώσουν και τα υπόλοιπα. Έχουμε αρχίσει και δώσαμε τα πρώτα αποτελέσματα, δηλαδή έχουν εγκριθεί και είναι στο στάδιο της χρηματοδότησης 200 σχέδια που αφορούν αγελαδοτρόφους και μέσα  στην βδομάδα πιστεύω ότι θα δώσουμε και άλλα σχέδια πτηνοτρόφων. Έπονται τα σχέδια για τους νέους αγρότες και μια σειρά άλλων πραγμάτων που θα ακολουθήσουν.

Αλεξανδρής Πέτρος


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου